-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

„Verde Modular”, un interesant proiect de mediu al tinerilor LEO, culminează cu un eveniment de modă în decorul ruinelor de la ARO

Teodora Idoraşi şi Flavius Toma, doi liceeni frumoşi şi inteligenţi, au acceptat provocarea de a-şi înscrie proiectele concepute împreună cu colegii lor din cadrul LEO Leolution Câmpulung într-o competiţie a ideilor menite să mişte comunitatea. Pe 19 aprilie, la Câmpulung s-a derulat etapa regională a concursului „Tânărul ambasador LIONS al Secolului 21 – Bert Masson”, ajuns, în 2022, la a opta ediţie. Un interesant proiect de mediu, intitulat „Verde Modular”, câştigător la nivelul Regiunii Sud Muntenia, la Câmpulung, merge mai departe, la faza naţională. Proiectele selectate la nivelul celor opt regiuni ale Districtului 124 România concurează, pe 19 mai 2022, la Craiova, unde are loc confruntarea naţională în cadrul Convenţiei Naţionale LIONS. Etapa finală a „Tânărului ambasador LIONS al Secolului 21” este concursul european în cadrul Europaforum LIONS, de la Zagreb – Croaţia, programat în perioada 27-29 octombrie 2022. Indiferent de parcursul proiectului câmpulungean, intenţiile sunt de a-l pune în practică. Mai cu seamă că propune, ca acţiune de vârf, tot o premieră, la fel ca recordul din 2021: un eveniment de fashion, cu creaţii în ton cu tema de mediu abordată, derulat în decorul rămăşiţelor unei industrii locale „îngropate”.  

  • Ambele proiecte vor fi realizate        

Emoţiile care i-au încercat pe Teodora şi Flavius, aflaţi în postura de a vorbi liber în faţa camerelor TV, a juriului, a seniorilor şi colegilor din clubul de tineret, au fost stăpânite admirabil pe durata prezentării proiectelor. Dar, mai ales, pe durata interviului acordat juraţilor care le-au testat abilităţile de comunicatori. Şi unul, şi altul s-au comportat impecabil, în ciuda vârstei de 17, respectiv 18 ani, făcând faţă experienţei mai bine ca un adult. Îi şi ajută activităţile variate desfăşurate împreună şi, în special, acţiunile de voluntariat în care sunt implicaţi frecvent, ca membri LEO. Statut pe care nu-l dobândesc decât copiii cu rezultate bune la învăţătură, cu iniţiativă şi preocupaţi să se facă utili celor din jur.

„Verde Modular” şi „LEO Fest” au fost propunerile care au concurat la etapa regională, primul fiind susţinut de Flavius Toma, iar cel de-al doilea, de Teodora Idoraşi. Pentru a vă convinge la ce nivel se află aceşti liceeni dornici să se implice în comunitate, vă prezentăm ideile pe care le-au dezvoltat împreună cu colegii lor sub forma unor iniţiative care vor avea un corespondent în realitate. Carmen Bârloiu, coordonatorul clubului LEO Leolution Câmpulung, spunea că, indiferent ce se va întâmpla mai departe, proiectele vor fi realizate sub forma unor manifestări în premieră în municipiul nostru.

  • Flavius Toma – „Verde Modular”

„(…) Noi, tinerii de la LEO Leolution Câmpulung, încercăm măcar să tragem un semnal de alarmă. Aşa cum am făcut în cazul colectării de caiete şi în doborârea recordului mondial. Nici acolo n-a fost simplu, pentru că, la început, mulţi vor să se implice şi să facă treabă, dar, când începe acţiunea propriu-zisă, rămâi aproape singur.

Noi avem o echipă frumoasă şi ne mobilizăm între noi. „Verde Modular” este format din activităţi individuale, care pot atrage atenţia şi prin care putem să-i scuturăm, la modul metaforic, măcar pe cei din preajma noastră. „Verde Modular” este un proiect de durată. Este, poate, începutul unui stil de viaţă, de convieţuire cu natura.

