10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Tânăra din Berevoeşti, acuzată că l-a ultragiat pe Bogdan Proca, neagă că i-ar fi făcut ceva primarului

Pe 22 februarie, Poliţia Argeş a anunţat că a deschis dosar penal unei femei de 30 de ani, din Berevoeşti, după ce i-ar fi adus injurii primarului. Când acesta a încercat să o scoată din birou, l-ar fi rănit la o mână.
Agresiunea asupra primarului de la Berevoeşti, Bogdan Florin Proca, a fost ştirea săptămânii trecute, atât în presa din judeţ, cât şi la nivel naţional, asta şi pentru că, acum două săptămâni, doi oameni de afaceri cu apucături interlope l-au bruscat pe primarul de la Mioveni, Ion Georgescu. La Berevoeşti, însă, a fost cu totul altă situaţie decât cea de la Mioveni. „Agresoarea” primarului Proca, o tânără pe sfertul primarului, Georgiana Şchioapa, n-a prea fost agresoare. Femeia venise la Primărie cu intenţia de a-i aminti edilului de necesitatea extinderii reţelei de electricitate, astfel încât să poată avea şi familia ei această utilitate. Tânăra, soţul şi cele două fete, cea mare cu Sindrom Down, primeau curent electric de la locuinţa părinţilor edilului, care, la solicitarea acestuia din urmă, i-a debranşat. Primarul a reacţionat aşa, după ce femeia l-a filmat în instituţie, când s-a dus să întrebe de ce nu primeşte indemnizaţia pe care o ia ca însoţitor al copilului bolnav. După această fază, edilul a reclamat-o pe tânără la Crimă Organizată, unde a fost să dea declaraţii, şi i-a tăiat curentul.

După ce l-a filmat în instituţie, primarul i-a tăiat curentul
Conflictul dintre Georgiana Şchioapa şi primarul Bogdan Proca a debutat pe 9 februarie. Tânăra a fost la întrunirea aleşilor locali de la finele lunii ianuarie, de pe 28 ianuarie, unde şi-a spus cele două ofuri: indemnizaţia copilului cu dizabilităţi, pe care n-am primit-o, şi a doua, mai stringentă, alimentarea cu energie electrică. A plecat de acolo fără a primi măcar o încurajare verbală că va fi ajutată.
Georgiana locuieşte cu familia într-o clădire a fostei mine din Berevoeşti, cumpărată de soacra sa în urmă cu aproape 30 de ani. Chiar dacă nu e mult teren în jurul construcţiei, are de toate în gospodărie: vacă, porc, găini, utilaje agricole. În rest, toate construcţiile şi terenurile din jur şi de vizavi sunt deţinute de primar şi de familia acestuia.
Până acum două săptămâni, familia primea curent electric de la părinţii edilului, cărora le achita lunar 250 de lei, indiferent cât consumau. Asta până când femeia s-a dus la Primărie să ridice o adeverinţă necesară uneia dintre fete, la şcoală, dar n-a avut cine să i-o semneze, căci edilul era plecat. Necăjită că a aşteptat câteva ore, când a apărut primarul, Georgiana Şchioapa l-a filmat cu telefonul, motiv pentru care a fost reclamată la Crimă Organizată. Ca să se răzbune pe ea, i-a pus pe părinţi să-i deconecteze de la energie electrică.
„Pe 28 ianuarie, am fost la şedinţa de Consiliu Local şi mi-am spus problemele mele. Am cerut indemnizaţia pentru copilul cu dizabilităţi şi faptul că nu avem lumină. După şedinţă, pe 9 februarie, m-am dus la Primărie să vorbesc cu domnul primar, nu era nimeni. Aveam nevoie de o adeverinţă, pentru şcoală, cine să mi-o dea? Nu era nimeni! Eu, dacă sunt asistent personal pentru copil, a trebuit să mă duc la Primărie să o iau! Două zile… Doamna contabil: că nu am chef să ţi-o dau azi, vino mâine, mă duc s-o semnez, n-are cine. Am aşteptat vreo două ore după domnul primar. Când a venit, era cu o falcă-n cer şi una în pământ. Mi-a făcut la Crimă Organizată, m-am trezit cu Poliţia la poartă: vino, doamnă, că te luăm încătuşată! Asta că l-am filmat în Primărie şi că l-am deranjat şi a trebuit să vină să-mi semneze adeverinţa! M-a târât peste tot! Am fost la Crimă Organizată şi la sediul Poliţiei, că l-aş fi înjurat, că l-am pus pe Facebook, dar eu n-am Facebook! Nu am avut niciodată Facebook şi nici nu am!”, ne-a spus Georgiana Şchioapa.

