În perioada 1 iulie – 31 august 2022, Secţia de Istorie şi Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung îşi deschide larg uşile pentru a vă aştepta să vizitaţi expoziţia temporară: „ONOARE ŞI ONORURI – decoraţii din colecţiile Muzeului Municipal Câmpulung”.
Muzeul Municipal Câmpulung deţine o impresionantă colecţie de ordine şi decoraţii româneşti şi străine, civile şi militare, unele des întâlnite, alte extrem de rare.
O expoziţie prin care este evidenţiată viaţa unor personalităţi marcante, răsplătite cu cele mai înalte distincţii pentru munca lor sau pentru sacrificiul făcut în apărarea ţării. Publicul vizitator va avea parte nu numai de impactul vizual, ci şi de o adevărată lecţie de istorie, cu şi despre musceleni, ale căror nume sunt trecute la loc de cinste în cartea valorilor locale.
Muscelul este o regiune care a dat ţării foarte multe personalităţi, oameni merituoşi atât în domeniul cultural, cât şi al ştiinţei şi tehnicii.
În decursul timpului, statul român a răsplătit cu înalte distincţii, pentru realizările lor deosebite, numeroşi scriitori, profesori şi doctori. Multe dintre decoraţiile primite de aceştia, ulterior, au fost donate Muzeului atât pentru conservarea respectivului obiect, păstrarea memoriei donatorului, dar şi pentru a inspira generaţiile viitoare.
Important este şi faptul că Muscelul a avut şi două regimente, 30 şi 70 Muscel, care au luptat în Războiul de Independenţă, în cel De-al Doilea Război Balcanic, cât şi în marile conflagraţii ale secolului XX. Mulţi soldaţi şi ofiţeri din aceste unităţi militare au dat dovadă de curaj în luptă, fiind recunoscuţi pentru faptele meritorii excepţionale cu cele mai importante distincţii ale statului român, dar şi cu decoraţii acordate de statele aliate, dar şi pe timp de pace. Un exemplu deosebit este decorarea unui plutonier câmpulungean cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă – pe timp de pace”, pentru bravura cu care a luptat împotriva focului în incendiul care a devastat un întreg cartier câmpulungean în 1934.
Multe dintre meritele muscelenilor au fost recunoscute şi la nivel internaţional. State precum: Rusia, Franţa, Spania au acordat înalte distincţii faptelor de vitejie sau realizărilor muscelenilor. Au existat şi cazuri în care cetăţeni străini decoraţi în ţările natale au ales Muscelul să le fie o a doua casă, stabilindu-se pe aceste meleaguri, însemnele rămânând familiilor, iar aceste recunoaşteri au devenit, prin Muzeu, parte a identităţii locale a Câmpulungului.
DESPRE ONOARE, CU ONORURI – Poveşti despre oameni şi despre faptele lor excepţionale la Muzeu, în iulie şi august!