25.5 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Gala Muzicii Uşoare Româneşti, un eveniment în premieră în România, organizat la Câmpulung

„Să reţineţi această dată! 12 august 2022. Pentru prima oară în România, o Gală a Muzicii Uşoare Româneşti! Unde? La Câmpulung Muscel!”, sunt cuvintele prezentatorului iubit de români, Octavian Ursulescu, repetate pe durata a peste patru ore de spectacol de calitate. Corina Chiriac, Marina Florea, Stela Enache, Paul Surugiu – Fuego, Anastasia Lazariuc şi Gabriel Dorobanţu sunt artiştii care au concertat la prima ediţie a Galei Muzicii Uşoare Româneşti. Ideea s-a născut la sfârşitul anului trecut, în timpul unei discuţii prieteneşti între Elena Lasconi şi Fuego, la un ceai, într-o seară friguroasă de iarnă. Pe când Fuego îi povestea gazdei ce mai fac artiştii uriaşi ai României, aceasta s-a dus cu gândul la şlagărele copilăriei sale şi ale copilăriei tuturor românilor, care nu se satură niciodată de piese fără vârstă precum „Ani de liceu”, „Strada Speranţei” sau „Hai, vino iar în gara noastră mică”. „Am zis: ce frumos ar fi să strângem într-un singur loc toţi aceşti artişti! Am greşit că nu m-am gândit de anul trecut, pentru că nu ştiam ce se întâmplă cu Covid.”, povestea Elena Lasconi cum s-a născut Gala Muzicii Uşoare Româneşti. În primăvară, ea l-a sunat pe Paul Surugiu ca să-l întrebe dacă este posibil un eveniment de acest gen. Posibil a fost, dar nu uşor, pentru că majoritatea interpreţilor aveau agenda plină, fiind rezervaţi pentru spectacole la mare, la munte şi în străinătate. Şase artişti extraordinari şi-au făcut timp pentru evenimentul de la Câmpulung, ale cărui costuri cifrate la 60.000 de lei, incluzând şi preţul scenei, au fost acoperite integral din sponsorizări. Ce aţi văzut şi ce aţi ascultat într-o seară minunată n-a costat niciun leu din bugetul local al Câmpulungului.

  • Premieră naţională la Câmpulung: Gala Muzicii Uşoare Româneşti

„O asemenea gală nu s-a organizat nicăieri în România. Nici la Bucureşti, nici la Cluj, nici la Iaşi, nici la Timişoara, în niciun alt oraş mare din ţară. Numai la Câmpulung Muscel este Gala Muzicii Uşoare Româneşti. Felicitări! Aţi reuşit performanţa de a-i reuni pe aceşti corifei. Sper din toată inima ca această iniţiativă să nu fie singulară.”, spunea prezentatorul Octavian Ursulescu. Potrivit acestuia, nu este întâmplătoare îmbogăţirea portofoliului de evenimente al municipiului cu o astfel de gală, ţinând cont de tradiţia muzicală a Câmpulungului.

În prezent, în oraşul nostru se întâmplă un Festival Naţional de Romanţe, „Rapsodii de toamnă”. Vorbind despre acest eveniment, Octavian Ursulescu a nominalizat-o pe directoarea artistică Mariana Claudia Filipescu, pe care o cunoaşte destul de bine. „Este foarte frumos, se cântă romanţă, este un gen românesc care face parte din identitatea noastră, din sufletul nostru românesc. Fratele meu, Florin Silviu, venea mereu la Festivalul Rock „Posada”, unul dintre cele mai importante din ţară. Am aflat că, la sfârşitul verii, va fi a zecea ediţie a unui Festival Internaţional de Muzică Uşoară pentru copii (n.r. Stars of Song).”, spunea Octavian Ursulescu. Iar săptămâna viitoare sunteţi invitaţi la Festivalul Naţional de Folclor „Sus la munte la Muscel”. Tot săptămâna viitoare, o iniţiativă privată va oferi muscelenilor Festivalul de Film de la Complexul Ceramus, manifestare la care va fi prezent din nou Octavian Ursulescu, dată fiind tema: „Muzica în filmul românesc”.

