Proprietarii de sclavi din Berevoeşti se plângeau că sunt săraci lipiţi pământului, dar s-a dovedit că aveau bani de-i suceau cu lopata. Opt din cei 38 de inculpaţi primeau ajutor social din partea Primăriei Berevoeşti, sume între 150 şi 500 de lei, în funcţie de numărul de membri ai familiei. Asta a ieşit la iveală după ce, la percheziţiile de săptămâna trecută, din casele lor au fost ridicate sume importante de bani şi cantităţi mari de aur. De asemenea, poliţiştii au descoperit că unii dintre ei aveau conturi de sute de mii de lei, acestea fiind indisponibilizate. Unii dintre cei care au ajuns în arest preventiv sunt fini ai primarului Bogdan Florin Proca.
37 de suspecţi au primit arest preventiv pentru 30 de zile
După descinderile de la Gămăceşti, procurorii DIICOT Piteşti au cerut arestarea celor 38 de rudari reţinuţi miercuri pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori şi exploatarea persoanelor vulnerabile. Ancheta încă nu s-a terminat, fiindcă în dosar sunt în total 90 de suspecţi şi nu se ştie ce surprize mai pot apărea pe timpul cercetărilor. Joia trecută, Tribunalul Argeş a decis ca 37 dintre cei 38 de inculpaţi să rămână în arestul IPJ Argeş pentru 30 de zile, din 14 iulie şi până în 12 august 2016. Aceştia sunt: Traian Păun, de 51 de ani, Vasilica Păun, de 48 de ani, Traian Păun, de 31 de ani, Costinel Bădală, de 37 de ani, Petruţa Minuca Păun, de 30 ani, Florin Feraru, de 33 ani, Ancuţa Mariana Feraru, de 28 ani, Daniel Grancea, de 38 de ani, Viorel Grancea, de 46 ani, Silvia Grancea, de 44 ani, Ionuţ Cătălin Grancea, de 19 ani, Aurel Onică, de 25 ani, Petre Grancea, de 54 ani, Maria Grancea, de 53 ani, Laurenţiu Grancea, de 34 ani, Alin Grancea, de 30 ani, Cerasela Onică, de 25 ani, Ilie Valentin Furdui, de 28 ani, Vasilica Grancea, de 27 ani, Ovidiu Cătălin Furdui, de 30 ani, Maria Feraru, de 24 ani, Vasile Furdui, de 54 ani, Roxana Furdui, de 18 ani, Costel Feraru, de 43 ani, Elena Murşavela, de 45 ani, Liliana Feraru, de 25 ani, Ciprian Onică, de 26 ani, Vasile Mugurel Feraru, de 23 ani, Nicolae Feraru, de 45 ani, Mihaela Feraru, de 43 ani, Maria Cerasela Brumaru, de 25 ani, Crinu Alin Brumaru, de 26 ani, Iosif Ursu, de 56 ani, Florica Ursu, de 47 ani, Costinel Ionuţ Furdui, de 31 ani, Marian Marinoiu, de 27 ani, şi Lenuţa Mădălina Păun, de 27 ani. O singură inculpată, Maria Furdui, în vârstă de 52 de ani, a primit măsura arestului la domiciliu, după ce au fost depuse la dosar acte medicale din care reieşea că femeia face dializă. Astfel, ea a părăsit arestul şi s-a întors la Gămăceşti, numai că nu poate ieşi din imobil decât cu permisiunea organului judiciar şi decât pentru a se prezenta în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora şi pentru a se prezenta în fiecare zi de marţi, joi şi sâmbătă pentru efectuarea dializei. În faţa judecătorilor, toţi cei acuzaţi că au exploatat prin sclavie mai multe persoane au susţinut că sunt nevinovaţi. Asta, deşi din probatoriu reiese că Petre Grancea, de exemplu, a avut, la un moment dat, chiar şi patru oameni pe care îi exploata. La fel şi Ilie Valentin Furdui, iar Aurel Onică a avut trei. Lista poate continua, fiecare dintre inculpaţi fiind responsabili de exploatarea a cel puţin unei persoane. Toţi cei 38 de inculpaţi au depus contestaţii la măsurile de arestare preventivă, inclusiv Maria Furdui, împotriva măsurii de arest la domiciliu, termenul la Curtea de Apel Piteşti fiind fixat pentru astăzi, 19 iulie. Suspecţii au fost reprezentaţi în faţa instanţei de avocaţi din oficiu.
