6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Costurile branşării la reţeaua electrică, rambursate de operator clienţilor ce au făcut lucrarea pe banii lor în cel mult cinci ani!

Clienţii casnici, dar şi persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF) şi autorităţile publice ce acoperă, în primă fază, costurile cu branşarea la reţeaua de energie electrică îşi vor putea recupera banii de la operatorul de distribuţie în cel mult cinci ani.

„Legea 248/2022, ce se aplică din această săptămână, stabileşte un termen concret pentru obligaţia operatorului de distribuţie a curentului electric de a rambursa clienţilor finali costurile cu lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri. Valorile medii (fără TVA) utilizate de operatorul de distribuţie pentru rambursarea solicitanţilor clienţi casnici a contravalorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a unui branşament sunt stabilite de Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 23/2022 şi sunt, mai exact:

  • branşament monofazat aerian – 1.340 de lei;
  • branşament monofazat subteran din LEA sau branşament monofazat mixt (aerian plus subteran) – 2.060 de lei;
  • branşament monofazat subteran din firidă – 1.820 de lei;
  • branşament trifazat aerian – 1.460 de lei;
  • branşament trifazat subteran din LEA sau branşament trifazat mixt – 2.430 de lei;
  • branşament trifazat subteran din firidă – 2.060 de lei.

Preţurile vizează branşamente fără priză de pământ.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu vor intra în patrimoniul operatorului de distribuţie, ci vor fi cedate doar spre exploatare acestuia.

Recuperarea costurilor privind racordarea clienţilor casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie, în conformitate cu reglementările ANRE, mai scrie în lege.”, a transmis deputatul Simona Bucura Oprescu.

Referinţe: Legea nr. 248/2022, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 737 din 22 iulie 2022. În vigoare de la 25 iulie 2022.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!