27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Sălişte acordat maicii Mina Hociotă va fi expus în muzeul Mănăstirii Nămăeşti

Maica Mina Hociotă a fost un soldat al lui Hristos, dar şi unul dedicat unităţii şi independenţei ţării noastre. Originară din Ardeal, a intrat în monahism în Mănăstirea Văratec. În timpul celor două războaie mondiale a îngrijit rănile şi a alinat suferinţele eroilor de pe front. A avut gradul de sublocotenent şi a primit decoraţia „Crucea comemorativă“ şi medalia „Virtutea ostăşească“ – clasa I. Cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, la Mănăstirea Nămăeşti s-a desfăşurat, cu onoruri militare, slujba de pomenire a monahiei sublocotenent Mina Hociotă, care a trecut la Domnul, pe data de 9 iulie 1977, acum 45 de ani. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „slt. Ecaterina Teodoroiu” din Bucureşti, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

  • În 2021, maica Mina Hociotă a fost declarată „Cetăţean de Onoare” al oraşului Sălişte, în care s-a născut    

Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, comandaţi de locotenent-colonelul Liviu Costin Bălăceanu, au prezentat onorul subprefectului Judeţului Argeş, Ciprian Neculăescu, după care fanfara de la Academia Forţelor Aeriene de la Braşov a intonat Imnul de Stat al României.

Manifestarea a fost deschisă de doamna col. (r) Natalia-Doina Damian, preşedintele A.C.M.F.R.R., care a subliniat, în cuvântul său, că monahia Mina: „A fost un model pentru contemporanii săi, care a iubit până la sacrificiul suprem Patria, Neamul şi Biserica, rămânând peste timp ca mărturie pentru generaţiile viitoare că eroii slujitori ai Bisericii stau jertfă lângă Dumnezeu şi se roagă pentru România”.

A fost oficiată slujba religioasă de către preoţii Ovidiu Marian Vlăsceanu şi Cosmin Bloju, consilieri eparhiali, Daniel Oprescu, preotul militar al Garnizoanei Câmpulung Muscel, şi preoţii slujitori de la parohiile Nămăeşti şi Valea Mare Pravăţ.

Date fiind personalitatea deosebită şi meritele celei care a fost călugăriţă, asistentă medicală şi ofiţer onorific al Armatei Române, A.C.M.F.R.R. „slt. Ecaterina Teodoroiu” a avut iniţiativa, în 2021, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea maicii Hociotă, de a propune Consiliului Local al orașului Sălişte, în care eroina s-a născut, să-i acorde titlul de „Cetăţean de Onoare” post-mortem.

În acest sens, Petru Gândilă, viceprimarul oraşului Sălişte a rostit un cuvânt în care a prezentat viaţa monahiei Mina, după care a înmânat titlul maicii Agnes, stareţa Mănăstirii Nămăeşti, pentru a fi păstrat la loc de cinste în muzeul aşezământului monahal. Viaţa şi activitatea maicii Mina Hociotă, în perioada 1923-1977, a fost prezentată de către monahia Agnes, stareţa Mănăstirii Nămăeşti.

Seria alocuţiunilor comemorative a fost deschisă de către părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, consilier cultural şi comunicaţii media, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, dând citire mesajului arhieresc, intitulat: „Călugăriţa eroină”, subliniindu-se jertfa monahiei ostaş: „În luna mai 1916, Ministerul de război pregăteşte mobilizarea generală. Printre cei înştiinţaţi se găseşte şi maica Mina, care s-a înscris ca voluntară. Avea pe atunci 20 de ani, dar vârsta nu a împiedicat-o să meargă în primele rânduri şi să-şi rişte propria viaţă pentru a salva, de sub bombe şi ploaia de gloanţe, viaţa soldaţilor români răniţi. În Tecuci, spitalul se afla în imediată apropiere a frontului şi, de multe ori, maica Mina aducea în spate până la spital pe cei care aveau nevoie urgentă de îngrijire medicală. Conştientiza foarte bine pericolul la care se expunea, dar nu avea linişte gândindu-se la cei ce se jertfeau pe câmpul de luptă pentru identitatea naţională şi pentru siguranţa propriilor familii. Şi-ar fi dat viaţa pentru oricare din ei şi poate chiar acest spirit de sacrificiu o proteja de pericole.”

Au mai fost transmise mesaje de către deputatul Simona Bucura Oprescu, Marius Nicolaescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, şi Ciprian Neculaescu, subprefectul Judeţului Argeş. La final, maica Lucia a recitat poezia pe care a compus-o în cinstea monahiei Mina Hociotă.

Comemorarea a continuat la mormântul măicuţei Mina, unde au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor care au luat parte la eveniment.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!