Primarul Bogdan Proca susţine că nu a ştiut ce se petrece în satul de rudari
După demararea acţiunii de la Berevoeşti, a ieşit la iveală faptul că mai mulţi dintre cei ajunşi în arestul preventiv sunt fini ai primarului Bogdan Florin Proca. Se zvoneşte prin comună că acesta ar fi năşit aproape 40 de rudari din cătunul Gămăceşti. Printre aceştia, se numără şi Iosif Ursu, ai cărui copii sunt finii edilului, şi Vasile Furdui, aceştia primind mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Primarul comunei Berevoeşti a susţinut permanent că nu a ştiut de ceea ce se întâmplă în satul izolat în care trăiau numai rudari şi s-a dezis de faptele abominabile ale celor săltaţi de mascaţi. La un moment dat, Bogdan Proca a precizat că în 2015, la sfârşitul primului mandat de primar, ar fi aflat, de la cei care veneau la Primărie, pentru ajutorul social, cum că nişte copii sunt folosiţi la muncă de romii din Gămăceşti şi atunci a sesizat Poliţia, lucru neconfirmat oficial.
„Nu am nicio implicare în acest caz. Niciodată nu am ştiut că sunt oameni legaţi în lanţuri şi ţinuţi în cuşti, în Berevoeşti. Dacă un om cu suflet ar fi văzut aşa ceva, cu siguranţă, ar fi sunat la 112. Eu nu aş fi tolerat astfel de fapte. Încă din 2015 existau suspiciuni că acolo ar fi oameni fără acte, ţinuţi în robie şi puşi la diverse munci. Până atunci, nu am ştiut. Vă daţi seama, sunt acolo 1.000 de suflete, 400 de gospodării. Nu pot să intru acolo ca la mine acasă, să ştiu tot ce se întâmplă. În octombrie 2015, am sesizat Poliţia, dar nu am primit niciun răspuns. E posibil ca acţiunea de acum să fie răspunsul acelei sesizări. Ce vreau să se lămurească e faptul că nu sunt parte în dosar. Nu am fost chemat la audieri, nici întrebat de vreo autoritate despre această situaţie. Am mers în timpul descinderilor la faţa locului, în satul Gămăceşti, pentru că aşa era normal, să ştiu ce se petrece. Nu încerc să mă disculp, dar nu am nicio vină. Eu sunt stupefiat de ceea ce am aflat, mai ales că au găsit acolo şi doi copii, o fată şi un băiat, de 10 şi 12 ani, care erau şi exploataţi. Pe cei vinovaţi nu-i poţi numi oameni. Nu au suflet şi trebuie să plătească cu vârf şi îndesat pentru ceea ce au făcut. Am şi eu copil şi nu pot să cred că în 2016 se întâmplă aşa ceva. Dacă ştiam, şi cred că orice om normal la cap, dacă ar fi ştiut ce se întâmplă aici, ar fi sesizat Poliţia. Acum se pot spune multe, că primarul e de vină, dar, repet, nu am ştiut nimic şi nu am nicio implicare în această poveste.”, a declarat primarul Bogdan Proca.
Beneficiarii de ajutor social aveau în conturi aproape 10 miliarde de lei vechi
După verificări, poliţiştii au scos la iveală că suspecţii, deşi primeau ajutoare sociale, avea în case circa un kilogram de aur şi sume importante de bani. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoutilitare despre care se bănuieşte că ar fi fost folosite la comiterea de infracţiuni. La percheziţiile de săptămâna trecută, oamenii legii au găsit în casele rudarilor proprietari de sclavi 228.000 lei. În plus, au fost descoperite conturi în care suspecţii aveau nici mai mult, nici mai puţin de 620.000 de lei, acestea fiind blocate. Aşadar, beneficiarii de ajutor social aveau aproape 10 miliarde de lei vechi, bani, în afara bunurilor deţinute, case cu mai multe nivele, maşini de lux, etc. Printre cei cu sume uriaşe în conturi se numără şi Iosif Ursu, nimeni altul decât finul primarului. Opt dintre cei care sunt acum în arestul IPJ erau pe lista de ajutoare sociale: Traian Păun, Petruţa Păun, Florin Feraru, Silvia Grancea, Vasilica Grancea, Maria Feraru, Cerasela Brumaru, Marian Marinoiu.
