23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Biblioteca de la „Carol I” face obiectul unui proiect de reabilitare şi consolidare estimat la 2,8 milioane de lei

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de la sfârşitul lunii iulie a intrat ampla documentaţie a investiţiei de reabilitare a bibliotecii Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Este vorba despre clădirea de la intrarea în complexul de învăţământ, aflată pe partea dreaptă, care n-a făcut parte din proiectul de acum opt ani prin care şcoala a fost pusă la punct cu fonduri europene. Un prim studiu a fost efectuat, sub forma unei DALI – documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, şi predat Companiei Naţionale de Investiţii încă din luna ianuarie a anului trecut. Întrucât DALI a trebuit completată, ea s-a întors la arhitectul Răzvan Puchici, autorul ei, pentru adaptarea cerinţelor C.N.I. După refacerea lui, materialul a revenit în Consiliul Local, care l-a aprobat la dezbaterea din 29 iulie 2022. Investiţia se află pe Lista sinteză a subprogramului „Unităţi şi instituţii de învăţământ de stat”, aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din 28 decembrie 2021.

Construcţia este din 1898

Informaţii despre istoricul şi starea actuală a imobilului în care funcţionează biblioteca aflăm din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, forma actualizată, prezentată consilierilor locali şi jurnaliştilor.

„(…) La aceeaşi dată (n.r. 1896, anul inaugurării Colegiului Pedagogic „Carol I”), pe lângă corpul principal al şcolii a fost edificată şi construcţia cu funcţiunea de Şcoală de Aplicaţie, unde făceau practica pedagogică elevii şcolii, construcţie finalizată în anul 1898. Din anul 2001, Şcoala de Aplicaţie funcţionează într-un alt corp de clădire reabilitat în incinta Colegiului Pedagogic „Carol I”, conform documentaţiei de cadastru, numită Şcoala de Aplicaţie nouă.

Şcoala de Aplicaţie veche a fost organizată, din anul 2002, ca bibliotecă. (…) Clădirea cu funcţiunea de bibliotecă are o suprafaţă de 228,15 mp, regim de înălţime parter şi este situată în partea de SV a terenului, în apropierea accesului principal din strada Mărăşeşti în incintă. Construcţia este aliată cu corpul dinspre miazăzi al imobilului principal al Colegiului Pedagogic „Carol I” şi este situată la 20 m de acesta. Ţinând cont că imobilul a fost dat în folosinţă în anul 1898, este normal ca structura, finisajele şi instalaţiile să prezinte un anumit grad de uzură corespunzător vechimii acestora. Construcţia este în stare bună şi nu a suferit modificări faţă de planul iniţial.”, sunt câteva date pe care le-am extras din documentaţia prezentată, pentru studiu şi vot, aleşilor municipali.

Podul bibliotecii va fi amenajat ca sală de lectură

Iată care sunt intervenţiile necesare, potrivit concluziilor raportului de expertiză tehnică:

  • „Planşeul peste parter şi-a atins limita de viaţă (circa 119 ani), motiv pentru care acesta trebuie schimbat cu un planşeu nou de beton armat acomodat cu funcţiunea dorită a se realiza în pod, aceea de sală de lectură.
  • Conform temei de arhitectură, se va realiza un nod de scară pe poziţia zonei de birou actual (zona centrală).
  • Elementele de lemn ale şarpantei şi-au depăşit limita de exploatare şi trebuie înlocuite integral, cu păstrarea elementelor de cornişă şi de faţadă. Noul acoperiş se va reface tot pe structură de lemn de tip şarpantă, cu păstrarea „patinei” originale a anului 1896.
  • Refacerea structurii acoperişului se va acomoda funcţiunii de sală de lectură dorită pentru zona de pod.

Imobilul a suportat solicitările a cel puţin şapte cutremure importante, fără avarii majore, însă solicitările ciclice cauzate de acţiunile seismice au produs local degradări şi au declanşat procese de microfisurare, ce pot fi cu greu cuantificate din cauza straturilor de finisaje existente.”

La parter se vor menţine spaţiile pentru acces şi depozitarea de carte. Se va amenaja o sală multifuncţională ce poate fi dotată cu mijloace audio-video performante, destinată organizării de prezentări de carte, întâlniri, seminarii şi alte activităţi conexe, utilizată atât în cadrul educaţiei preuniversitare, cât şi a pregătirii personale a elevilor şi cadrelor didactice.

Se propune amenajarea podului ca mansardă cu funcţiunea de sală de lectură/spaţiu multifuncţional. Cartea va putea fi accesată atât fizic, cât şi virtual, prin intermediul ordinatoarelor.

Principalele intervenţii constau în amenajarea podului şi realizarea unei scări de acces sub forma unui nucleu, amplasat pe locul actualului birou (zona centrală), ce va găzdui şi o zonă de grupuri sanitare.

Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 2.846.840 lei sau 575.240 euro, din care construcţiile + montajul, 2.053.860 lei sau 415.000 euro. Durata de realizare a lucrărilor de reabilitare şi consolidare a fost apreciată la cinci luni. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!