Ne propunem o serie de acţiuni pe această temă, de la campanii de conştientizare, realizate prin metode cât mai creative, chiar nonconformiste, plantări de copaci, colectare selectivă a mai multor tipuri de deşeuri.

Am gândit „Verde Modular” în trei faze principale. Prima este etapa de informare, în care o să aplicăm sondaje profesioniste comunităţii, pentru a ne face o idee reală despre ce ştie comunitatea despre reciclare, colectarea selectivă şi modalităţile şi acţiunile concrete care se pot face. Vrem să facem acest lucru pentru a veni cu acţiuni friendly, nu pentru a impune un anumit standard de acţiuni.

Etapa a doua este cea a activităţilor propriu-zise. Aceste activităţi vor fi făcute după nevoile comunităţii. De exemplu, dacă observăm, în urma sondajelor, că majoritatea comunităţii nu cunoaşte codul culorilor, o să insistăm asupra acestui lucru. O să încercăm să răspundem direct unor lucruri mici, punctuale, dar care înseamnă mult. Dacă cineva şi-ar dori să facă o colectare selectivă şi spune că nu are coşuri de gunoi pentru acest lucru, o să încercăm să-i ducem acelui om coşuri, pentru a selecta deşeurile. Vrem ca acel om să se simtă important şi vrem ca şi el, unul singur, să vadă că poate face treabă.

Punctul culminant al vizibilităţii acestui proiect va fi organizarea unei parade a modei, eventual, cu ajutorul studenţilor de la UNArte, Secţia de Fashion şi Design, în cadrul căreia vor fi prezentate piese vestimentare care să atragă atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător, chiar piese create din materiale reciclate. Ideea a pornit de la faptul că pentru a produce un kilogram de textile se folosesc aproximativ 3 kilograme de substanţe chimice, acestea fiind foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Vrem ca parada să aibă loc într-un mediu industrial, Uzina ARO, un brand de elită îngropat în nepăsare şi ignoranţă, pentru a evidenţia efectul degradant al industriei de îmbrăcăminte. O altă parte importantă ar fi organizarea unui concurs tot pe această temă, în care tinerii să îmbine iubirea de natură cu talentul şi să creeze un design atractiv pentru coşurile de deşeuri din oraş.

Deja am luat legătura cu cei de la „Act for Tomorrow”, un ONG cu experienţă şi expertiză în aceste activităţi.

Ne propunem să implicăm activ comunitatea în acţiunile noastre. Iar anumite acţiuni am ţinut să poată fi preluate chiar şi la nivel naţional, ca un ghid de bune practici. În acest proiect dorim să ni se alăture şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL şi Vrancart, principalul reciclator din România.

Important este să realizăm cu toţii că protejarea naturii trebuie să treacă dincolo de slogane şi activităţi realizate doar pentru a bifa nişte concepte de imagine. „Verde Modular”, în această fază, este doar o propunere în plină de dezbatere la noi în club, pe care dorim s-o implementăm, fie că va câştiga sau nu etapa regională. Fie că o să câştigăm naţionala de la Craiova sau, de ce nu, în octombrie, la nivel european, în cadrul Europaforum LIONS, la Zagreb, Croaţia.”, este o parte a prezentării lui Flavius Toma, în vârstă de 17 ani, membru al clubului de voluntariat LEO Leolution Câmpulung.

  • Teodora Idoraşi – „LEO Fest”

„Stăteam de vorbă cu nişte prieteni despre vacanţa de vară şi despre ce urmează să facem noi. Foarte mulţi oameni din jurul nostru, după pandemie, îşi doresc să participe la festivaluri, să meargă la activităţi unde sunt mai mulţi oameni, să iasă din mediul lor de confort şi să descopere lucruri noi şi persoane noi. Discuţia a dus la întrebarea: care este vârsta medie a persoanelor care participă la un festival? Tinerii cu vârsta între 16 şi 30 de ani sunt, în special, cei care participă la festivaluri.

