11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Etnografia a avut cele mai reuşite momente în cadrul Nopţii Muzeelor

Oraşul cu cele mai multe edificii culturale implicate în „Noaptea Muzeelor”, fără a fi reşedinţă de judeţ, a bifat cu succes acţiunea cu priză la public. N-a plouat şi asta a contat, căci lumea a ieşit din casă, pentru a face un tur al locaşurilor de cultură locale. O parte dintre gazde nu s-au limitat la a oferi vizitatorilor expoziţii, ci au pregătit manifestări antrenante. Păcat că evenimentele de deschidere sunt puse în acelaşi timp şi cine doreşte să ia parte la toate nu reuşeşte, întrucât se suprapun. Ar fi ideală o programare a lor pe ore, căci e păcat ca iubitorii de frumos şi cultură să rateze vreunul. Mulţi dintre cei care au început raidul muzeal cu Mausoleul Mateiaş şi Casa „George Topîrceanu” au fost dezamăgiţi că au ratat spectacolul de la Etnografie, care a fost, pur şi simplu, minunat. Simplu, emoţionant, curat, pe placul celor care au umplut curtea secţiei.

Un spectacol, pur şi simplu, minunat!
Secţia de Istorie a Muzeului Municipal, Muzeul Automobilului Românesc şi Castrul Roman Jidova au avut în program expoziţii, atât cele de bază, cât şi temporare. La Muzeul central, publicului i s-a pregătit vizionarea unei expoziţii intitulate „Reclama sufletul comerţului”, iar la Muzeul de la Apa Sărată, „Expediţii cu ARO în lumea largă”. „Noaptea Muzeelor” a însemnat un tur al colecţiilor şi în cazul celorlalte edificii culturale care, însă, au avut un plus în programul serii şi al nopţii, ţinând cont că vizitatorii au fost primiţi până la ora 01.00.
La Mausoleul Mateiaş, pe lângă faptul că s-a putut viziona tot ce conţine muzeul, plus o expoziţie organizată special pentru acest moment dedicată „Corpului 1 de Rezervă German”, atracţia serii a reprezentat-o evenimentul de reconstituire istorică asigurat de Detaşamentul Mateiaş.
Cei care au trecut pragul Casei Memoriale „George Topîrceanu” de la Nămăeşti au fost încântaţi cu un recital de versuri primăvăratice din creaţia poetului. Festin pentru urechi, pentru ochi, pentru suflet! Acţiunea interactivă, în care cine a dorit şi-a ales ce a vrut să recite, s-a desfăşurat sub coordonarea Mioarei Boteanu şi a colegelor sale de la Muzeul Municipal.
Poate, cel mai atractiv moment al “Nopţii Muzeelor”, pentru marcarea căreia, la Câmpulung, au fost deschise până dincolo de miezul nopţii toate cele şase edificii culturale, l-a constituit spectacolul de la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal. Timp de o oră şi jumătate, vizitatorii celei mai vechi construcţii laice de pe cuprinsul Câmpulungului au fost tentaţi să rămână în publicul unei acţiuni inspirate şi muncite. Gazdă le-a fost Sanda Safta, responsabilă de această secţie, care a asigurat o prezentare impecabilă evenimentului. Şefa secţiei a fost sprijinită de echipa Muzeului Municipal, căreia i s-a alăturat Raluca Drăghici, de la Asociaţia „Historia Renascita”.
Invitaţii doamnelor de la Etnografie, pentru a întreţine atmosfera, au fost membrii Ansamblului „Carpaţi” al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, Maria Gheorghiţoiu, Aylin Udroiu, Clara Marinescu şi fetiţele pe care le coordonează în cadrul Atelierului muzical „Floare de stâncă”: Antonia Chichirez, Luiza Tămaş, Cosmina Defteriu, Rosio Oncioiu, Antonia Stancu, Ilinca Ştefan, Catrinel Herescu şi Maria Nicolae. Sărbătoarea muzeală a cuprins şi piese din folclorul românesc interpretate de prof.Ecaterina Niţescu Ţuţea şi elevii săi de la Şcoala de Muzică, Bianca Maria Andreea Popescu şi Theodor Ionuţ David. Bianca a interpretat şi o compoziţie proprie, muzică şi versuri, intitulată „Printre brazi şi făgeţel”. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!