25.5 C
Campulung Muscel
16/06/2025

De ce nu s-a rezolvat într-o lună dublul sens pe Matei Basarab. Primarul zice că nu e treaba lui, comisia de circulaţie zice că n-a avut o cerere

Se înteţesc cerinţele lansate Executivului de către consilierii locali, şi ai opoziţiei, dar şi ai puterii, de a organiza circulaţia rutieră într-un oraş „paralizat” aproape pe întreaga durată a zilei. De când au fost închise arterele principale, pe lungimea bulevardului, nu mai există „oră de vârf”, moartea nervilor fiind simţită de şoferi de dimineaţa până seara. Şi nu numai de şoferi, ci şi de pietoni, căci, din cauza vacarmului de pe străzi, s-a ajuns să nu se mai respecte semaforul şi „zebrele”, disperarea celor ţinuţi în blocaje făcându-i să încalce drepturile celorlalţi. Nebunia mai ţine, chiar dacă, de când a început anul, am auzit repetat că, în 2022, se încheie proiectul de amenajare a Bulevardului „Pardon”. În Consiliul Local, şi în decembrie, şi în ianuarie, au existat intervenţii privind două zone cu trafic ca la balamuc. Nu că ar fi singurele, dar, deocamdată, acestea au făcut obiectul a două alocuţiuni: intersecţia de la bariera de la „Chimic”, pentru descongestionarea căreia au curs apelurile şi către redacţia noastră de a fi mai insistentă în faţa autorităţilor, şi strada Matei Basarab, cea care trece prin spatele Poliţiei Municipale. Intenţiile pentru această arteră sunt de a-i reda dublul sens, adică să se poată circula pe această paralelă a centrului nu numai în sensul către Piaţa Centrală, ci şi către Grui.

N-ar fi treaba Primăriei să rezolve traficul

Ultima întrunire a aleşilor municipali din 2021 s-a încheiat cu două solicitări punctuale legate de circulaţie. Prima i-a aparţinut consilierului local Dorin Mirea, care a cerut Executivului ce cer oamenii frecvent: să traverseze normal intersecţia de la podul spre Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, unde, şi cu Poliţie, şi fără Poliţie, e pusă sever la încercare răbdarea şi a celui mai înţelegător dintre susţinătorii unei investiţii care a dat peste cap traficul din oraş. „Faceţi ceva cu intersecţia de la bancă spre Liceul Chimic! Este o nenorocire ce este acolo! De multe ori, oglinda îngheaţă, nu se vede nimic. Să treci Râul Târgului, ca să ajungi în centru, este un calvar. Trebuie semaforizată, altfel nu-i găsesc soluţia.”, a precizat alesul POL, în completarea căruia vin o grămadă de sesizări pe care lumea le adresează redacţiei noastre de a cere Primăriei să facă ceva ca să-i scutească pe oameni de chin. Din câte am înţeles la şedinţa din decembrie, nu este treaba primarului să facă ordine, ci a comisiei de circulaţie, căreia i-ar aparţine decizia. La solicitarea lui Dorin Mirea, răspunsul Elenei Lasconi a fost scurt: „Comisia de circulaţie!”

