- Dintre consilierii locali desemnaţi în acest for, doar Fologea „serveşte” acţiunile culturale. În general, aleşii nu participă la evenimente
Consiliul Consultativ al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” are o componenţă nouă, ca urmare a votului acordat pe 27 martie 2025 de forul deliberativ al Câmpulungului. Era nevoie de actualizarea acestei structuri de lucru ca urmare a schimbărilor produse la nivelul Consiliului Local Câmpulung, din rândul căruia au fost desemnaţi trei aleşi nou promovaţi în mandatul 2024-2028. Doi dintre ei sunt noi şi în administraţia publică locală, amănunt mai puţin important, căci mersul lucrurilor se prinde… din mers de cele mai multe ori. Ce ne-a atras atenţia că, dintre cei trei, doar Marinică Fologea „serveşte” evenimentele „târgului”, fiind singurul prezent la acţiunile culturale, cu sau fără implicarea Primăriei ori a Consiliului Local, în calitate de organizator sau co-organizator. Trecem peste acest amănunt, deşi nu este unul de neglijat, dacă ne gândim că una dintre sarcinile Consiliului Consultativ este să îmbunătăţească, prin recomandările lansate, agenda de activităţi propuse de instituţie. Cine sunt componenţii săi şi ce sarcini au aflaţi din acest articol.
- Noii membri ai Consiliului Consultativ „Tudor Muşatescu”
Pe 10 ianuarie 2025, managerul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, instituţie subordonată Consiliului Local, a depus un document la Primărie, prin care a solicitat aprobarea pe marginea noului Consiliu Consultativ al instituţiei pe care o conduce. Liviu Iana a fost cel care a propus următoarea componenţă: Ion Liviu Iana, manager cultural; Alina Alexandra Iosub, economist; consilierii locali Andrei Radu Grecu, Marinică Fologea, Nicoleta Loredana Năstase; Daniela Elena Beldugan, profesor doctor, scriitor; Dorin Mirea, antreprenor, susţinător şi promotor al culturii şi artei; Sorin Gheorghe Durdun, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România; Sergiu Cicu, manager cultural, cu o experienţă de 23 de ani în domeniul cultural-artistic, actor.
Un ordin din 17 martie 2004 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a aşezămintelor culturale prevede că la nivelul Casei de Cultură se organizează un Consiliu Consultativ format din 7-15 membri, care îşi desfăşoară activitatea pe bază de voluntariat, din rândul personalităţilor culturale şi ştiinţifice reprezentative, precum şi reprezentanţi ai filialelor Casei de Cultură. Componenţa se stabileşte pentru o perioadă de patru ani.
Precedenta structură a Consiliului Consultativ a fost aprobată în aprilie 2021, pentru perioada 2021-2025, fiind nevoie de actualizarea formalităţii pentru intervalul 2025-2029. În urmă cu patru ani, membrii erau: consilierii locali Dorin Mirea, Adrian Vlădău şi Cristi Creţu, Constantin Miu, preşedintele Clubului Umoriştilor Musceleni, Gabriela Ghinea, membru al Cenaclului de Arte „I.D. Negulici”, Maria Chirtoacă, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Potrivit aceluiaşi ordin, Consiliul Consultativ se întruneşte trimestrial sau ori de câte ori este nevoie şi are următoarele atribuţii:
- Face propuneri referitoare la programul anual de activitate şi la priorităţile de finanţare;
- Analizează trimestrial activitatea desfăşurată şi modul de finanţare a activităţilor;
- Face propuneri privind schimbările necesare în structura instituţiei, care se înaintează spre aprobare Consiliului Local.
Organizarea lui reprezintă o obligaţie, iar propunerea privitoare la componenţă trebuie avizată şi de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.