Victimele au fost amprentate şi fotografiate
La sfârşitul săptămânii trecute, victimele au ajuns şi ele la sediul Inspectoratului de Poliţie Argeş pentru a fi amprentate, fotografiate şi introduse în baza de date. Urmează să fie făcute verificări pentru a se stabili identitatea unora dintre ei, aceştia fiind cu dizabilităţi şi neştiind cine sunt. De asemenea, se va stabili dacă vreunul dintre ei figurează ca fiind dat dispărut. În timp ce bărbaţii erau duşi către laboratorul criminalistic, redactorii de la „Curierul Zilei” au avut posibilitatea să schimbe câteva cuvinte cu doi dintre ei. „Săru-mâna! Sunt bine. Eu sunt bine acum, am scăpat. M-au luat de acolo. Poliţiştii au venit şi m-au luat. Mi-au dat să mănânc. Uite, sunt lovit la cap.”, spunea unul dintre ei. Altul a zis: „Nu mai vreau să mă duc acolo. Bine că am scăpat!”.
Persoanele sechestrate erau lăsate fără acte
Romii torţionari erau organizaţi în nouă grupări infracţionale, care racolau sau răpeau, de pe stradă ori de acasă, cerşetori şi persoane cu dizabilitaţi, sau pe care îi atrăgeau cu minciuni cum că le ofereau locuri de muncă şi salarii bune pentru transportul de lemne. Când ajungeau acasă, romii deveneau fiare cu chip de om, le luau actele de identitate şi îi sechestrau. Câţiva bărbaţi au fost folosiţi drept şoferi de către rudarii care nu aveau carte. Aceştia erau tot timpul însoţiţi de câte un rudar şi aveau parte de un tratament preferenţial, în sensul că stăteau în casă, li se dădea mai multă mâncare şi erau mai rar bătuţi. Ceilalţi erau folosiţi la muncile grele şi, ca nu cumva să fugă, erau prinşi în lanţuri fie prin grajduri, alături de animale, fie prin alte magazii. Cei care încercau să se răzvrătească erau bătuţi crunt, erau abuzaţi sexual, li se aplicau tratamente greu de imaginat, precum izolarea într-o cuşcă de lemn ca un coteţ de câine, legaţi de cal şi târâţi pe uliţele satului, înfometaţi, etc. Printre victime se află şi doi fraţi din Lunca Corbului. Aceştia îşi căutau un loc de muncă şi au fost încântaţi de oferta romilor, dar au ajuns să trăiască un coşmar. Au fost bătuţi cu lanţuri, loviţi cu ciocanul, înţepaţi în tălpi cu cuţitul, călcaţi în picioare de ţigani, de pirandele şi de puradeii lor până leşinau. Ca să-i readucă în simţiri, femeile aruncau găleţi cu apă pe ei, îi trezeau din leşin, după care iar îi luau la bătaie şi îi abuzau sexual. Acum, cei doi fraţi au handicap fizic şi psihic irecuperabil.
Familiile de romi făceau schimb de sclavi sau, mai exact, de robi, că numai aceştia erau ferecaţi în lanţuri, şi îi împrumutau sau îi vindeau între ei cu 400-500 de lei, ca pe nişte animale. Victimele le-au povestit anchetatorilor că, atunci când reuşeau să scape şi erau din nou prinse, erau legate cu lanţuri şi plimbate prin localitate, dar niciun sătean nu reacţiona, de teama represaliilor.
Copiii salvaţi de la Gămăceşti au ajuns în centrele de Protecţia Copilului
În urma descinderilor din 13 iulie, 17 adulţi şi copii, dintre care doi în vârstă de 10, respectiv 13 ani, au fost salvate din sclavie de oamenii legii. Minorii au fost internaţi într-un centru de primiri în regim de urgenţă al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş şi, după ce au fost spălaţi şi hrăniţi, au căzut într-un somn adânc, dovadă că erau epuizaţi. „I-am văzut, sunt abuzaţi şi fizic, şi psihic. Au vânătăi pe faţă, tăieturi pe picioare, unul dintre ei are o lovitură la nas, nu ştiu dacă e fractură de piramidă nazală; urmează să vedem. Chiar azi (joi, 14 iulie) am înaintat o adresă, prin care am solicitat examinare medico-legală pentru cei doi minori.”, spunea Adrian Macovei, directorul DGASPC Argeş. În acelaşi timp, a demarat procedura de identificare a familiei celor doi copii. Potrivit lui Macovei, toate victimele identificate beneficiază de consiliere psihologică şi de asistenţă socială, mai ales că unii adulţi nici nu mai ştiu ce vârstă au şi e greu de comunicat cu ei. În cazul unui minor, despre care procurorii spun că a fost răpit în octombrie 2015, în dosarul DIICOT se arată că „victima era supravegheată permanent, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodaria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare, fiind pusă să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbracată.”
