10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Unic Rucăr a scăpat, pe moment, de amenda de 60.000 lei aplicată de Garda de Mediu pentru deversarea de dejecţii

O reclamaţie având ca obiect deversarea apelor menajere în albia Râului Râuşor de la magazinul Unic Rucăr i-a adus în zonă pe inspectorii Gărzii de Mediu, dar şi pe cei de la Apele Române. Aceştia din urmă n-au găsit probleme, însă colegii de la Mediu le-au ars patronilor o amendă uriaşă. Maximul prevăzut de lege. Firma Unic Rucăr i-a aparţinut viceprimarului Ion Pârnuţă, pe care politica şi funcţia în administraţia publică l-au determinat să se retragă din acte, însă SRL-ul a rămas în familie. Însă rucărenii ştiu că firma este a lui Pârnuţă şi cu persoana lui asociază conducerea ei. Ca să scape de sancţiunea usturătoare, societatea rucăreană a ripostat în instanţă, cu o plângere contravenţională la adresa procesului verbal al Gărzii de Mediu din martie 2021, prin care a fost taxată cu 60.000 de lei. Acţiunea a fost deschisă pe 24 martie 2021 şi s-a soluţionat o jumătate de an mai târziu, pe 5 octombrie 2021.

Firma s-a apărat susţinând că nu folosea conductele rămase de la foştii proprietari
Controlul comisarilor de la Mediu s-a produs pe 4 martie, anul trecut, la punctul de lucru al firmei din Suseni, unde desfăşoară activitate de vânzare de produse alimentare, băuturi şi tutun. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au găsit la faţa locului „două ţevi montate din material PVC, de diametre diferite, pentru eliminarea substanţelor fecaloid menajere”. Menţiunea făcută în procesul verbal a fost contestată de deţinătorii SRL-ului, care au susţinut că nu este reală. Aceştia au arătat la proces că au amplasată o fosă septică, pentru întreţinerea căreia, în 2020, au încheiat un contract cu o firmă.
Pe lângă martori, societatea s-a apărat cu un proces verbal al Apelor Române, din care a reieşit că nu folosea, pentru deversare, cele două ţevi care au aparţinut foştilor proprietari. Întreprinzătorul are, în punctul de lucru inspectat de comisarii Gărzii de Mediu, o staţie de epurare a apei şi o fosă care sunt, periodic, întreţinute.
Cei de la firma rucăreană au mai susţinut că nu se fac vinovaţi de încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului, în baza căreia a fost aplicată sancţiunea. Mai precis, Unic Rucăr a încasat amenda pentru nesocotirea punctului f) al articolului 58, potrivit căruia „persoanele fizice şi juridice au următoarele obligaţii: să nu deverseze în apele de suprafaţă, subterane şi maritime ape uzate, fecaloid menajere, substanţe petroliere, substanţe prioritar periculoase”. „În subsidiar, petenta solicită înlocuirea amenzii aplicate cu avertisment, având în vedere împrejurările presupusei fapte, faptul că ţevile nu sunt folosite efectiv de către societate.”, redăm din hotărârea judecătorească.

În timpul controlului, inspectorii Gărzii de Mediu au depistat ţevile folosite la deversare
Partea al cărei document a fost atacat în instanţă a arătat că verificările s-au produs ca urmare a unei sesizări înregistrate la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la data de 18 februarie 2021. Inspectorii Gărzii de Mediu s-au deplasat la punctul de lucru al firmei Unic Rucăr şi au găsit ţevile cu pricina, folosite la deversarea dejecţiilor. Aceştia au întocmit materiale foto şi video, cu coordonate GPS, la faţa locului. La începutul lunii martie, când a fost întreprins controlul, lucrătorii de la Mediu au stabilit ca măsuri de îndeplinit de către firma sancţionată: să desfiinţeze cele două ţevi din PVC şi să transmită, prin e-mail, dovada că s-au conformat obligaţiei.
În opinia magistratului, procesul verbal de contravenţie contestat a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale imperative. Prin urmare, din punct de vedere al legalităţii întocmirii, nu exista motiv de nulitate absolută a actului sancţionator. „Sub aspect probator, procesul verbal de contravenţie dă naştere unei prezumţii simple a veridicităţii situaţiei de fapt consemnate în cuprinsul acestuia, ce poate fi răsturnată de către petent.”, a considerat judecătorul, lucru care s-a şi întâmplat.

