Biblioteca Municipală Câmpulung vă recomandă cartea săptămânii „Jurnalul Laurei. 1981-1985”, autor Ileana Săvoiu, editura „Ars Docendi”, Universitatea din Bucureşti, 2019, ediţie îngrijită, cuvânt-înainte, cronologie şi note de către profesorul Adrian Săvoiu.
Autoarea acestui volum, Ileana Săvoiu (1925-1994), născută la Câmpulung, a urmat Facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii Bucureşti între 1945 şi 1950. După absolvire, a fost profesoară de Matematică la Liceul Pedagogic din Câmpulung, actualul Colegiu Naţional Pedagogic „Carol I”. În anul 1965 a devenit preşedinte al Subfilialei Câmpulung din cadrul Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. În 1971 în cadrul Ministerului Educaţiei şi Învăţământului i-a fost acordat titlul de „Profesor evidenţiat”. A publicat articole de specialitate în volumul „Şcoala Argeşului” şi a susţinut comunicări ştiinţifice desfăşurate sub egida Societăţii de ştiinţe Matematice – Filiala Argeş. A fost vicepreşedinte al Secţiei Câmpulung a Societăţii Numismatice Române. Activitatea sa didactică este menţionată în monografiile Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, Ileana Săvoiu numărându-se printre profesorii de elită ai şcolii câmpulungene.
În acest volum este prezentată evoluţia unei fetiţe, de la vârsta de numai doi ani, „Jurnalul Laurei” fiind, pe de o parte, o mărturie a iubirii şi devotamentului pe care Ileana Săvoiu le-a manifestat pentru nepoata sa, care a crescut o vreme alături de ea la Câmpulung, dar şi o oglindă a minţii disciplinate a profesoarei, care întreaga ei viaţă a predat o materie riguroasă: Matematica.
Micuţa Laura a ajuns la Câmpulung când se apropia de doi ani. Venea de la Bucureşti, unde crescuse alături de părinţii ei, şi a intrat într-o nouă lume. Adaptarea la noile condiţii de viaţă, prin grija bunicii, a avut loc cu rapiditate. În paginile „Jurnalului”, aflăm care a fost programul zilnic al Laurei şi primele ei cuvinte, acestea fiind însoţite şi de transcrierea pronunţiilor. Astfel, primele cuvinte învăţate sunt legate mediul său înconjurător, de curtea casei de la Câmpulung, pe care fetiţa tocmai le descoperea.
Prin ineditele note scrise, Ileana Săvoiu a urmărit metodic cum s-a dezvoltat şi, mai ales, cum a început să vorbească un copil după vârsta de doi ani. Experienţa profesoarei, care a pregătit la Liceul Pedagogic Câmpulung serii întregi de învăţători, învăţătoare şi educatoare, poate fi văzută mai ales când explică în „Jurnal” modul cum a organizat acasă, pentru nepoata sa, activităţi matematice specifice vârstei copilului de grădiniţă.
Vă aşteptăm la Bibliotecă pentru a împrumuta acest inedit volum de memorialistică!