Ancheta a pornit de la poliţiştii din Berevoeşti
Dosarul faptelor de sclavie a fost în lucru timp de câteva luni la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi a procurorilor DIICOT, după ce, iniţial, a fost instrumentat de poliţişti din cadrul IPJ Argeş. Investigaţiile au pornit în urma unor informaţii primite de la poliţiştii de la Postul Berevoeşti. Iniţial, a fost înregistrat un dosar de lipsire de libertate instrumentat de poliţişti din cadrul IPJ Argeş, iar în luna februarie, a fost declinat la DIICOT Piteşti, după ce, în urma investigaţiilor, poliţiştii şi-au dat seama că este vorba de o grupare infracţională organizată şi de trafic de persoane.
În urma declaraţiilor date de una dintre victime, oamenii legii au aflat că a fost sechestrată, bătută şi obligată să muncească. Au urmat mai multe luni în care au fost depistate şi alte victime care reuşiseră să fugă şi au depus mărturie. Din declaraţiile lor s-a aflat că unii ar fi fost exploataţi de romii din Berevoeşti de prin 2008.
eşedintele Iohannis, despre cazul revoltător de sclavagism
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă cazul de la Berevoeşti şi îşi exprimă speranţa că măsurile luate vor transmite mesajul că astfel de situaţii nu rămân nepedepsite. „Istoria recentă ne-a demonstrat încă o dată tragediile pe care le generează lipsa cooperării constante între instituţiile statului. Condamn cu fermitate cazul revoltător de sclavagism de la Berevoeşti, sper ca măsurile luate să transmită un mesaj clar că astfel de situaţii sunt inacceptabile şi nu vor rămâne nepedepsite.”, a spus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.
Geoană a reacţionat pe Facebook
Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc, comentează, pe Facebook, cazul incredibil de la Berevoeşti, politicianul declarându-se oripilat de faptul că, în anul 2016, în România se poate întâmpla aşa ceva. „Incredibil cazul din Berevoeşti, Argeş, în care 40 de persoane sunt suspectate de SCLAVAGISM. Sunt imagini cu oameni în lanţuri, smulse dintr-un trecut pe care îl înfierasem ca demult apus. Victimele erau folosite de „stăpâni” la treburile domestice, la furat sau erau obligaţi să se bată între ei pentru distracţia personală. Tarantino ar avea multe de cules de la noi. Ştiaţi însă că suntem pe un neonorant loc 5 într-un top al sclaviei moderne în Europa? Şi pe un neliniştitor loc 66 mondial? Şi că în România ar exista 80 de mii de cazuri de sclavagism, cu români aflaţi în ţară sau peste graniţă, care sunt supuşi unor condiţii inumane fără ca statul să mişte un deget? Cauza răului este, cu siguranţă, diferenţa mare dintre regiuni. Dezvoltarea inegală şi disproporţionată a României, în care banii, investiţiile şi chiar accesul la informaţie sunt direcţionate către 4-5 mari oraşe. Iar starea precară a învăţământului şi cifrele tot mai mari ale abandonului şcolar nu fac decât să ne asigure scufundarea în această subdezvoltare. Trebuie să declarăm fără întârziere un război împotriva sărăciei.”, scrie Geoană pe Facebook.
Partidul Monicăi Macovei i-a cerut primului ministru demiterea prefectului Cristian Soare
Partidul nou înfiinţat, al Monicăi Macovei, M10 îi solicită primului ministru Dacian Cioloş demiterea prefectului judeţului Argeş, Cristian Soare, şeful unei administraţii care a tolerat zeci de cazuri de sclavie, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Este obligaţia autorităţilor să prevină şi să combată traficul de persoane, transmite Agerpres. Iată conţinutul solicitării: „Domnule Prim ministru, Partidul M10 vă solicită destituirea imediată a domnului Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, şeful unei administraţii care a avut în ultimii ani sub ochi şi a tolerat peste 40 de cazuri de sclavie, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Cerem demiterea şefilor Poliţiei din judeţul Argeş şi din comunele pe teritoriul cărora şi-au desfăşurat activitatea infracţională bandele de „stăpâni de sclavi”. Este obligaţia autorităţilor să prevină şi să combată traficul de persoane. Considerăm că aţi da, astfel, un semnal că România este o ţară europeană şi nu o ţară din lumea a treia. Nicio autoritate sau reprezentant al acesteia, care asistă pasiv la ceea ce se întâmplă în comunitatea pe care o serveşte, nu-şi poate păstra funcţia. Cu deosebită consideraţie, Ioana Constantin, preşedinte M10.”eşedintele Iohannis, despre cazul revoltător de sclavagism
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă cazul de la Berevoeşti şi îşi exprimă speranţa că măsurile luate vor transmite mesajul că astfel de situaţii nu rămân nepedepsite. „Istoria recentă ne-a demonstrat încă o dată tragediile pe care le generează lipsa cooperării constante între instituţiile statului. Condamn cu fermitate cazul revoltător de sclavagism de la Berevoeşti, sper ca măsurile luate să transmită un mesaj clar că astfel de situaţii sunt inacceptabile şi nu vor rămâne nepedepsite.”, a spus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.
