3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Preotul Cîrstina, la lansarea celui mai recent număr al Revistei „Acidava”: „Omul care nu zâmbeşte nu-l are pe Dumnezeu în suflet”

Programul cultural al Zilelor Municipiului Câmpulung a inclus, între activităţile Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, organizatoarea celor mai multe momente din programul sărbătorii, lansarea Numărului 28 al Revistei „Acidava” a Clubului Umoriştilor Musceleni. Manifestarea a avut loc la sediul instituţiei culturale, la etajul doi al Casei de Cultură a Sindicatelor. Directorul Liviu Iana i-a avut alături de el pe cei mai implicaţi oameni în realizarea revistei, redactorul şef Maria Chirtoacă şi redactorul şef adjunct preot Gheorghe Cîrstina. Cu statut de invitat, prezidiul acţiunii a inclus-o şi pe Anca Şendroiu, directorul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, a cărei colecţie s-a îmbogăţit cu cele mai recente apariţii editoriale pe plan local.

  • Preotul Constantin Cîrstina: „În aceste vremuri, o picătură de umor face foarte mult”

Colectivul de redacţie al Revistei „Acidava” îi include pe: Maria Chirtoacă, redactor şef, Gheorghe Cîrstina, redactor şef adjunct, Bogdan Petry, Gheorghe Mitroiu, Constantin Moise, Iulian Citer Marinescu, redactori, Maria Chirtoacă, corectură, şi Gheorghe Cîrstina, tehnoredactare.

Ce găsiţi în paginile ei? Pagina lui Nenea Tudorică, aniversări, epigrame, poezie umoristică, fabule, proză umoristică, madrigal, gazel, pastel, ziceri, comemorări, in memoriam. În caz că vă pică în mână, aveţi ocazia de a lectura epigramele lui George Corbu, Laurenţiu Ghiţă, George Baciu, Maria Chirtoacă, Gheorghe Cîrstina, Nelu Constantin, Lily Constantin, Iulian Citer Marinescu, Gheorghe Eftene – Buzău, Livia Oprescu, Mihai Haivas – Iaşi, Constantin Moise, Vasile Vâjoga – Iaşi; poezie umoristică: George Topârceanu, George Baciu, Iulian Citer Marinescu, Radu Enăşescu, Mihai Epure, Maria Chirtoacă, Gheorghe Eftene – Buzău, Nicolae Bunduri – Braşov, Petre Ion Florin Vasilescu, Sorin Finchelstein, Any Drăgoianu, Constantin Tănase; fabule şi proză umoristică de Maria Chirtoacă, Gheorghe Cîrstina, Vasile Larco – Iaşi; madrigal cu Janet Nica – Dolj, Any Drăgoianu, Mihai Haivas – Iaşi, Vasile Vâjoga – Iaşi, Nicolae Bunduri – Braşov, Petre Ion Florin Vasilescu – Dolj etc.

Despre munca de redactare a Revistei „Acidava”, care cuprinde multe dintre creaţiile prezentate la Festivalul-concurs de satiră socială „Tudor Muşatescu”, a vorbit preotul Gheorghe Cîrstina. Revista a văzut lumina tiparului cu sprijinul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”.

„Noi, cei din Clubul Umoriştilor Musceleni, cu organul de presă „Acidava”, avem ca patron spiritual pe Tudor Muşatescu. Una dintre zicerile sale spune aşa: „Albina înţeapă, eu pişc.” Noi am căutat, în această revistă, să nu înţepăm pe nimeni, dar pişcătura cred că e binevenită. Am început cu Tudor Muşatescu” şi am evocat la început Festivalul „Tudor Muşatescu”, care s-a ţinut acum un an, din cauza Covid-ului, online. Am avut bucuria să avem participanţi la acest festival din Canada, Republica Moldova, Dolj, Iaşi, Cluj, Braşov, oameni deosebiţi, care sunt reprezentanţii cei mai de frunte ai epigramei româneşti. Pe toţi îi veţi găsi aici.”, a relatat redactorul şef adjunct Gheorghe Cîrstina.

În paginile revistei a fost sărbătorit Gheorghe Mitroiu, care a câştigat la Festivalul Naţional concurs de satiră socială „Tudor Muşatescu”, ediţia 28, premiul I la caricatură. În plus, Gigi Mitroiu a împlinit vârsta de 70 de ani, alt motiv de sărbătorire a sa.

„La Secţia Epigramă avem onoarea să-i avem aici pe George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, şi pe Laurenţiu Ghiţă, redactorul şef al Revistei „Epigrama”. Apoi toţi muscelenii care au trimis epigrame şi poezie umoristică, satiră şi  fabule. Toţi sunt cei mai buni dintre cei buni. O parte dintre ai noştri s-au mutat la cer şi numărul nostru se micşorează din ce în ce. Îi rog pe tinerii pe care, dacă stau la o cafea, îi aud cum povestesc întâmplări de la şcoală, de la liceu, farse de la zile onomastice, lucruri care ar da bine, să vină să fie membri cu drepturi depline.”, a fost apelul preotului Gheorghe Cîrstina lansat tinerilor şi mai puţin tinerilor de a li se alătura, pentru a completa rândurile umoriştilor rărite de dispariţia fizică a unora dintre colegi.

