21.3 C
Campulung Muscel
02/07/2022

În timpul lucrărilor de reabilitare a Muzeului Judeţean au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga, un edificiu ce se ridica în secolul al XVIII-lea

Proiectul privind restaurarea Muzeului Judeţean Argeş este unul din cele trei ale Consiliului Judeţean, pe fonduri europene, care vizează patrimoniul şi infrastructura culturală a judeţului.

Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Argeş (ca lider de proiect) şi Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA.

Lucrările au demarat la mijlocul anului 2021 şi vor fi finalizate în luna aprilie 2023.

Marţi, 21 iunie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu, a vizitat şantierul deschis la Muzeul Judeţean Argeş, pentru a vedea stadiul lucrărilor, dar şi pentru a găsi, împreună cu managerul instituţiei şi constructorul, soluţii la posibilele probleme ce pot apărea. Pentru vicepreşedintele Marius Nicolaescu respectarea termenului de predare a lucrărilor este prioritară.

„Astăzi ne-am deplasat la şantierul de la Muzeul Judeţean Argeş împreună cu dirigintele de şantier şi constructorul, dar şi colegii din aparatul propriu, pentru a evalua situaţia la faţa locului. Cu această ocazie am aflat că scoaterea la iveală a ruinelor schitului Buliga este aproape de finalizare, urmând ca în perioada următoare să fie conservat pentru continuarea lucrărilor la Muzeu. Ulterior, vom reamenaja, printr-un alt proiect, ruinele in situm pentru ca vizitatorii să le poată vedea la faţa locului. Ne-am deplasat şi la etaj, acolo unde a apărut o problemă, grinzile fiind atacate de putregai. Astfel, împreună cu proiectantul şi constructorul s-a decis înlocuirea acestor grinzi cu unele noi. Aceste două lucrări – ruinele schitului şi găsirea soluţiilor tehnice pentru înlocuirea grinzilor – ne-au adus într-o mică întârziere, dar sperăm să recuperăm în perioada următoare astfel încât la sfârşitul perioadei contractante să avem lucrările finalizate.”, a spus Marius Nicolaescu, vicepreşedinte C.J. Argeş.

În timpul acestor lucrări de reabilitare au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga, un edificiu ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Judeţean Argeş şi care a fost demolat în anul 1900. Schitul, cu hramul Sfinţii Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, şi a soţiei sale, Aniţa.

Cum săpăturile arheologice la Schitul Buliga sunt aproape de finalizare, pentru a putea continua lucrările la Muzeul Judeţean Argeş, în perioada următoare vor începe lucrările de conservare ale schitului.

După finalizarea lucrărilor de consolidare ale vechii clădiri a Prefecturii (sediul Muzeului Judeţean), ruinele schitului vor fi evidenţiate prin amenajarea unui muzeu în aer liber, care ar putea cuprinde inclusiv o zonă de relaxare. Acest complex va fi realizat în cadrul unui proiect separat.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!