O echipă de tineri din Zimbabwe, reprezentând acuzarea într-un proces internaţional fictiv, a câştigat a patra ediţie a „Moot Court Europe 2022”, desfăşurată între 27 iunie – 4 iulie 2022, la Câmpulung. Elevii zimbabweni au captat atenţia tuturor, cu prezenţa lor exotică, încă de la festivitatea de deschidere a concursului internaţional de procese simulate. Faptul că au cucerit şi cu prestaţia lor convingătoare în cadrul litigiului tranşat conform dreptului internaţional amplifică beneficiul prezenţei lor alături de statele europene reprezentate la un proiect unic în România. Câştigătorii au participat în premieră la competiţia destinată liceenilor din întreaga lume, care, în 2022, a reunit la Câmpulung în jur de 100 de elevi, profesori şi experţi juridici din nouă state: Bulgaria, Elveţia, Olanda, Polonia, România, Scoţia, Slovacia, Statele Unite ale Americii şi Zimbabwe. Evenimentul reprezintă o excelentă colaborare închegată între Fundaţia Olanda-România (Haga) şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, care au lansat această iniţiativă la Câmpulung în 2017. Nu întâmplător în 2017, fiind anul în care s-au împlinit 150 de ani de activitate a Colegiului Pedagogic.
- Timp de o săptămână, s-a aflat la Câmpulung prof.dr. Mischa Wladimiroff, intervenient în procesul lui Slobodan Milosevici
„Moot Court Europe 2022” a beneficiat de prezenţa, fizică sau on-line, a unor personalităţi cu reputaţie internaţională în domeniul Dreptului, aşa cum este prof.dr. Mischa Wladimiroff, prezentat astfel: „Jurist de top, specialist în drept internaţional, amicus curiae (n.r. intervenient) în cadrul procesului lui Slobodan Milosevici, judecat la Haga de către Tribunalul pentru Crime de Război din fosta Iugoslavie”.
Acesta s-a aflat la Câmpulung pe întreaga durată a proiectului, având mai multe roluri în cadrul său. Prof.dr. Mischa Wladimiroff, preşedintele „completului de judecată”, a condus o dezbatere despre drepturile omului, urmată de prezentarea rezultatelor obţinute în proiectul Erasmus+ Youth „Play for Human Rights”. „Proiectul a fost lansat anul trecut, la Haga, de către Fundaţia Olanda-România. O echipă a Colegiului Pedagogic este implicată şi în acest proiect, alături de elevi din Bulgaria, Islanda, Olanda şi Polonia.”, precizează organizatorii „Moot Court Europe 2022”.
„Statul de drept – spunea prof.dr. Mischa Wladimiroff într-o declaraţie acordată jurnaliştilor – este un concept extrem de important. Vedem ce se întâmplă, în prezent, în Ucraina, unde statul de drept nu este respectat. Pe lângă ceea ce învaţă în şcoală, elevii trebuie să conştientizeze importanţa impactului social. Şi când vorbim despre impactul social, vorbim şi despre statul de drept şi justiţia internaţională şi aici intervine rolul acestui gen de proiect „Moot Court”.”
- Pentru elevii străini, gazdele au pregătit impecabil un program de relaxare şi distracţie
Evenimentul a fost mărginit de cele două ceremonii oficiale, de deschidere şi închidere, ambele derulate în splendidul amfiteatru al Colegiului Pedagogic „Carol I”, în cadrul cărora directorul George Radu a punctat esenţa întâlnirii unui număr important de oameni, tineri în special, din ţări diferite.
„Din experienţa proiectelor anterioare am constatat că aceste întâlniri sunt un prilej deosebit de a vă cunoaşte, de a lega prietenii durabile, care vă vor îmbogăţi sufleteşte şi vă vor da ocazia să contribuiţi, ca adulţi, la realizarea unei lumi a păcii, în care prietenia şi colaborarea să fie coordonatele de bază.”, spunea directorul George Radu, care îşi dorea ca oaspeţii săi din rândul elevilor să petreacă, alături de profesorii îndrumători, „momente memorabile pe care să le împărtăşiţi colegilor rămaşi în ţările voastre, pentru a-şi forma o imagine cât mai realistă despre ţara noastră, care se remarcă prin calitatea de a fi deschisă pentru iubitorii de pace şi de cooperare.”
Premiul cel mare, câştigat de toţi participanţii, a constat în amintirile acumulate la Câmpulung, întrucât programul nu s-a limitat la confruntările juridice derulate la Colegiul „Carol I” şi la Judecătoria Câmpulung, ci a cuprins şi momente plăcute: excursii la Mausoleul de la Mateiaş, Mănăstirea Nămăeşti, Castelul Peleş, Braşov şi Castelul Bran, plimbări prin oraş şi turul muzeelor, recepţia oferită de primăriţa Elena Lasconi şi petrecerea de după cina de rămas bun. A fost un program pregătit impecabil pentru musafiri, care au avut suficiente motive să vorbească frumos despre oraşul gazdă la întoarcerea acasă.