„Am o fată cu Sindrom Down. Se mai uită copilul meu la desene, că domnul primar m-a lăsat pe întuneric?”
Ca să nu mai fie dependenţi de familia Proca, Georgiana şi soţul ei au făcut nenumărate demersuri, la Primăria Berevoeşti, la Prefectură, la societatea de distribuţie a energiei electrice, de extindere a reţelei, dar fără succes.
„După ce am fost la Primărie, doamna Feldi (n.r. mama primarului Bogdan Proca) vine la poartă şi spune: vedeţi că v-am tăiat lumina! Bine c-ai tăiat-o, doamnă, ne-ai lăsat cu copiii fără lumină! Cică n-am plătit lumina. Cum să nu plătim, întrebaţi la Peco şi pe nora dumneavoastră, Raluca, câţi bani am plătit noi pe lumină, inclusiv pe luna februarie. Am apucat să plătim şi pe februarie, dar ei au tăiat-o, că aşa a ordonat domn primar! Am fost la Renel: ştim cazul dumneavoastră, aţi făcut sesizări, aţi depus dosarul, dar nu se vrea din Primăria Berevoeşti, e cineva de se opune mereu. Cine fiind, domnul primar, Proca Florin Bogdan, el se opune mereu.”, ne-a mai spus tânăra.
Chiar dacă nu au posibilităţi materiale deosebite, părinţii încearcă să le ofere celor două fetiţe un trai decent. Cea mare, cu Sindrom Down, are 12 ani şi merge la o şcoală specială, face logopedie şi kinetoterapie, iar cea mică este în clasa a doua şi are rezultate foarte bune la învăţătură. Pentru amândouă, desenele animate erau un refugiu după şcoală, asta până au rămas fără curent.
În perioada în care n-au avut electricitate, mezina familiei a trebuit să-şi facă temele înainte să se întunece şi, în fiecare zi când se întorcea de la şcoală, întreba dacă s-a rezolvat problema.
„Domnul primar nu numai că şi-a bătut joc de mine, ca femeie, că m-am dus să-l bat, problema e că şi-a bătut joc de copiii mei. Aproape două săptămâni, am stat fără curent. Venea fata de la şcoală şi striga în gura mare, din drum: mami, a venit lumina? Ce să-i răspunzi, că ţi se rupea sufletul! Am o fată cu dizabilităţi, cu Sindrom Down. Doar trei cuvinte spune: mami, tati şi Aia, cum o strigă pe sora ei, pe care o cheamă Maria. Se mai uită copilul meu la desene, că domnul primar m-a lăsat pe întuneric? Sunt cereri la Primărie făcute din 2007, 2009, cu extinderea reţelei, şi sunt blocate în instituţie, scrie pe ele: anulat, de când era tatăl dânsului primar. Eu îl încurc, că-l văd tot timpul. În timpul programului, în loc să rezolve problemele cetăţenilor, el îi duce la Poliţie. Eu nu pot să-mi rezolv nicio treabă la Primărie, că mă trezesc iarăşi reclamată la Poliţie.”, ne-a mai povestit Georgiana Şchioapa.

