22/04/2025

Zanvetor se leagă de pensionarele care plimbă băncile în parc! Păi, aşa scuteşte Primăria banii de aparate de fitness!

„Pata de culoare” a Consiliului Local, cum îl alintă colegii de partid pe Iulian Zanvetor, a venit la întrunirea de la sfârşitul lunii iulie pregătit cu câteva chestiuni edilitare care, prin maniera în care le-a ridicat, a stârnit inclusiv râsul USR-iştilor. Nu că n-ar fi fost lucruri serioase, dar îţi trebuie coerenţă când expui un punct de vedere, dacă vrei să fii luat în serios. Nu este ca şi cum ai arunca un vraf de poze pe grupul de whatsapp al Consiliului Local, de la mare sau de la mare depărtare, ca să compari ce au alţii cu ce n-avem noi. Sau ce am putea avea şi noi. Datorită unei veri pline în călătorii în străinătate, ale cărei amintiri Zanvetor a ţinut să le împartă cu colegii, au aflat şi consilierii cum arată Europa! Revenit acasă după atâta occidentalizare, alesul are câteva sugestii pentru Executiv în trei situaţii de inspiraţie „comunală”: pericolul (imaginar) din parcul Gruiului, căruţaşii şi plimbatul băncilor de către pensionarele care fac o alt fel de mişcare. Bună şi aceasta!

  • Prima oară, îi dă cu tifla primăriţa    

Primul punct pe agenda de reclamaţii a lui Iulian Zanvetor, un fel de umbră a şefului ADP, Bogdan Pătru, căruia îi suflă în ceafă pe teren – însă doar la Flămânda -, a fost parcul din Grui, care ar constitui, după zece ani de existenţă, un pericol pentru viaţa copiilor care îl frecventează. Înainte trebuie să facem precizarea că Zanvetor nu s-a dus la faţa locului ca să verifice dacă este adevărat ce-i sesizează interlocutorii în al căror purtător de vorbe s-a erijat la şedinţa din 29 iulie.

Omul zice aşa: „În opinia unor părinţi, parcul din Grui ar prezenta câteva elemente de nesiguranţă, în sensul că vreo câţiva copii, cu bicicletele, erau, în anumite zile, cât pe aici să vină cu ele în stradă, în faţa maşinii. Ar trebui analizată oportunitatea înfiinţării unui gărduleţ de protecţie. Cel puţin pe latura care dă spre stradă.”

Alesul, clar, nu ştie ce votează. Şi dacă ar fi fost reală frământarea sa, gărduleţul de protecţie nu-şi are rostul atâta timp cât el a ridicat mânuţa pentru cinci proiecte de spaţii verzi, între care se află şi parcul central al Gruiului. Ar fi culmea să mai faci garduri acum, când licitaţia pentru desemnarea constructorului a ajuns la final.

Însă grija lui nu are fundament, căci parcul este protejat pe trei laturi: pe două, de parcare, iar la strada principală, de parcare + spaţiu verde + trotuar. Iar pe cea de-a patra, unde sunt tomberoanele, nu se duc bicicliştii din cauza diferenţei de nivel destul de mari.

„Este o bucată supergeneroasă de 7-8 metri, dacă nu chiar 10 metri, unde este parcare. Cum ajunge copilul cu bicicleta din parc în drum? Că nu înţeleg! Acolo este o bucată foarte generoasă de parcare, unde stau oamenii pe jos. Nu înţeleg cum ajunge copilul în stradă.”, l-a chestionat primăriţa Elena Lasconi pe colegul care a luat cuvântul ca să se audă vorbind.

„S-au plâns de faptul acesta, că pot ajunge în faţa maşinii cu bicicletele.”, a continuat Zanvetor să direcţioneze responsabilitatea pentru ridicarea unui subiect jenant către cetăţenii imaginari care l-au dus în eroare. Deşi, repetăm, indiferent ce îţi reclamă câmpulungenii, ca ales, ca să nu te faci de râs în timpul unei transmisiuni în direct, eşti obligat să verifici informaţia pe teren.

  • A doua oară, a glumit pe seama lui preşedintele de şedinţă

Subiectul nr.2: căruţaşii. Subiect real, pertinent, care ar trebui ridicat la fiecare şedinţă de Consiliu Local. Dar nu stângaci ca Zanvetor, de la care nu s-a înţeles foarte clar ce doreşte. Ci rostit ferm, eventual, cu soluţii de împiedicare a accesului acestora pe teritoriul Câmpulungului. Nordul Vişoiului, după cum v-am prezentat recent, este împânzit de căruţaşi, autori ai dezastrului de la tomberoane, la concurenţă cu orăşenii. Tragic este că sunt autorii gropilor de gunoi din zonele dosnice ale cartierului, fiind plătiţi de cetăţeni, fie de la oraş, fie de la ţară, pentru efectuarea unui serviciu ilegal.

Iată cum pune problema Zanvetor: „A doua problemă este legată de curăţenia care porneşte de la Gardă spre Vişoi în jos. În special, în zilele de sărbătoare, am înţeles că multe căruţe lasă gunoaie pe acolo, în parcările cu alveole unde parchează tirurile. Şi locatarii solicită instalarea pe stâlpi sau pe copaci a mai multor coşuri de gunoi.”

„Nu cred că încape o căruţă în coşul de gunoi.”, a glumit preşedintele de şedinţă, Constantin Ţurţulea, pe seama lipsei logicii intervenţiei colegului de partid, care a făcut un „ghiveci” din prezenţa căruţelor şi lipsa coşurilor de gunoi.

  • Consilierul vrea să le priveze pe bătrâne de plimbatul băncilor prin parc

Avem şi un al treilea subiect inspirat de Facebook, pus din nou de Zanvetor pe seama discuţiilor cu cetăţenii. „Legat de parcul central, mai mulţi pensionari au sesizat că, în anumite intervale, se mai modifică poziţia băncilor de către anumite persoane şi roagă insistent să fie fixate cu şuruburi în asfalt sau în ciment.”, cere USR-istul.

„Le învârtesc după soare.”, a şuşotit tot unul de la el din partid, familiarizat cu ideile colegului. Pe Facebook a tot fost plimbat un filmuleţ în care nişte doamne de vârsta a treia au mutat o bancă din motive uşor de bănuit. Fie au căutat umbra, greu de găsit după defrişarea brutală a parcului în urmă cu nouă ani, la ideea arhitectei Anca Coşa, în viziunea căreia un parc trebuie să aibă mai mulţi stâlpi de iluminat decât arbori. Fie au căutat să le unească cu cele ocupate de seniorii din acelaşi grup, ca să întregească „bisericuţa”.

Ar mai fi o a treia variantă pe care, ca să-l cităm pe Zanvetor, ne-au sesizat-o cititorii: nu se pot servi de băncile aflate sub adăpostul unor copaci, fiindcă sunt pline de găinaţ. Protestăm faţă de cerinţa consilierului de a fixa băncile cu şuruburi! Ce rost are să dai banii pe aparatele de fitness propuse de municipalitate, când pensionarele au găsit această ingenioasă (şi haioasă) metodă de a face mişcare. Atâta vreme cât nu le scot din parc, lăsaţi-le să plimbe băncile cât vor! M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!