Geoană a reacţionat pe Facebook
Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc, comentează, pe Facebook, cazul incredibil de la Berevoeşti, politicianul declarându-se oripilat de faptul că, în anul 2016, în România se poate întâmpla aşa ceva. „Incredibil cazul din Berevoeşti, Argeş, în care 40 de persoane sunt suspectate de SCLAVAGISM. Sunt imagini cu oameni în lanţuri, smulse dintr-un trecut pe care îl înfierasem ca demult apus. Victimele erau folosite de „stăpâni” la treburile domestice, la furat sau erau obligaţi să se bată între ei pentru distracţia personală. Tarantino ar avea multe de cules de la noi. Ştiaţi însă că suntem pe un neonorant loc 5 într-un top al sclaviei moderne în Europa? Şi pe un neliniştitor loc 66 mondial? Şi că în România ar exista 80 de mii de cazuri de sclavagism, cu români aflaţi în ţară sau peste graniţă, care sunt supuşi unor condiţii inumane fără ca statul să mişte un deget? Cauza răului este, cu siguranţă, diferenţa mare dintre regiuni. Dezvoltarea inegală şi disproporţionată a României, în care banii, investiţiile şi chiar accesul la informaţie sunt direcţionate către 4-5 mari oraşe. Iar starea precară a învăţământului şi cifrele tot mai mari ale abandonului şcolar nu fac decât să ne asigure scufundarea în această subdezvoltare. Trebuie să declarăm fără întârziere un război împotriva sărăciei.”, scrie Geoană pe Facebook.
Partidul Monicăi Macovei i-a cerut primului ministru demiterea prefectului Cristian Soare
Partidul nou înfiinţat, al Monicăi Macovei, M10 îi solicită primului ministru Dacian Cioloş demiterea prefectului judeţului Argeş, Cristian Soare, şeful unei administraţii care a tolerat zeci de cazuri de sclavie, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Este obligaţia autorităţilor să prevină şi să combată traficul de persoane, transmite Agerpres. Iată conţinutul solicitării: „Domnule Prim ministru, Partidul M10 vă solicită destituirea imediată a domnului Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, şeful unei administraţii care a avut în ultimii ani sub ochi şi a tolerat peste 40 de cazuri de sclavie, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Cerem demiterea şefilor Poliţiei din judeţul Argeş şi din comunele pe teritoriul cărora şi-au desfăşurat activitatea infracţională bandele de „stăpâni de sclavi”. Este obligaţia autorităţilor să prevină şi să combată traficul de persoane. Considerăm că aţi da, astfel, un semnal că România este o ţară europeană şi nu o ţară din lumea a treia. Nicio autoritate sau reprezentant al acesteia, care asistă pasiv la ceea ce se întâmplă în comunitatea pe care o serveşte, nu-şi poate păstra funcţia. Cu deosebită consideraţie, Ioana Constantin, preşedinte M10.”
Prefectura va demara controale în toate comunităţile de romi din judeţ
Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a dispus demararea unor controale de amploare la nivelul tuturor comunităţilor de rromi din judeţ, pentru a vedea dacă nu cumva cazul stăpânilor de sclavi de la Berevoeşti i-a inspirat şi pe alţii. ,,Instituţia Prefectului, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, va efectua, în perioada imediat următoare, acţiuni de control, pentru a verifica dacă există cazuri similare pe raza judeţului Argeş, fiind vizate toate comunităţile de romi.”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Prefectură. ,În urma desfăşurării acţiunii, prefectul Cristian Soare a emis un ordin privind constituirea unei echipe de control formate din reprezentanţi ai Corpului de control al Prefectului şi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, care vor verifica, la sediul Primăriei comunei Berevoeşti, dacă suspecţii de sechestrare de persoane din acest dosar beneficiau de ajutoare sociale, dacă aceştia erau îndreptăţiţi să primească astfel de beneficii sociale şi dacă primarul comunei Berevoeşti, prin Compartimentul de Asistenţă Socială, a respectat prevederile legale în domeniu, prin efectuarea de anchete sociale la domiciliul familiilor beneficiare. Totodată, Corpul de control al Prefectului va demara o acţiune de informare-documentare pentru a afla dacă la nivelul autorităţii publice locale era cunoscută existenţa acestor persoane lipsite de libertate în mod ilegal.”, se mai precizează în comunicatul de presă.