„Acum ne-a dat curent domnul Bădescu, de la SILDVB”
De o săptămână, familia Şchioapa are energie electrică, prin bunăvoinţa lui Laurenţiu Bădescu, unul dintre directorii firmei SILDVB, care le-a permis părinţilor fetiţelor să se lege la reţeaua fabricii. Au tras un cablu pe stâlpii existenţi pe uliţa pietruită şi au pus un contor.
„Acum ne-a dat curent domnul Bădescu, de la SILDVB. Am cumpărat cablu şi de la benzinărie l-am adus tocmai până aici, vreo 200 de metri. A costat 3.000 de lei numai cablul, plus contorul şi persoana care m-a legat. Domnului Bădescu i-a fost milă de copii. Primarul nu vrea să extindă reţeaua de energie electrică, de la strada principală. Stâlpii care sunt s-au pus în campania electorală, când a câştigat domnul primar, după tatăl său, am muncit, că eram gravidă cu fata mică, la făcut gropi, am plătit om, am cumpărat ciment, m-a ajutat şi fratele meu, repede, că bagă lumină… Se pare că a făcut proiect de extindere, dar de reţea de forţă, de 380V, dar nouă ne trebui 220V!”, a continuat tânăra, nemulţumită că edilul nu-şi ajută consătenii.
Primarul a reclamat că a fost agresat verbal şi fizic în timp ce se aflau într-o încăpere a instituţiei
Chiar dacă acum are energie electrică, Georgiana Şchioapa a continuat să se ducă la Primărie să-i amintească edilului Bogdan Proca necesitatea extinderii reţelei de electricitate, astfel încât să nu mai depindă de nimeni. Marţi, 22 februarie, în timp ce-i amintea de problema ei, tânăra l-a filmat din nou pe edil. Ca să scape de ea, Proca s-a refugiat prin toate birourile instituţiei, culminând cu apelul la 112, prin care a cerut ajutorul Poliţiei. Primarul a reclamat că a fost agresat verbal şi fizic în timp ce se aflau într-o încăpere a instituţiei.
„În ziua de 22 februarie 2022, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung au fost sesizaţi prin Serviciul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112 cu privire la faptul că o femeie din localitatea Berevoeşti l-ar fi agresat, verbal şi fizic, pe primarul localităţii, în timp ce se aflau într-o încăpere a instituţiei. În urma verificărilor, efectuate de către o echipă de cercetare alcătuită din poliţişti ai Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti şi poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung, s-a stabilit că, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, o femeie de 30 de ani, din Berevoeşti, ar fi adresat injurii primarului localităţii în timp ce se aflau în biroul acestuia din sediul instituţiei, iar în timp ce edilul ar fi condus-o afară din încăpere, aceasta i-ar fi provocat leziuni la o mână. În cauză au fost întocmite documente premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, conform art. 257 din Codul Penal, fiind înştiinţat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut şi luarea măsurilor legale care se impun. Anterior, în ziua de 9 februarie 2022, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti s-au sesizat din oficiu, în urma unei postări pe o reţea de socializare efectuată de femeia în cauză, cu privire la faptul că aceasta i-ar fi adresat injurii primarului, pe fondul unei probleme administrative. În urma verificărilor efectuate la acel moment, a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a persoanei în cauză, conform Legii 61/1991R, privind normele de convieţuire socială, totodată, aceasta fiind avertizată cu privire la comportament.”, a comunicat Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul IPJ Argeş.

Tânăra insistă că este nevinovată şi respinge acuzaţiile edilului
Georgina Şchioapa, tânăra acuzată că l-a agresat pe primarul de la Berevoeşti, neagă faptul că i-ar fi făcut ceva edilului. Ca să se vadă că n-a fost vorba de nicio agresiune fizică, dar nici verbală, femeia a dat presei filmuleţul făcut în Primărie, unde s-a întâlnit cu Bogdan Proca. Tânăra i se adresează în permanenţă la persoana a doua plural, în schimb, edilul o tutuieşte. „A sunat la 112 că-l agresez eu, dar eram la trei metri. M-am dus la Primărie pentru drepturile mele, nu să-l deranjez. Am cerut doar extinderea de reţea. Nu cerşim nimic, noi, ce avem, am obţinut prin muncă, avem porc, vacă, găini, avem de toate în gospodărie. Pot eu să-l bat, să sar la gâtul lui, ce pot eu să fac la ditamai omul?! Noi nu cerem nimic, doar să se facă dreptate! Să extindă reţeaua de curent electric, de la şosea sunt maxim 250 de metri, iar de racordat ne racordăm noi. M-am interesat, costă 5.400 de lei. Să se facă dreptate, să am şi eu lumină! Am făcut sesizare la Prefectură, care aşteaptă răspunsul de la Primărie!”, respinge tânăra acuzaţiile edilului.

Primarul susţine că va începe extinderea reţelei pe uliţa familiei Şchioapa
Am încercat să-l contactăm şi pe primarul Bogdan Proca pentru un punct de vedere, dar are telefonul setat să respingă apelurile de la cei pe care nu-i are în agendă.
Prin urmare, vă redăm declaraţia pe care a oferit-o postului Argeş Tv: „Nu am ce punct de vedere să dau, este un dosar penal în lucru, aşteptaţi să se soluţioneze şi veţi vedea. Extinderea reţelei de energie electrică este în planul de investiţii din 2021, s-a aprobat, s-a făcut un parteneriat cu CEZ, în care contribuţia noastră a fost de 82.000 lei. S-au alocat acei bani, s-au plătit, s-au emis Certificatul de Urbanism, Autorizaţia de Construcţie şi acum lucrarea este pe SICAP la dumnealor, că dumnealor sunt titularii de proiect şi cei care o scot la licitaţie. În maxim o săptămână va fi desemnat câştigătorul şi vine să se apuce de treabă, banii sunt daţi.”
Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!