„Această Gală a Muzicii Uşoare Româneşti este cât se poate de potrivită ca să reluăm legăturile cu dumneavoastră. Dacă o să ne mai invitaţi, o să mai venim.”, afirma prezentatorul, după care le-a rostit numele invitaţilor, „iluştri corifei ai muzicii uşoare româneşti. Care, din păcate, este marginalizată, este prigonită în anii din urmă. De fapt, cam după ’90 a început asta, deşi are reprezentanţi extraordinari, interpreţi formidabili, compozitori, textieri… se scrie muzică uşoară. Nu se difuzează la radio, la televiziune, de aceea această întâlnire faţă în faţă este foarte importantă. Este important să mai cumpăraţi un disc, o carte, ca să ştiţi ce se mai întâmplă cu ei. Aveţi o şansă! Şansa de a avea în fruntea Primăriei un om care este legat de cultură, o realizatoare de televiziune care iubeşte muzica, spectacolul, oamenii de artă şi tocmai de aceea ne aflăm şi noi aici, în postura de prieteni, nu numai de invitaţi.”, mai spunea Octavian Ursulescu.

  • Corina Chiriac: „N-am ştiut că trebuie să împlinesc 72 de ani ca să primesc o medalie de aur”

Elena Lasconi a îndemnat publicul să răsplătească prin aplauze cariera unor artişti colosali ai României. „Mă bucur atât de mult că am putut să facem această gală! Totul a fost posibil doar cu bani obţinuţi prin sponsorizare. Le mulţumesc sponsorilor pentru acest lucru. Aceasta înseamnă o comunitate unită, să ne întâlnim şi la evenimente, dar să ne fim alături unii altora atunci când o să ne fie greu.”, a afirmat primăriţa Câmpulungului.

La începutul spectacolului, Elena Lasconi a anunţat înmânarea medaliei de aur „Câmpulung 500” tuturor invitaţilor săi, artişti şi prezentator, care au mărturisit că este pentru prima dată când li se întâmplă acest lucru: să primească o distincţie atât de valoroasă, din aur, simbolul anului în care s-au sărbătorit 500 de ani de la prima scriere în limba română păstrată până astăzi, „Scrisoarea lui Neacşu”.

Artiştii au fost surprinşi de gestul gazdei, mărturisindu-şi onoarea şi emoţia de a fi recompensaţi în această manieră. Ce reacţii au avut aceştia? „Negustorii, pe vremuri, încercau monedele cu dinţii., a glumit Corina Chiriac. Nu că nu v-aş crede, doamna primar. Să văd unde o ascund. Ce frumoasă e! „Câmpulung, 500 de ani.” Este absolut superbă. N-am ştiut că trebuie să împlinesc 72 de ani ca să primesc o medalie de aur. Am primit-o în această seară. Vă mulţumesc foarte mult! Doamna primar, sunteţi o minune, pentru că ne-aţi onorat şi pe noi. Eu nu mă simt niciodată lăsată la o parte. Eu n-am ştiut că nu se mai poartă muzica uşoară. Eu acum am aflat. Ea nu va dispărea niciodată.”

Corina Chiriac, artista care a donat Muzeului de Istorie al României întreaga colecţie de trofee şi rochii, istoria familiei în documente, formându-se astfel o secţie a ei, a oferit câmpulungenilor un spectacol complet. Ea şi-a dorit să cânte în faţa scenei, în mijlocul publicului, care a fredonat împreună cu ea refrene nemuritoare.

La finalul recitalului, Elena Lasconi a împărtăşit tuturor o confesiune a celui cu care împarte iniţiativa organizării galei la Câmpulung. „Ştiţi ce mi-a spus Fuego? Că doar o primăriţă nebună ar putea să organizeze Gala Muzicii Uşoare Româneşti, pentru că nimeni n-a mai făcut asta în ţară. Normalitatea este plictisitoare.”, spunea Elena Lasconi. „Fie ca gestul dumneavoastră să-i molipsească şi pe alţi organizatori de gale de muzică uşoară.”, i-a urat Corina Chiriac care s-a mişcat printre oameni cât a durat recitalul. A primit flori, s-a sărutat cu toată lumea şi a cântat împreună cu primăriţa un fragment al piesei „Nu te enerva”.

