20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Poetul Mihai Gane: „Lereşti este locul în care dorm cel mai liniştit”

Cel mai emoţionat om al ceremoniei de decernare a titlului de „Cetăţean de Onoare” a fost chiar sărbătoritul, Mihai Gane, cel mai citit poet al prezentului din Spania. Autorităţile locale au găsit de cuviinţă să-i acorde binemeritata distincţie, formalitate consumată pe 8 iulie 2022, la aproape o lună distanţă de ceremonia oficială inclusă în cadrul Zilei Comunei Lereşti, organizată, conform tradiţiei, de Rusalii, pe 13 iunie 2022. Mihai petrece o perioadă alături de familie, la Lereşti, unde l-a adus în această perioadă nunta celui mai bun prieten, Alexandru Răucea. Educatoarea lui Mihai a povestit legătura închegată între cei doi copilaşi de grădiniţă, care a rezistat timpului şi distanţei. De la vârsta de 9 ani, Mihai Gane trăieşte în Spania, unde s-a realizat profesional şi artistic. CV-ul său menţionează dubla licenţiere în Drept şi Administrarea Afacerilor şi două mastere, în domeniile Proprietate Intelectuală, respectiv Avocatură. Accederea în barou îi permite să profeseze ca avocat. La cei 28 de ani ai săi, poetul muscelean la origine s-a impus în gusturile cititorilor de poezie din Peninsula Iberică şi mai departe, având cărţi publicate în Argentina, Mexic, Columbia, Ecuador, Costa Rica. Dorinţa muscelenilor este de a-l citi în Limba română, pentru a-i înţelege valoarea şi din versurile sale, nu numai din aprecierea de care se bucură la nivel internaţional.   

  • Coş cu bunătăţi de la Lereşti   

Aflând de la Mihai Gane că vine în această vară la Lereşti, mai cu seamă că se însura cel mai bun prieten, Alexandru Răucea, primarul a hotărât să-i organizeze o ceremonie de decernare a titlului de „Cetăţean de Onoare” separată de sărbătoarea comunei.

„Fenomenul literar-artistic Mihai Gane – cum l-a numit în mesajul său primarul Marian Toader – este născut la Lereşti. A plecat în lume de la o vârstă fragedă. Poate, aşa i-a rânduit destinul Dumnezeu… poate, dacă nu pleca, n-ar fi fost astăzi unde este. Rădăcinile lui sunt la Lereşti, este mândru că este din Lereşti, a spus-o în toate interviurile acordate şi a scris-o în toate cărţile publicate. Muza lui este la Lereşti, unde se încarcă cu energie. Suntem mândri şi onoraţi că avem un asemenea om plecat din comuna noastră.”, a afirmat primarul Lereştiului în mesajul de deschidere a evenimentului.

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Lereşti, conferit de autorităţile locale, a fost dublat de o plachetă de excelenţă înmânată tânărului scriitor de Marius Nicolaescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş. Pentru a da un aer festiv evenimentului, primarul Marian Toader a invitat şi câteva oficialităţi judeţene: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu, şi deputaţii Simona Bucura Oprescu şi Nicolae Pavelescu.

În afara distincţiilor, Mihai a fost cadorisit cu un coş lucrat la Lereşti, în care gazdele au pus un ştergar tradiţional, covrigi cu ou, bere fabricată la Lereşti, ţuică tot dintr-o gospodărie din Lereşti, un coşuleţ cu brânză de producţie lereşteană. Plus „Monografia Lereştiului”, apărută prin grija profesorului Ion Oană.

  • „M-am născut la o rădăcină, la o rădăcină am să mă întorc şi din rădăcină o să scriu toate cărţile mele”