Cluburile LEO au vârsta medie de la 12 la 30 de ani, depinzând de oraş sau de tipul de club. Am zis să scot extremităţile din calcul şi am ajuns la o marjă de vârstă cuprinsă între 14 şi 28 de ani. Acesta este publicul ţintă al proiectului LEO Fest.

Apoi am început să construiesc ideea şi cum aş vrea s-o fac. Are două părţi. Prima parte este cea de festival propriu-zis. Un weekend, trei zile, în care, seara, se ascultă muzică. Pentru intrarea la festival se va plăti un bilet, iar banii obţinuţi vor fi direcţionaţi de către clubul organizator către o cauză.

Partea care îl face cu adevărat special este partea de activităţi de zi, pentru că în orice festival există zone de corturi, zone de relaxare şi activităţi care se desfăşoară ziua, când nu este muzică decât în surdină. Activităţile pe care le-am propus pentru LEO Fest sunt unele care au legătură cu activităţile din viaţa cotidiană a membrilor LEO. Ca voluntari, toţi din club desfăşurăm diverse activităţi ca să ne dezvoltăm anumite abilităţi. Activităţile pot fi artistice sau sportive, pot fi ateliere de dezbatere sau scriere creativă în cadrul festivalului. Pot fi activităţi de echipă, doar că nu vii cu echipa de acasă. Formezi o echipă pe loc. Ca să formezi o echipă pe loc trebuie să fii deschis şi să-i cunoşti pe oamenii cu care ajungi să colaborezi.

Participanţii LEO au rolul de a se ocupa de buna desfăşurare a proiectului. O parte dintre voluntarii LEO prezenţi vor avea un rol special. Aceştia vor conduce activităţile într-un anumit mod. Vor încerca să direcţioneze tinerii participanţi în a dezvolta anumite abilităţi. De exemplu, la abilităţile sportive se pot face echipele despre care am menţionat mai devreme. Membrii LEO vor observa care au cele mai bune abilităţi de leadership, cine încearcă să-i ajute pe cei din jurul lor. Pot să desfăşoare activităţi precum blindfoot fotbal, în care persoanele sunt legate la ochi şi încearcă să joace fotbal cu o minge pentru persoanele nevăzătoare. Astfel se ridică în faţa participanţilor o problemă a oamenilor din jurul nostru.

La activităţile artistice se va putea observa faptul că unii vor încerca să vină cu o altă abordare a lucrurilor. (…) Pot fi activităţi de public speaking, în care cineva ia cuvântul şi îşi prezintă o idee. Sau pot fi ateliere de scriere creativă, pentru că, în LEO, lucrul principal care se întâmplă este faptul că învăţăm unii de la alţii. Încercăm să învăţăm aplicat. Astfel, membrii LEO cu acest rol special din cadrul festivalului vor încerca să observe care sunt persoanele care au cele mai proeminente abilităţi care pot aduce un plus comunităţii, dar şi cluburilor LEO. Iar acestor persoane le vor propune să devină membri. Astfel, festivalul, pe lângă faptul că strânge o sumă de bani, care va fi direcţionată către o cauză, reuşeşte să atragă oamenii către LEO, în cadrul cluburilor LEO. Iar mai departe să desfăşoare proiecte şi să-şi dezvolte şi mai mult abilităţile.

Acesta este conceptul de LEO Fest, un festival în care tinerii se dezvoltă, învaţă lucruri unii de la alţii, au perspectiva de a învăţa pe mai departe într-un mediu distractiv. Aducem o nouă perspectivă asupra voluntariatului prin ideea că poţi să te distrezi în timp ce faci bine.”, este proiectul Teodorei Idoraşi, în vârstă de 18 ani, care are şanse să fie realizat chiar mai devreme decât cel câştigător, posibil la începutul lunii iunie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!