Câmpulungenii nemulţumiţi de stadiul atins, după un an şi jumătate de la demolarea aleii bulevardului, de lucrarea oprită în prezent ar trebui să aibă motive mai mari de atât ca să fie supăraţi. N-o spunem noi, ci a spus-o şefa Executivului, pe ale cărei declaraţii lansate la prima şedinţă din 2022 a Consiliului Local se bazează acest articol. Celor care vociferează de restricţionarea circulaţiei rutiere de atâta timp, primăriţa le răspunde că ar trebui interzisă şi cea pietonală, care se desfăşoară prin „inima” unui şantier suspendat din motive meteorologice. Altfel spus, să nu mai aibă ce căuta prin zona de lucru nici trecătorii, situaţie în care nu s-ar mai justifica ţinerea prăvăliilor deschise de către patronii lăsaţi, în acest scenariu, fără clienţi. Şi nici stagnarea lucrării n-ar trebui să constituie motiv de cârtire, din câte am înţeles de la şedinţă, întrucât, pe perioada iernii, lucrările se opresc şi se reiau la 1 martie.
Potrivit primăriţei, şantierul ar trebui închis şi pentru pietoni
Fiind prima întrunire oficială a acestui an a aleşilor municipali era de anticipat întrebarea adresată şefei Executivului privind cauza principală a haosului din trafic şi anume închiderea centrului. Unde, din motive hibernale, investiţia a fost oprită, cu toate că, după cum a admis primăriţa când a fost întrebată de strada Drăceşti, sunt lucrări care se pot face şi iarna. Mai cu seamă dacă luna în care ne aflăm nu va fi una tipică, cu ninsori şi temperaturi de îngheţ, e păcat să se irosească un timp propice unor amenajări posibile în această perioadă. Căci nu ştii cum vor fi martie şi aprilie, în cursul cărora s-a mai întâmplat să ningă când nu se mai aştepta nimeni.
Subiectul a fost deschis de consilierul local Constantin Ivan, la urechile căruia au ajuns reclamaţii, şi nu puţine, referitoare la circulaţia critică în Câmpulung, la care contribuie şi prelungirea lucrărilor pe bulevard. Alesul a recomandat autorităţilor ca graficul de execuţie să se concentreze pe un sens şi să fie deschis celălalt. Asta pentru că lumea se plânge că este un calvar deplasarea în situaţii deosebite, cum sunt cele de urgenţă: drumurile spre Spital, Policlinică ori farmacii.
Ce spune Elena Lasconi despre redarea sensului pe care nu se lucrează circulaţiei auto? „Exclus, pentru că, în mod normal, fiind un şantier acolo, ar fi trebuit să fie blocat tot. Aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile într-un stat civilizat şi într-un oraş civilizat.”, susţine aceasta. Oricum, cetăţenii vor trebui să se obişnuiască cu ocolirea străzilor Republicii şi Negru Vodă, cât ţine Bulevardul „Pardon”, întrucât planurile administraţiei publice sunt de a închide centrul complet după finalizarea investiţiei.
Planurile Primăriei sunt de a închide complet circulaţia în centru în cel mult un an
Mai întâi va fi experimentată măsura cu bolarzii care vor restricţiona traficul, într-o primă fază, doar în week-end. „Dacă mâine aş avea o baghetă magică şi s-ar termina bulevardul, acela va fi închis cu bolarzi, în timpul week-end-ului, la început, şi, de luni, până vineri, va fi să treacă pe carosabil maşinile. Eu sper ca, în cel mult un an, să-l închidem de tot şi să fie doar pietonal şi partea carosabilă să fie doar pentru aprovizionare. Dar astea sunt lucruri pe care o să le discutăm la momentul respectiv. Noi trebuie să facem să funcţioneze lucrurile cu ce avem acum. Şi tocmai de asta, tot ce avem în plan pentru dezvoltare pe fonduri europene, şi cu parcările, o să le punem toate cap la cap şi o să le prezentăm la momentul respectiv. Dar acum, practic, acolo este un şantier care ar trebui închis. Nu există negocieri. Nu contează, domnule, este vorba despre siguranţă.”, a ripostat Elena Lasconi în momentul în care Constantin Ivan a încercat să obţină o concesie pentru cetăţenii exasperaţi de posibilităţile de deplasare dincolo de limita suportabilului.
Constructorul are voie să nu lucreze până la 1 martie
Şi asta din cauză că încet şi foarte încet a fost cadenţa lucrării tot anul 2021, iar acum nu este nicio mişcare pe şantier. A spus de ce Elena Lasconi: anotimpul în care ne aflăm îi permite constructorului să ia o pauză până la primăvară. Dacă n-a avut succes cu rugămintea de a permite traficul auto când pe o arteră, când pe cealaltă a bulevardului, în funcţie de cum lucrează echipa firmelor Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct, Ivan a plusat cu cerinţa de a impune un ritm mai accelerat al investiţiei.
După cum am precizat, momentan, n-are niciun ritm, nefiind ţipenie de muncitor pe şantier. „Ei au făcut lucruri care nu trebuiau să fie făcute atunci când a început frigul, adică au continuat lucrările. Dacă ei nu se vor ţine de treabă şi o să vedem o rea credinţă din partea lor, o să ne folosim de toate mijloacele juridice şi de toate pârghiile pe care le avem, ca să-i aducem pe calea cea dreaptă. Dar în momentul de faţă… de la 1 martie se deschide operaţiunea lucrări în mod normal.”, a afirmat conducătoarea Câmpulungului.
Magda BĂNCESCU