27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Un foişor în spatele blocului 17 ar fi moţul infecţiei în care trăiesc chiriaşii Primăriei

Pe când se afla în vecinătatea blocului 17, pentru a discuta, împreună cu şeful ADP, Bogdan Pătru, posibilitatea unor reparaţii de parcări şi alei între blocuri, primăriţa Elena Lasconi a fost acostată de un cetăţean cu intenţii imobiliare. Omul, căruia timpul îi permite relaxare în aer liber, vrea o amenajare pe domeniul public, aşa cum vezi în curţi generoase, unde locul face posibile anexe realizate nu doar din raţiuni ornamentale. Petentul i-a cerut primăriţei să-i dea voie să edifice un foişor în spatele blocului 17, unde, ajuns pentru prima dată, ai parte de un şoc de proporţii. După cantitatea de mobilă scoasă din locuinţe, se vede că exteriorul imobilului este un loc de socializare în regulă, fiind încropite sufragerii sub cerul liber din canapele, fotolii şi măsuţe pentru o gustare, o cafea şi ce mai serveşte omul la o cleveteală cu vecinii şi prietenii.

  • Te lasă mut halul de îngălare din vecinătatea blocului

Cum dai colţul blocului, ţi se dezvăluie înaintea ochilor o privelişte de groază, chiar şi pentru un oraş murdar ca al nostru, unde aruncatul deşeului greu este sport local. În acest caz, nu este vorba despre gunoi aruncat, ci gunoi depozitat lângă vechiturile care au încă o întrebuinţare. Adică se stă pe scaunele, fotoliile şi canapeaua scoase afară din garsoniere. În spatele blocului găseşti, pe lângă mobilierul vechi, întreg sau făcut bucăţi, saci cu cine ştie ce în ei, un aragaz, probabil, nefuncţional, stive de cărămidă şi lemne, biciclete, cărucioare, butoaie, găleţi şi găletuşe, cutii de vopsea, cauciucuri şi câte şi mai câte. Oamenii aceştia ţin afară tot ce nu încape în interiorul garsonierelor în care de-abia au loc familiile beneficiare de o locuinţă de la Primărie.

Culmile de rufe şi uscătoarele doldora de haine puse la uscat sunt semn că locatarii din blocul 17 au apă, căci, înainte de pandemia salvatoare pentru furnizarea apei potabile, dacă beneficiau de utilitate câteva luni adunate pe an! Pentru că n-o plăteau!

Undeva aproape de jumătatea blocului, cineva şi-a tras o magazie de o urâţenie deplină. Improvizată din bucăţi, ghereta este flancată de un milion de resturi, care amplifică impresia de groapă de gunoi. Este de băgat buldozerul dintr-o parte în cealaltă a blocului 17, partea din spate, unde a fost posibilă crearea acestei „infecţii”, pentru că nu se vede. În afara chiriaşilor, n-are nimeni drum prin spatele blocului învecinat cu teren „gârlă”. Iar de pe strada Doctor Nicolae Fălcoianu nu se vede limpede ce ţin aceşti inşi lângă bloc, unde se impune o inspecţie riguroasă din partea Poliţiei Locale. Şi pe partea de mediu, şi pe partea de disciplină în construcţii.

Elena Lasconi a dispus pe loc o verificare întreprinsă de cele două compartimente ale Poliţiei Locale şi, în special, de cel abilitat să verifice construcţiile ilegale de pe terenurile publice. Odată luată la ochi de primăriţă, şandramaua înspăimântătoare are zilele numărate. Când a ridicat privirea, a avut un motiv în plus de uluire. Pe faţada cea nouă a blocului, realizată cu bani europeni, pe finalul mandatului lui Liviu Ţâroiu, au apărut nişte construcţii cu rol de protecţie a culmilor de rufe. Căci nici nu vrem să ne imaginăm că ar servi ca balcon ceva atât de periculos.

Tot la capitolul amenajări rudimentare, am remarcat că accesul din locuinţe în afara blocului, în partea din spate, se face sărind pe geamul de la parter. Păi, de ce să ocoleşti toată clădirea ca să ajungi la livingul din aer liber, când poţi escalada fereastra sub care a fost postat un dulap, pentru a facilita urcarea şi coborârea?! Sălbăticie totală!

Pe lângă bloc trece un canal de scurgere, care nu degeaba a fost executat. Rigola preia apele ploilor furtunoase de pe deal şi le dirijează către zona joasă a cartierului beneficiară de canalizare. Însă, în momentul în care a fost astupat cu grămezi de lemne şi tot gunoiul de pe lume, cum să mai servească bietul şanţ scopului pentru care a fost construit?! Fireşte că vecinătatea blocului se inundă şi se inundă zdravăn, întrucât torentele se prăvălesc cu repeziciune de la înălţimea Creţişoarei. Bogdan Pătru şi-a trimis deseori muncitorii să cureţe mizeria produsă de nişte iresponsabili, care nu pot trăi altfel decât în îngălare. Dar nu poţi să ţii ADP-ul numai la fundul unor trântori care, după ce că nu menţin, mai sunt şi gălăgioşi pe deasupra.

Tot cu gura mare a abordat-o pe primăriţă şi cetăţeanul interesat să-şi tragă un foişor în mijlocul gropii de gunoi, căreia îi lipsea… moţul. Elena Lasconi i-a explicat insului că fără autorizaţie nu poate ridica nicio construcţie şi este greu de crezut că Primăria va autoriza aşa ceva pe terenul cu pricina.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!