16/03/2025

După ce va fi curăţat de garaje, terenul din spatele blocului D20 din Grui, inclus în proiectul „Grădina mea, oraşul meu”

Una dintre zonele din oraş care va fi inclusă în proiectul „Grădina mea, oraşul meu” a fost identificată de primăriţă în timpul unei deplasări în teren. Mai precis, când a mers în cartierul Grui, la asociaţia de proprietari a blocului D20, al cărei administrator este în regulă, având atestatul actualizat după legea în vigoare, Elena Lasconi a inspectat terenul din spatele imobilului. Şi ce teren generos a găsit! Care va fi şi mai generos după dispariţia garajelor şi gheretelor ridicate peste tot unde întorceai privirea. După degajarea amplasamentului, locul se va preta unui spaţiu verde realizat cu contribuţia cetăţenilor. Aceasta este intenţia primăriţei, care şi-a propus să investească 150.000 lei din bugetul acestui an, pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia unor zone de agrement reunite sub titulatura „Grădina mea, oraşul meu”.

După lege, gardurile care împrejmuiesc grădiniţele de la blocuri trebuie să dispară
Discuţia despre amenajarea împrejurimii blocurilor a pornit de la aspectul unor grădiniţe pe care oamenii şi le-au înjghebat în faţa ori spatele imobilelor. Multe dintre ele împrejmuite cu garduri care şi acestea sunt o mare problemă. O dată, pentru că sunt vechi, fiind montate acum 30-35 de ani, după cum reclamă vecinii nemulţumiţi de imaginea rurală a cartierelor, deşi s-a dus de mult moda cu roşiile, ceapa şi morcovii sădiţi în faţa blocului. A doua oară, pentru că sunt ilegale, de vreme ce ocupă domeniul public.
La unul dintre dialogurile sale cu cetăţenii, Elena Lasconi a fost întrebată de câţiva întreprinzători de la bloc dacă le reface Primăria gardurile ori îi lasă pe ei să le înlocuiască pe cele vechi cu unele noi. Nici una, nici alta! „În primul rând, nu aveţi voie să faceţi niciun gard fără o autorizaţie. Dacă este la mai mult de un metru de bloc trebuie să dispară de acolo, pentru că doar un metru de la peretele blocului aparţine de bloc, în rest, este domeniu public, pe care l-aţi ocupat ilegal. Dar revenind, că suntem oameni, am văzut multe grădiniţe care arată bine, sunt îngrijite, pentru că sunt oameni harnici acolo. Dar n-o să intru cu hei rup-ul să mă apuc să scoatem toate aceste grădini. Pe termen mediu, vrem să desfiinţăm şi aceste garduri, ca să le facem să arate frumos, să aibă un concep arhitectural, să fie într-un fel, dar acum n-are niciun sens să facem asta. Vreau să luăm în calcul, atunci când vom reface, inclusiv să folosim plantele pe care le-au pus oamenii. Unele au un gard de plasă bordurată, altul este vai de capul lui! Eu asta îmi doresc şi cred că-şi doresc şi câmpulungenii asta. Dacă ai un gard de metal, el să fie frumos, să aibă continuitate.”, este punctul de vedere al primăriţei.

Terenul din spatele blocului D20, din Grui, va fi curăţat de garaje ca să poată fi inclus în proiectul „Grădina mea, oraşul meu”
Unele dintre spaţiile din vecinătatea blocurilor, odată curăţate de magherniţe, au şanse să fie incluse în proiectul despre care relatam la început, „Grădina mea, oraşul meu”. „Vrem să facem multe zone şi am depistat una chiar în spatele blocului D20, din Grui, unde este o zonă perfectă pentru acest concept. Noi să amenajăm aleile pietonale, să punem gazonul şi să facem sistemul de irigat, locurile de parcare, mobilierul urban, dacă vrem să facem un foişor pentru cei care joacă table, coşuri de gunoi, băncile. Iar cu ceea ce înseamnă plante şi copaci să vină oamenii. Pentru că altfel apreciază. Dacă vezi că aruncă cineva ceva acolo, cred că te duci şi-i dai una peste ceafă.”, susţine primăriţa.
Terenul despre care a povestit aceasta este, deocamdată, ocupat de garaje şi magazii împrăştiate cum le-a trecut prin cap deţinătorilor. De vreme ce Lasconi a păşit în zona cu pricina şi i-a observat „defectele”, „garajiştii” ar cam trebui să se aştepte la notificări de demolare.
„Grădina mea, oraşul meu” ia în considerare şi curţile generoase ale fostelor şcoli. Aşa cum este cea de la Mărcuş al cărei spaţiu exterior poate deveni un plăcut loc de recreere pentru copii şi adulţi. „La Mărcuş avem o şcoală care este în paragină, dar de jur împrejurul şcolii avem un spaţiu verde. La fel, avem la Valea Româneştilor, în faţa grădiniţei. Şi la Şcoala Valea Româneştilor avem un spaţiu verde. Şi în toate zonele în care există o bucată de verde, la începutul unei străzi, la mijlocul unei străzi, la sfârşitul unei străzi, vreau să facem acest proiect „Grădina mea, oraşul meu”, în care noi punem sistemul de irigat, gazonul, aleile pietonale, tot mobilierul urban pentru acest proiect. În unele zone se pretează să punem inclusiv grătare cu extinctor şi tot ce trebuie, toaletă, foişor unde să poţi să joci table, un loc de joacă pentru copii. Iar tot ce înseamnă plante, pomi, să fie aduse de oamenii care locuiesc în zona respectivă. Eu cred că, pe lângă faptul că va exista această interacţiune socială între oameni, vom învăţa să preţuim mai mult ce avem. Şi să nu mai privim nepăsători cum vin alţii şi distrug o bancă, coşurile de gunoi, cum dau foc unei tufe sau la un pom.”, a precizat primăriţa. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!