Cârciuma Cooperativei de Consum, care a existat în aceeaşi construcţie, deversa apa menajeră în Râuşor
Firma a adus la proces doi martori. Unul dintre aceştia a declarat în faţa instanţei că „pe locul unde funcţionează magazinul din punctul Suseni, în aceeaşi construcţie, a existat, în perioada anilor 1960-2009, o cârciumă a Cooperativei de Consum. Iar acea cârciumă deversa apa menajeră în Râuşor prin două conducte din plastic ce veneau prin spatele clădirii.” Din anul 2009, spaţiul a fost preluat de societatea Unic Rucăr, care a amenajat fosa septică pentru toaleta destinată salariaţilor, iar pentru apa menajeră a instalat o staţie de epurare. Tot acest martor a mai spus că firma nu a folosit acele conducte vechi ce au aparţinut fostei cârciumi de stat, lucru pe care îl cunoaşte, deoarece este vecin cu punctul de lucru din Suseni şi este permanent prezent.
„Lucrarea de amenajare a staţiei de epurare a apelor reziduale a fost efectuată de către o societate specializată în acest domeniu. Ulterior montării acelei staţii, firma care a instalat această staţie venea să efectueze întreţinerea şi curăţarea.”, sunt alte amănunte oferite de localnicul adus la proces.

Patronul firmei care a montat fosa a confirmat că nu sunt probleme
Cel de-al doilea martor, deţinătorul firmei Gimani & Mufle SRL, a relatat că, în anul 2009, a montat la magazinul alimentar din Suseni o instalaţie de tratare a apelor reziduale, respectiv o staţie de epurare a apei anaerobe. „Ulterior, a verificat periodic staţia montată şi a efectuat mentenanţa şi întreţinerea periodică.”, a continuat acesta. Omul de afaceri a susţinut că firma nu putea să deverseze apele menajere prin nişte conducte din PVC, deoarece instalaţiile sanitare existente la punctul de lucru s-au conectat la staţia de epurare montată.
„Cu privire la conductele din PVC susţine martorul că este posibil să fi fost deţinute de cei care au folosit spaţiul anterior petentei şi nu mai sunt folosite în prezent de către petentă, deoarece are propriul sistem de deversare şi epurare a apelor menajere prin staţia de epurare montată de societatea sa, fiind exclus ca, după montarea acelei instalaţii, să deverseze apa şi reziduurile menajere pe acele conducte menţionate de către agenţii constatatori.”, continuă hotărârea Judecătoriei Câmpulung, publicate pe portalul rolii.ro.
Magazinul controlat este branşat la sistemul centralizat de alimentare cu apă al comunei, fiind prevăzut cu un singur grup sanitar şi o chiuvetă. Apele uzate rezultate sunt colectate într-un sistem de trei fose din plastic tip Mufle şi sunt vidanjate de firma cu care Unic Rucăr are contract din luna mai a anului 2020. Actul de control menţionează că, la verificarea vizuală efectuată la magazinul alimentar, „nu s-au identificat conducte sau alte sisteme improvizate de deversare a apelor uzate în cursul apei, pe pârâul Râuşor.”

Controlul inspectorilor de la Garda de Mediu, făcut pe jumătate
Cu ajutorul celor doi martori, Unic Rucăr a răsturnat prezumţia de veridicitate a procesului verbal de contravenţie. Instanţa s-a edificat că, deşi cei de la Mediu au prezentat două imagini în care apar ţevile, din fotografiile respective nu rezultă că acestea sunt racordate la chiuveta şi grupul sanitar al firmei şi nici faptul că s-ar deversa dejecţii pe ele în albia pârâului Râuşor. Controlul s-a limitat la exteriorul punctului de lucru fără ca inspectorii să se deplaseze în interior, pentru a depista dacă ţevile sunt conectate la grupul sanitar şi la chiuveta ce deservesc personalului angajat al alimentarei.
În schimb, a fost detaliat un alt control produs în urma aceleiaşi sesizări privind deversările de reziduuri în râu, întreprins, de data aceasta, de către inspectorii de la Administraţia Apele Române. Aceştia au verificat „fiecare amănunt legat de modul în care se realizează alimentarea cu apă şi deversarea apelor uzate, concluzia fiind că nu s-au identificat conducte sau alte sisteme improvizate de deversare a apelor uzate în cursul apei.”
Concluziile lucrătorilor de la Apele Române, care au făcut inspecţia la cinci zile după cei de la Garda de Mediu, „dau naştere, în ultimă instanţă, unor dubii” cu privire la situaţia de fapt şi la sancţionarea firmei cu maximul prevăzut de lege, 60.000 lei. Dubiile au profitat firmei Unic Rucăr, a cărei plângere contravenţională a fost admisă, iar procesul verbal de contravenţie, anulat. Patronul a fost, astfel, exonerat de plata amenzii. Astfel a hotărât Judecătoria Câmpulung pe 5 octombrie 2021.
În luna următoare, Ministerul Mediului – Garda Naţională de Mediu a ripostat cu apel, care are primul termen programat la Tribunalul Argeş pe 4 mai 2022.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!