  • Gestul de a le înmâna artiştilor şi prezentatorului medaliile aniversare „Câmpulung 500” a fost unul de efect

1983 a fost anul de debut pentru Marina Florea, Gabriel Dorobanţu şi Octavian Ursulescu. Acesta din urmă şi-a amintit că Marina Florea a obţinut trofeul pentru interpretare, în timp ce Gabriel Dorobanţu, doar menţiune. Marina Florea mărturisea că municipiul nostru s-a aflat deseori pe traseul călătoriilor ei, graţie unor prieteni de la Domneşti, pe care îi vizitează frecvent. „Am nişte prieteni foarte buni, îmi sunt ca fraţii, care stau la Domneşti. Eu am venit de foarte multe ori la Câmpulung Muscel. Iubesc mult această zonă, pentru că sunt oameni speciali şi oameni cu har de la bunul Dumnezeu.”, spunea Marina Florea în momentul în care Elena Lasconi i-a înmânat medalia de aur. „Mă onorează, mă emoţionează şi va fi la loc de cinste, este o amintire specială de la Câmpulung.”, a adăugat artista.

În schimb, a fost prima dată când Stela Enache a urcat pe o scenă la Câmpulung, unde a susţinut un recital superb, cu lacrimi în ochi. Impresionantei colecţii de trofee obţinute în decursul unei cariere împlinite i s-a adăugat o distincţie unică, despre care Stela Enache spunea că: „Este un lucru de suflet, care îmi va rămâne în minte şi, mai ales, în inimă.”

Aceeaşi recunoştinţă a încercat-o şi pe Anastasia Lazariuc, care, cu ani în urmă, a concertat la Câmpulung. La finalul recitalului, când Elena Lasconi a venit pregătită cu medalia aniversară, artista a povestit că nepoţii o întreabă dacă premiile personale sunt din aur. „Nu.”, le răspunde ea. „Ale bunicului sunt de aur!” Acum o să mă laud şi eu cu o medalie de aur.”, afirma bucuroasă Anastasia Lazariuc.

Şi Gabriel Dorobanţu a mai concertat în oraşul nostru şi a făcut-o cu graţie şi în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti. „N-am primit niciodată aşa ceva. Este pentru prima oară şi cred că în această medalie sunt inimile tuturor cetăţenilor oraşului. O s-o păstrez cu sfinţenie, pentru că vă sunt recunoscător şi vă respect din toată inima.”, a mărturisit artistul.

  • Muzica de calitate a triumfat într-o perioadă cu „mediocritate, cu muzică fără melodie, fără cuvânt, fără vers, fără esenţă”

Cel mai tânăr dintre interpreţii invitaţi la gală, Fuego, responsabil de evenimentul dedicat muzicii uşoare româneşti, a punctat rolul unor astfel de spectacole. „Asta trebuie dat la ştiri şi pe site-urile naţionale, pentru că într-o perioadă marcată de mediocritate, de muzică fără melodie, muzică fără cuvânt, muzică fără vers, fără esenţă, fără tematică, cred că avem atât de mare nevoie de muzica noastră uşoară românească. Doamna primar s-a gândit să ofere publicului din Câmpulung un moment special, cu muzică bună, care nu va muri niciodată. Muzica uşoară românească avea un rol foarte important în educarea dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră, a celor dragi. Cred că este important să ascultăm muzică cu melodie, cu vers frumos rostit.”, este mesajul lui Paul Surugiu care a însoţit un recital frumos, susţinut cu emoţie şi bucurie, care a scos lumea la dans.

Gala Muzicii Uşoare Româneşti a fost dovada că se poate să umpli Piaţa Primăriei, tot ca la Zilele Câmpulungului, şi fără artişti cu onorarii de mii de euro, dar cu o valoare de o mie de ori peste cea a cântăreţilor al căror repertoriu este uitat pe măsură ce piesele le „zboară” din topuri. S-au aflat în public oameni veniţi din afara Câmpulungului, de la Timişoara, Galaţi, Satu Mare, atraşi de evenimentul cu titlu cuceritor.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!