Mihai Gane şi-a aşternut pe hârtie rândurile pe care urma să le rostească la ceremonie cu o seară înainte, la un grătar, acasă la prietenii săi. Care au venit să-l încurajeze şi să se bucure împreună cu el şi pentru el. „Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru recunoaştere. Îmi place să spun lucruri multe în cuvinte puţine, acesta este stilul meu nu numai în viaţa personală, ci şi în scriitura mea. Onoarea este a mea. Se spune că nimeni nu este profet pe pământul său şi iată că mie îmi place să fiu excepţia. Acum ceva vreme, mă întreba un jurnalist: de ce iubeşti atât de mult acest sat? Eu i-am răspuns că este locul în care dorm cel mai liniştit. Tot ceea ce sunt eu are rădăcina în grădina mea, în ograda cu animale, în orele de la şcoală, în lianele de pe coastă, în nopţile calde cu prietenii de-o viaţă. Tot ceea ce sunt eu sunt, până la urmă, persoanele care mă înconjoară şi, în felul lor, mă iubesc. Chiar dacă am plecat de la rădăcini acum 20 de ani, îmi este şi frică să recunosc că a trecut atâta timp, tot aici trăiesc. Recunoaşterea acordată nu este doar pentru mine, ci şi pentru familia mea, dar şi pentru familiile imigranţilor care au căutat un viitor mai bun în afară. Mă gândesc la prietenii mei şi împart cu ei tot ceea ce mi se întâmplă. Mă gândesc la părinţii mei şi împart cu ei tot ceea ce mi se întâmplă. Am încercat să duc mai departe acest loc pe care toţi îl iubim. Am ajuns în Spania, Columbia, Ecuador, Argentina, Costa Rica, Salvador. Toţi au auzit de Lereşti şi de numele meu pronunţat în română. Tot parcursul meu este doar un început – asta vreau să cred -, în viaţă am puţine lucruri clare, certe şi acesta este unul dintre ele. M-am născut la o rădăcină, la o rădăcină am să mă întorc şi din rădăcină o să scriu toate cărţile mele.”, a emoţionat auditoriul Mihai Gane cu cuvintele sale scrise şi rostite din suflet.

Şi el a fost emoţionat cât a ţinut momentul festiv. „Am pus mâna pe mâna lui Mihai şi acum tremură.”, spunea primarul Toader la câteva minute bune după discursul lui Mihai.

  • Educatoarea îşi aminteşte ziua în care părinţii l-au adus pe Mihăiţă la grădiniţă

Deşi i-a fost educatoare cu aproape 25 de ani în urmă, Nuţi Austrianu îşi aminteşte, cu multă bucurie, după cum a mărturisit, acea zi din toamna anului 1997, când părinţii, Gheorghe Gane şi Mihaela Gane, şi-au adus copilul la grădiniţă. „Era un băieţel de statură mică, dar vioi, energic, vesel – el, tot timpul, râdea -, foarte prietenos, s-a încadrat repede în colectivul de copii. Ba mai mult, şi-a format prieteni chiar din primul an de grădiniţă. Avea înclinaţii artistice de mic. Purta şapcă cu cozoroc şi el şi prietenul lui cel mai bun, Alexandru Răucea, îşi întorceau şepcile şi cântau: „Moşule, ce tânăr eşti!” Se amuzau şi ceilalţi. Cine s-ar fi gândit atunci că Mihăiţă Gane va ajunge pe culmile cele mai înalte?! De câte ori mă întâlneam cu părinţii lui, întrebam de el, pentru că a fost un copil care mi-a intrat la suflet. Apreciez şi eu iniţiativa dumneavoastră, pentru că merită. Bine ar fi ca cei din afară să se întoarcă acasă, în ţară, să ne facă cinste nouă, poporului român. Şi aşa ne face, căci suntem mândri cu el. Îi doresc mult succes lui Mihăiţă, rămâne copilul meu de suflet şi mă bucur mult, mult pentru el.”, spunea educatoarea Nuţi Austrianu, care a avut şi ea un dar pentru Mihai: fotografii din copilăria acestuia.

  • Cu o seară înainte, prietenii l-au încărcat cu energie, la un grătar

Ca emoţia să fie completă, a plusat şi grupul de susţinători din rândul prietenilor. Chiar dacă şi ei sunt răspândiţi prin lume, s-au reunit tot timpul pentru evenimente importante din viaţa fiecăruia, aşa cum a fost cel petrecut la final de săptămână la Lereşti. „Suntem mândri tot timpul de el. Îl aşteptăm cu nerăbdare să se întoarcă la Lereşti, pentru că şi noi îl ajutăm, în felul nostru, să se încarce cu energie. Şi aseară l-am încărcat puternic cu energie, ca să vină la acest eveniment. Suntem mândri că-i suntem prieteni şi, totodată, suntem mândri că a rămas acelaşi. Cu toate că este un nume mare în lume, el a rămas prietenul nostru şi este la fel.”, a afirmat liderul grupului de amici.

La ceremonie a fost prezentă şi bunica lui Mihai, care, cu siguranţă, îşi doreşte să se adeverească previziunea primarului Marian Toader: nepotul să facă o nuntă tradiţională la Lereşti.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!