11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

În loc să le lase la Câmpulung, Comisia de Cultură a trimis brăţările romane, descoperite la Rucăr, la Muzeul Judeţean

La mijlocul anului trecut, doi căutători autorizaţi au făcut o descoperire importantă şi unică la Rucăr, două brăţări de argint, vechi de aproape 2000 de ani. Iniţial, s-a anunţat că ele aparţin civilizaţiei dacice, apoi, în urma analizei experţilor, s-a constatat că sunt romane. Valoarea lor arheologică este mare, fiind dintre cele mai vechi obiecte arheologice găsite în zona de Nord a Muscelului. Managerul Muzeului Municipal a făcut demersuri ca acestea să fie păstrate şi administrate la Câmpulung, dar, între timp, vestigiile au ajuns la Muzeul Judeţean Argeş.
După ce au fost descoperite în zona Rucărului, în iunie 2021, cele două brăţări romane au fost preluate de Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş, care a considerat că locul lor ar trebui să fie la Muzeul Judeţean, care se consideră că ar avea o mai mare experienţă, cu toată că şi Muzeul Municipal are capacitatea să deţină piese de tezaur.
Ca să ajungă să fie expuse în locaţia cea mai apropiată de locul descoperirii, managerul Muzeului Municipal, Alexandru Oprea, a trimis mai multe solicitări, la Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş, Comisiei Naţionale de Arheologie, dar şi Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. În toamna anului trecut, aceasta din urmă a stabilit custodia celor două brăţări romane Muzeului Municipal Câmpulung, omiţând să specifice cel fel de custodie, temporară sau permanentă, şi, de aici, s-a creat o încurcătură.
Despre custodia celor două vestigii s-a vorbit şi la Consiliul Ştiinţific al Muzeului Municipal Câmpulung, care s-a ţinut vineri, 4 februarie. Managerul Alexandru Oprea a povestit „traseul” brăţărilor romane, descoperite la Rucăr.
„Au venit cu Poliţie, cu Jandarmerie şi au fost duse la Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş. Studiind şi eu legea şi stând de vorbă cu arheologi, imediat după ce cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură le-au preluat, le-am făcut o solicitare să le preia Muzeul Municipal Câmpulung, că e cel mai apropiat de zona de descoperire. În ciuda faptului că noi am făcut această adresă către Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş, am primit o adresă de la aceasta, prin care ni s-a comunicat că noi le-am dat deja Muzeului Judeţean Argeş, pentru că dânşii au experienţă mai mare, că ei trebuie să facă evaluare şi noi am considerat judicios să le dăm dânşilor. Am făcut o adresă către Comisia Naţională de Arheologie şi Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, în care am explicat că Muzeul Municipal Câmpulung are toată capacitatea necesară să deţină piese de tezaur. Noi deja avem piese de tezaur, avem capacitatea arheologică să facem cercetarea lor, să facem evaluarea şi că n-ar fi corect, din punctul nostru de vedere, să ajungă la Argeş, căci avem şi noi capacitate. Nu că suntem nou rudele mai sărace din judeţ! Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, întrunită pe 24 septembrie 2021, a dat câştig de cauză Muzeului Municipal Câmpulung şi a stabilit custodia acelor brăţări romane că revine Muzeului Municipal Câmpulung. În schimb, ce ne-a făcut Comisia: n-a specificat ce tip de custodie dă Muzeului Municipal Câmpulung! În lege există două feluri de custodii, temporare şi permanente. Custodia temporară este cea în care te apuci şi studiezi obiectul şi faci evaluarea, stabileşti valoarea de patrimoniu şi după ce termini evaluarea, îl dai în custodie permanentă cuiva. Întrebarea mea acum este: eu ce fac? Mă duc la Muzeul Judeţean Argeş, cu Jandarmeria după mine, daţi-mi brăţările să mă apuc să fac evaluarea lor sau aştept că, poate, în înţelesul legii, era o custodie permanentă şi să aştept 10 ani până cei de la Consiliul Judeţean Argeş găsesc banii, timpul şi specialiştii să-i facă evaluare?”, a fost declaraţia managerului Muzeului Municipal, Alexandru Oprea.
Anul trecut, când s-a vorbit că cele două brăţări vor ajunge la Câmpulung, unii consilieri de la Rucăr chiar îşi făcuseră iluzii că vor fi expuse şi la Primăria din comună, iar la vernisaj vor fi invitaţi cei doi descoperitori, pentru a-i cunoaşte şi a le mulţumi. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!