Săptămâna Paştelui înseamnă momente unice pentru enoriaşii martori ai unui serviciu religios deosebit în această perioadă, ceremonialul tradiţional fiind suplimentat, uneori, cu recitaluri de pricesne interpretate de artişti desăvârşiţi sau în devenire. Bianca Maria Andreea Popescu şi profesoara ei, Ecaterina Niţescu Ţuţea, au oferit enoriaşilor Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din Valea Mare Pravăţ, un mic concert de pricesne şi cântări religioase la finalul slujbei din Duminica Floriilor. Luni, 25 aprilie, în a doua zi de Paşte, eleva şi profesoara ei vor repeta experienţa la Călineşti, unde slujeşte naşul micuţei violoniste, preotul Cosmin Bologea.
- Profesoara Ecaterina Niţescu Ţuţea a făcut-o pe Bianca să îndrăgească pricesnele
Începutul abordării acestui gen muzical extrem de dificil, cum sunt pricesnele şi cântările bisericeşti, alături de profesoara Ecaterina Niţescu Ţuţea, s-a petrecut anul trecut. Deşi reticentă la început, fiind vorba despre o muzică ale cărei profunzime şi maturitate depăşesc puterea de simţire a unui copil de 11 ani, Bianca Popescu a încercat şi acest stil. Iniţial, a instruit-o Elena Sima. Se întâmpla pe când fetiţa era în clasa a II-a, la o vârstă prea fragedă pentru o muzică atât de tristă, incompatibilă cu starea de spirit a unui copil. Neadaptându-se acestui gen muzical, pe care îi era greu să-l interpreteze pe scenă, Bianca s-a ferit de pricesne.
A prins drag de ele când a fost preluată de profesoara Ecaterina Niţescu Ţuţea, care, anul trecut, a găsit nişte pricesne ceva mai prietenoase cu vârsta elevei. Dăscăliţa a avut răbdare ca Bianca să se adapteze acestei noutăţi în instrucţia ei muzicală, ferindu-se să-i impună ce să cânte. Tactul pedagogic al profesoarei, care a luat-o cu uşurelul pe Bianca, pentru a se acomoda unui stil care le dă de furcă şi unor cântăreţi experimentaţi, a avut efect. „Am făcut-o să-i placă pricesnele. După aceea a început să le caute singură. Este un copil foarte bun, este capabilă şi se autocorectează. Ţine mult ca acolo unde pune degetul să fie corect. Aceasta este vioara.”, ne spunea prof. Ecaterina Niţescu Ţuţea, care a început să lucreze cu eleva ajunsă în clasa a III-a.
Cine a ascultat-o pe Bianca interpretând vocal sau instrumental este de acord cu afirmaţia că este un copil excepţional. „Este genul de copil care trăieşte muzica. La una dintre pricesne, „Oile mele”, eu doar i-am dat nişte indicaţii, întrucât priceasna trebuie interpretată într-un tempo moderat, nu trebuie grăbită, pentru că aşa sunt cântecele bisericeşti. Dar a învăţat-o singură. Ea m-a tras de mânecă pentru a încerca altceva. Am văzut că nu prea îi plac Bach, Mozart, Beethoven, ce studiem noi la şcoală. Le execută, căci n-are încotro, trebuie să dea examen, dar nu este atrasă de muzica clasică.”, ne povestea profesoara Ecaterina Niţescu Ţuţea.
Bianca are, totuşi, preferinţe şi din rândul clasicilor, aşa cum a fost Cântecul Napoletan de P.I. Ceaikovski, interpretat alături de Dragoş Chivu, la pian, de Ziua Mamei, în cadrul evenimentului găzduit de Muzeu. Acest stil este pe gustul său, fiind mai uşor de recunoscut şi memorat. Întrebată cum se aud, pentru urechile sale de muzician cu experienţă, cântările în interiorul unei biserici, Ecaterina Niţescu Ţuţea a răspuns: „De la superlativ în sus! Datorită cupolelor, de aceea se aude bine şi la Muzeu, nu-ţi trebuie sistem de sonorizare. În plus, se aude cristal datorită sonorităţii.”, a încheiat aceasta. M.B.