19.6 C
Campulung Muscel
02/07/2022

Efectul luptei politice a PNL, prin care este „vânată” primăriţa Elena Lasconi: bulevardul încremenit chiar şi doi ani!

  Pare incredibilă imaginea din prezent a Bulevardului „Pardon”, unde lucrarea avansată substanţial, faţă de ritmul din 2021, a fost oprită de lupta politică declanşată de liberali împotriva partenerei Elena Lasconi. În timp ce la alţii investiţiile intră în impas din lipsa banilor, la noi, ca la nimeni, blocajul are la bază interese strict politice. Teoretic, cât ţine judecata de fond – care, momentan, nu beneficiază de un prim termen fixat de Tribunalul Argeş -, apoi soluţionarea acţiunii în calea de atac, constructorul nu se poate atinge de şantierul care trebuie conservat. Alţi bani, altă „distracţie” a cărei recuperare va fi direcţionată, fireşte, către bugetul Primăriei. Nota de plată va fi încărcată cu preţurile actualizate ale materialelor de construcţii care altfel vor arăta peste un an şi jumătate, doi. Cine va suporta toate aceste costuri generate de „vânătoarea” liberalilor care ţintesc funcţia primarului doborât prin maşinaţiuni specifice unei clase politice croite pe a distruge?

  • Anca Coşa şi I.S.C. au ridicat mingea la fileu prefectului într-o luptă exclusiv politică    

Liberalii au speculat magistral rezultatul campaniei de reclamaţii făcute de Anca Coşa, o neobosită luptătoare cu proiectele Primăriei, devenite ilegalităţi pe bandă în acest mandat. Coşa a reclamat, PNL a „executat” lucrarea de pe bulevard printr-o stratagemă al cărei prim efect este cel care se desfăşoară înaintea ochilor: lucrul întrerupt cât ţine un proces iniţiat cu scopul înfundării primarului.

„100% este politică.”, este convinsă Elena Lasconi, care a povestit public experienţa cu prefectul. „M-am dus şi am vorbit cu prefectul, căruia i-am spus că doamna care a făcut controlul m-a anunţat că o să vă trimită la Prefectură şi dumneavoastră aveţi două opţiuni. 1.Să nu faceţi nimic, pentru că nu consideraţi necesar. 2.Să ne daţi în contencios. Eu nu vreau să vă spun ce să faceţi, dumneavoastră faceţi exact ce este legal şi cum consideraţi dumneavoastră. Eu vreau să vă rog doar atât. Să-mi spuneţi şi mie când vă pregătiţi să faceţi asta, ca să ştiu cum să fac comunicarea către oameni. Pentru că este o aşteptare extraordinară. Dar mai ştiu că dumneavoastră aveţi la dispoziţie şase luni să daţi sau nu în contencios.”, a povestit Elena Lasconi, la o televiziune din Piteşti, discuţia cu Perianu.

Prefectul n-a ţinut cont de solicitarea primarului Câmpulungului şi a deschis destul de repede procesul pentru anularea autorizaţiei de construire. Asta ca să nu aibă timp constructorul să încheie investiţia. Se întâmpla pe 16 mai 2022, la aproape două luni distanţă de controlul întreprins de I.S.C. la Câmpulung pe 18 martie. De fapt, termenul nu se calculează de la data controlului, ci de la data la care I.S.C. a anunţat Prefectura de rezultatul controlului. Iar asta s-a întâmplat, potrivit unei informaţii livrate în spaţiul public chiar de prefect, pe 24 martie 2022.

  • Ce a găsit I.S.C., potrivit răspunsului dat Ancăi Coşa

Pe 18 februarie 2022, Anca Coşa a transmis mai multe sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii, înregistrate, două dintre ele, pe 21 februarie 2022, şi a treia, pe 23 februarie 2022. O lună mai târziu, o reprezentantă a I.S.C. a venit în control la Câmpulung, ca să verifice cele reclamate de arhitectă referitor la lucrarea de pe Bulevardul „Pardon”. O investiţie pentru care, în mandatul lui Liviu Ţâroiu, procedura de autorizare a fost „dată de gard”, emanând o superficialitate suspectă.

Controlul întreprins la Primăria Câmpulung a urmărit verificarea respectării prevederilor legale la emiterea certificatului de urbanism din 11 martie 2019 şi a autorizaţiei de construire din 13 decembrie 2019 pentru lucrarea „Reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu”.

La finalul verificării întreprinse în perioada 10-18 martie 2022, la Direcţia de Urbanism, s-a încheiat, pe 18 martie 2022, procesul verbal de control la sediul Inspectoratului Regional în Construcţii Sud Muntenia.

Esenţa concluziilor controlului, conform răspunsului primit de Anca Coşa de la I.S.C., publicat pe pagina ei de socializare, este că autorizaţia de construire nr.101/13.11.2019 (…) a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv: având la bază o documentaţie tehnică DATC incompletă şi certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019 emis cu date eronate şi incomplete, fără a fi menţionate prevederi urbanistice specifice căilor de comunicaţie rutiere CcR din Regulamentul Local de Urbanism şi planşa de reglementări specifice, fără solicitarea avizelor/acordurilor „necesare şi obligatorii” pentru acest tip de lucrări (avizul de la Ministerul Culturii, prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată, avizul Poliţiei – Biroul Rutier, acord I.S.C. pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, expertiză tehnică – studiu de circulaţie/trafic din zonă etc.).

  • I.S.C. s-a legat de lipsa unor acte care nu erau obligatorii. Studiul de trafic este unul dintre acestea

Însă controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii se leagă, între altele, şi de lipsa unor documente care, potrivit legii, nu au caracter obligatoriu. Studiul de trafic sau de circulaţie este unul dintre acestea. Normele de aplicare a Legii nr.50/1991 prevăd când se cere un astfel de document. Iată ce spune legea, în articolul 32:

„(3)În situaţii deosebite, în funcţie de condiţiile specifice de amplasament (poziţia terenului în ansamblul localităţii ori al teritoriului) şi/sau importanţa şi complexitatea obiectivului de investiţii şi dacă prevederile documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului aprobate nu furnizează suficiente elemente necesare autorizării ori dacă se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului aprobate, emitentul poate cere suplimentar prin certificatul de urbanism:

b)completarea, după caz , a documentaţiilor care însoţesc cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construire cu următoarele studii, avize, expertize:

1.studii de specialitate: de circulaţie, istoric, de amenajare peisagistică, de impact asupra mediului (numai la solicitarea autorităţii de protecţie a mediului), studiul de însorire şi altele asemenea.”

Prin urmare, dacă nu era obligatoriu, n-a fost cerut, neexistând acea situaţie deosebită care să impună solicitarea lui. Şi nu este singurul din categoria celor neobligatorii a cărui absenţă a fost considerată suficient de gravă de către prefect încât să conducă la blocarea lucrării de pe bulevard. Dar despre celelalte vom relata cu altă ocazie. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!