- Valoarea invitaţilor se reflectă în valoarea evenimentului
Calitatea ridicată a evenimentului este dată şi de valoarea oaspeţilor de seamă care au onorat invitaţia staff-ului Fundaţiei Olanda-România. S-au aflat la Câmpulung, la festivitatea oficială a „Moot Court Europe 2022”, reprezentanţii Ambasadei Olandei în România, Excelenţa Sa vice-ambasadorul Hinke Nauta şi consilierul juridic Iulian Dinu. Cei doi au asistat şi la rundele inaugurale ale concursului. „Olanda este unul dintre statele care găzduiesc Curţi Internaţionale, precum Curtea Penală Internaţională, motiv de mândrie pentru Olanda şi unul dintre motivele pentru care Olanda sprijină drepturile omului şi justiţia pe plan internaţional. Este şi un motiv pentru care elevii participă la acest eveniment, ca să devină din ce în ce mai interesaţi şi sperăm mai activi în aceste domenii.”, spunea vice-ambasadorul Hinke Nauta.
Prezenţa oficialului olandez la Câmpulung este justificată prin sprijinul pe care Guvernul de la Haga îl acordă proiectului „Moot Court Europe 2022”, fiind co-finanţat de către Ministerul Olandez al Afacerilor Externe, prin Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.
La ceremonia de deschidere, Excelenţa Sa Lucian Fătu, ambasadorul României la Haga, le-a adresat participanţilor un mesaj de încurajare prin intermediul unei legături video. Acestora li s-a adresat şi Debra Lesser, directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York, unul dintre partenerii implicaţi în implementarea proiectului. O prezenţă on-line la festivitate a fost cea a prof. dr. Jaap de Zwaan, membru al Fundaţiei Olanda-România, profesor de Drept European la Universitatea Erasmus din Rotterdam şi fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Olandeze, fost director al Institutului de Relaţii Internaţionale Clingendael de la Haga şi avocat în cadrul Curţii de la Haga.
Celor mai apropiaţi colaboratori ai directorului George Radu, Cristina Cristescu şi Jaapjan Rijjlaarsdam, cei care conduc Fundaţia Olanda-România, le aparţine meritul derulării proiectului la Câmpulung, care are astfel şansa unei promovări extraordinare, datorită participării internaţionale consistente.
- Ce înseamnă un proces simulat
Organizatorii competiţiei explică astfel noţiunea de proces simulat. Echipele au dezbătut un caz fictiv de drept internaţional, jucând rolul Apărării şi al Acuzării, exact ca într-un proces dintr-o sală de judecată. Pentru a simula şi mai bine atmosfera, unele runde ale concursului au avut loc în sălile Judecătoriei Câmpulung, cu care Colegiul Pedagogic „Carol I” cooperează în implementarea programului.
Participanţii au susţinut cauza în faţa unui complet de judecători format din jurişti de renume mondial. Dotările tehnologice de la Colegiul Pedagogic permit o jurizare în format hibrid – o formulă eficientă, prin care judecători din întreaga lume au posibilitatea să fie prezenţi în sală în timp real, alăturându-se completurilor de judecată.
Cazul de drept penal internaţional disputat la Câmpulung, „The Prosecutor /v/ Benedict Durant” („Procurorul împotriva lui Benedict Durant”) se referă la un conflict între două state, Athar şi Boskaria, în jurul unei alge („The Lusmen Algae”) cu proprietăţi medicale. Acesta a fost scris de profesorul Ştefan Bogrea şi echipa sa de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, în cooperare cu Centrul de Resurse Juridice de la New York şi Fundaţia Olanda-România.
Proiectul promovează educaţia civică, drepturile omului şi justiţia internaţională. Evenimentul le dă participanţilor posibilitatea de a dezbate, argumenta şi schimba idei într-un cadru multicultural şi de a se familiariza cu noţiunile de bază ale dreptului penal internaţional.
- Câştigătorii ediţiei 2022: tinerii din Zimbabwe, aflaţi în premieră la Câmpulung
După cele opt runde preliminare derulate pe parcursul unei săptămâni, duminică, 3 iulie 2022, a avut loc runda finală, urmată de ceremonia de închidere. Câştigătorul: Echipa Acuzării din Zimbabwe, care a învins echipa Apărării din Olanda. A existat între premiile care au răsplătit performanţele participanţilor unul şi pentru România, obţinut de Andreea Preduţ, cel mai bun orator din echipa Apărării. „Andreea, ai fost un bun apărător al consiliului. Mi-aş dori să fiu clientul tău dacă aş avea vreodată probleme. Ai făcut o treabă foarte bună! Glumesc într-un mod pozitiv, pentru că este o bună apărare pe care a meritat-o inculpatul. Mulţumesc mult!”, a afirmat prof.dr. Mischa Wladimiroff.
Echipa de la „Carol I”, reprezentanta României, i-a inclus pe: Sara Vasilescu, Sânziana Şendroiu, Bianca Popescu, Andreea Preduţ, Cristina Larisa Pop, Lavinia Brătulesu, Alexia Nicolăescu şi Răzvan Manole, coordonaţi de avocatul Brânduşa Popescu.
„Vreau să felicit toate echipele participante la acest concurs. Toţi aţi avut de câştigat. Sunt sigur că experienţa petrecută la Câmpulung, în această săptămână, vă va ajuta în formarea voastră viitoare, relaţionând cu elevii noştri, dar şi participând la Moot Court. Meritul principal al întâlnirii noastre din această săptămână aparţine Fundaţiei Olanda-România – Cristina Cristescu şi Jaapjan Rijjlaarsdam. Cristina este sufletul acestei competiţii, a fost şi va rămâne în continuare.”, a fost mesajul de final al directorului George Radu, care i-a amintit pe colaboratorii care au sprijinit iniţiativa: Fundaţia Olanda-România, Centrul de Resurse Juridice din New York, Ambasada Olandei în România, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Judecătoria Câmpulung şi Primăria Câmpulung.
Magda BĂNCESCU