  • „Un om care îl face pe altul să râdă sau să zâmbească merită să intre în Rai”

Acesta a dat exemplu de întâmplări care pot constitui punctul de plecare al unei relatări comice. „Îmi aduc aminte că eram copil de şcoală şi în satul în care m-am născut era un bătrân care, intrând în conflict cu comuniştii, a săpat sub sobă o groapă de doi pe doi şi a stat acolo 18 ani. Rar vorbea cu cineva ca să nu se audă şi a uitat să vorbească. N-a mai putut să vorbească. Dacă îl întrebai ceva, el spunea doar atât: „Foca, foca.” Veneam de la şcoală şi ca să-l întâlnim, căci era tot timpul la poartă, îi spuneam: Bună ziua, nea Gheorghiţă! El: „Foca! Foca!” „Ce mai faci?” „Foca! Foca!” (văitat) „Ai vrea o ţigară?” „Foca! Foca!” (bucuros) Astfel de lucru se pot scrie şi trimite pe adresa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pentru Revista „Acidava”. Noi o să le îmbrăcăm într-o formă literară şi ar da foarte bine. În aceste vremuri, o picătură de umor face foarte mult. Dacă dai drumul la televizor sau te uiţi pe internet, vezi numai război, secetă, foame, epidemii şi foc. O pişcătură, cum spune Tudor Muşatescu, şi un zâmbet sunt binevenite. În Coran se spune că un om care îl face pe altul să râdă sau să zâmbească merită să intre în Rai. Mulţumesc pentru colaborarea cu domnul director Liviu Iana. Am mulţumirea că am avut acceptul maestrului Petry să înfrumuseţăm… este una dintre cele mai frumoase numere ale revistei, atât din punct de vedere al caricaturii, cât şi al umorului. Ar fi bine dacă ar putea să se găsească şi la ceilalţi, să poată s-o studieze şi să fie un răsărit de soare pentru fiecare familie. Omul care nu zâmbeşte nu-l are pe Dumnezeu în suflet.”, a afirmat preotul Gheorghe Cîrstina.

  • Bogdan Petry: „Este o revistă profesională ca aspect şi conţinut. Este o revistă care merită s-o ai în colecţie”

Maria Chirtoacă, redactorul şef al Revistei „Acidava”, spunea că cel mai mare efort în realizarea ei l-a depus părintele Cîrstina. „Eu, întotdeauna, recunosc munca celui de lângă mine. Într-adevăr, a trecut ceva timp de la precedentul număr. Trebuie neapărat să amintesc şi de domnul Ion Mârzac, fostul secretar de redacţie. Ei doi au muncit la această revistă cum greu ne putem închipui, pentru că foarte greu am primit materialele, unele dintre ele, scrise de mână. Eu ştiu ce înseamnă această muncă. Au muncit să le scrie, să le aranjeze, a urmat corectura. Am luat legătura cu cei mai buni epigramişti din ţară. Putea să fie şi mai mare, putea să cuprindă şi mai multe lucruri, dar mulţumim lui Dumnezeu că a apărut, iar ce a apărut este un material bun, care merită să fie citit. Ne rugăm să apară în continuare.”, spunea scriitoarea Maria Chirtoacă.

„După ce părintele a strâns toate materialele şi le-a pus în pagină, a lucrat, două zile şi nopţi la rând, doamna Maria Chirtoacă, la corectură.”, a completat managerul Liviu Iana.

Bogdan Petry, implicat în realizarea revistei, spunea că, răsfoind-o, a remarcat că este „foarte bogată în creativitate”. „Mă bucur că fac şi eu parte din această revistă. Mi-am adus şi eu contribuţia cumva inactiv. Mă bucur că există această efervescenţă şi cred că este necesară revista. Poate ar fi bine să fie şi mai groasă, mai bogată şi mai internaţionalizată eventual sau naţionalizată la o scară mai largă, ca să poată să depăşească graniţele Câmpulungului. Şi cred că este posibil. Eu zic că este o revistă profesională ca aspect şi conţinut. Este o revistă care merită s-o ai în colecţie. Vă mulţumim că aveţi atâta energie să creaţi aşa ceva. Eu ştiu cât de greu se face o revistă. Lucrez la „Caţavencii” şi ştiu că nu este uşor. Trebuie să ai o anumită chemare şi forţă creatoare. Revista este făcută cu mult talent şi se simte sufletul creativ.”, a precizat caricaturistul Bogdan Petry.

Din iniţiativa unora dintre membrii clubului, revista a fost expediată în ţară cel puţin la cei care au texte publicate în paginile sale, dar şi în afara ţării, la familii de români care s-au bucurat s-o primească. Numărul 28 s-a tipărit în 150 de exemplare.

Conform obiceiului perpetuat de la o sărbătoare a municipiului la alta, scriitoarea Maria Chirtoacă şi preotul Gheorghe Cîrstina au fost recompensaţi cu câte o diplomă de excelenţă din partea Primăriei Câmpulung şi a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!