20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

La împlinirea celor 81 de ani, Ştefan Thury, sărbătorit cu aplauze de un public pe măsura popularităţii artistului

Cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 81 de ani, sâmbătă, 13 august 2022, artistul Ştefan Thury a oferit publicului muscelean, spre vizionare, o interesantă expoziţie intitulată „Retrospectiva ultimilor 20 de ani în metaloplastie”. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, în colaborare cu Primăria Câmpulung şi Cenaclul de Arte Plastice „I.D. Negulici”. Popularitatea lui Ştefan Thury a atras participanţi într-un număr peste ceea ce se întâmplă de obicei la o acţiune de artă. De altfel, şi cu o seară înainte, pe Thury l-au amintit în mesajele lor şi Octavian Ursulescu, şi Corina Chiriac, pentru care a fost o bucurie să-l revadă şi să-şi amintească secvenţe dragi din cariera de balerin şi coregraf a artistului retras la Câmpulung.    

  • Primăriţa Elena Lasconi insistă ca Thury să expună în holul Primăriei

Invitată la eveniment, primăriţa Elena Lasconi povestea că, înainte de vernisaj, Ştefan Thury a vizitat-o la Primărie. Moment în care gazda l-a întrebat de ce nu expune în sala de festivităţi, pentru că holul Big-ului este un spaţiu nepotrivit. Într-adevăr, în fotografii se văd neplăcut magazinele din fundal, plus că, în timpul săptămânii, este şi foarte mult zgomot din cauza activităţii comerciale din interiorul complexului. Unii intră, alţii ies… foiala şi gălăgia fiind incompatibile cu o manifestare culturală.

Primăria i-ar fi pus la dispoziţie sala mare, însă artistul a declinat oferta, pe motiv că în Big mai intră clienţi care zăbovesc în faţa lucrărilor. Primăriţa i-a oferit, pentru următoarea expoziţie, holul Primăriei Câmpulung, prin care se perindă incomparabil mai multă lume decât într-un magazin prin care bate vântul. Fiind un nume cunoscut în afara Câmpulungului, Elena Lasconi insistă ca lucrările lui Thury să zăbovească mai mult decât ţine o expoziţie în incinta Primăriei, în cel mai deschis spaţiu pentru public.

  • „Maestrul Thury a reuşit să scoată viaţă din metalul pe care îl iubeşte cu pasiune

Protopopul de Muscel, preotul Petre Moşoianu, mărturisea că este o onoare şi o bucurie să vorbească despre maestrul Ştefan Thury, „care este nu numai concetăţeanul nostru, ci este prietenul nostru prin ceea ce face dânsul, prin ceea ce ne lasă şi ne bucură. Aş vrea să vă aduc aminte frumoasele cuvinte ale compozitorului George Enescu: „Precum cred în Dumnezeu, aşa cred în muzica pe care o iubesc din suflet.” Aşa şi maestrul Thury a reuşit să scoată viaţă din metalul pe care îl iubeşte cu pasiune. După cum vedeţi, toate operele pe care le-a prezentat au subiecte diferite, dar subiecte care, în primul rând, înalţă credinţa care este nemuritoare – noi suntem creştini – şi iubirea, cel mai important lucru în viaţa noastră. Pentru că Dumnezeu este iubire. Cred că iubirea din familia dânsului se raportează în operele dânsului. Sfântul Apostol Pavel spune aşa: dacă aş avea credinţă atât de tare şi de multă încât să pot muta cu ea şi munţii dintr-un loc într-altul, dar dacă dragoste nu am, nimic nu sunt, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea rabdă îndelung, este binevoitoare, nu pizmuieşte, nu se laudă şi nu se trufeşte. Nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu face şi nu gândeşte rău. Ea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr, toate le rabdă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, căci dragostea nu cade niciodată. Or dânsul a scos în evidenţă dragostea faţă de semeni, dar şi faţă de Dumnezeu mai ales. Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze dragostea pe care o are şi să ne mai lase opere, pentru că, sunt convins, aceste opere sunt copiii dânsului.”, spunea protopopul Petre Moşoianu.

  • „Thury este un copil, un blajin, un om deosebit şi este o plăcere să stai de vorbă cu el”

Preşedintele Cenaclului de Arte Plastice, Carmen Pascu Koszoruş, l-a rugat pe Ştefan Thury să le arate invitaţilor palmele muncite, pentru a le oferi în fiecare an lucrări noi. Ideile provin de la soţia Mioara, care lucrează alături de artist în atelier, la desăvârşirea operelor.

Membru fondator al Cenaclului „I.D. Negulici”, Alexandru Marinescu, a rostit câteva cuvinte în cinstea sărbătoritului. „Aseară, în faţa Primăriei, în faţa a sute de spectatori, l-au felicitat personalităţi de seamă ale muzicii uşoare româneşti, începând cu prezentatorul Octavian Ursulescu. Thury este un copil, un blajin, căruia eu îi doresc să crească mare, mai mare decât este acum. Este un om deosebit şi este o plăcere să stai de vorbă cu el. În privinţa metaloplastiei, şi-a ales cuprul, care se modelează mult mai uşor. Peisagistica lui este plină de semnificaţie, de personaje biblice, mistice, care îi dau o notă de personalitate.”, spunea artistul plastic Alexandru Marinescu, referindu-se în mesajul său şi la tehnica şi tematica utilizate de artistul care modelează metalul la rece. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!