Consilierul Ţurţulea a cerut de acum o lună dublul sens pe Matei Basarab

Traficul infernal a fost reclamat şi de unul dintre colegii de partid ai primăriţei, care a punctat o situaţie care n-a fost rezolvată nicio lună mai târziu. Normal era ca, după intervenţia consilierului USR Constantin Ţurţulea, imediat să se discute la nivelul administraţiei locale propunerea acestuia şi să fie consultată şi Poliţia Municipală, care are ultimul cuvânt. Însă recomandarea consilierului a rămas „în aer”. „Strada Constantin Brâncoveanu este un calvar mai toată ziua. Aş sugera să reluăm circulaţia în ambele sensuri pe strada din spatele Poliţiei (n.r. strada Matei Basarab). Astfel, descongestionăm partea cu Constantin Brâncoveanu şi toţi cei care urcă în Grui pot folosi strada respectivă (n.r. Matei Basarab). Pentru că nu se poate să facem 15 minute de la Tabaci, până la Kaufland!”, a afirmat Ţurţulea. „Ba da, se poate şi o jumătate de oră!”, a fost replica „optimistă” a lui Dan Şain.
„Dacă facem circulaţie în ambele sensuri pe strada aceea, nu vom mai avea situaţia asta.”, era convins Constantin Ţurţulea. Întrucât primăriţa a arătat din nou în direcţia comisiei de circulaţie, căreia i-ar aparţine responsabilitatea, Ionel State, unul dintre membrii ei, a simţit nevoia să se apere: „Doamna primar, comisia s-a întrunit de câte ori au fost solicitări. Domnul viceprimar ştie. Ne-am întrunit de patru sau de cinci ori.”
Lasconi se apără: „Treaba cu circulaţia nu o rezolvă primarul, după capul primarului!”
Asta a fost în decembrie. În ianuarie, discuţiile s-au reluat, pentru că, în afară de a trimite un echipaj de Poliţie în intersecţia de la fosta brutărie „Muscelpan”, intervenţie despre care primăriţa susţine că-i aparţine, altceva nu s-a întâmplat. Deşi coşmarul şoferilor se putea scurta cu câteva săptămâni dacă, împreună cu Biroul Rutier, se lua decizia permisiunii acordate şoferilor să se deplaseze pe Matei Basarab şi în direcţia Grui.
Tema a fost redeschisă de consilierul Ciprian Neculăescu, a cărui alocuţiune a făcut referire la acordul verbal al şefei Executivului pentru dublul sens pe Matei Basarab, ca urmare a problemei ridicate de unul dintre aleşii USR. „V-a rugat colegul Ţurţulea şi raportul consemnează răspunsul dumneavoastră că sunteţi de acord, dar nu s-au luat măsuri.”, a precizat social-democratul. „Treaba cu circulaţia nu o rezolvă primarul, după capul primarului. Ştiţi foarte bine că avem o comisie de circulaţie, din care fac parte mai mulţi consilieri locali. Din comisia de circulaţie fac parte Bogdan Pătru, Nicolae Zaharia, Alex Hagi, Ionel State, face parte un reprezentant de la Poliţia Rutieră (n.r. Viorel Buzescu).”, s-a apărat primăriţa, indicând pentru a doua oară cine sunt responsabilii. În comisie mai sunt şi Mărgărin Blidaru şi Auraş Ghiţă, de la Poliţia Locală, cu rol de secretar.
Aflat în sala şedinţei din 31 ianuarie 2022, şeful ADP, Bogdan Pătru, a explicat de ce nu s-a discutat subiectul „Matei Basarab”. Nu i-a înaintat nimeni o solicitare. „Solicitarea trebuie să vină scrisă ca s-o băgăm pe ordinea de zi.”, a susţinut Pătru. Luni a rămas ca şedinţa să se ţină miercuri şi aşa s-a şi întâmplat.
În opinia primăriţei, este meritul ei că stă un poliţist în intersecţia de la „Chimic” când sunt duşi şi aduşi copiii de la şcoală. „Datorită mie se întâmplă, pentru că le-am spus pe gură şi nu este o decizie pe care s-o ia comisia. Mie îmi este uşor să vorbesc cu Poliţia Locală şi cu Poliţia Rutieră să descongestioneze când se duc copiii la şcoală. Este o chestiune care nu trebuie să treacă prin comisia rutieră. Prin comisia rutieră trebuie să treacă dublul sens, sens unic, sens interzis, limitatoare de viteză, indicatoare ş.a.m.d.”, a susţinut şefa Executivului.

Unii cer limitatoare de viteză, alţii cer scoaterea lor

„Ideea cu aceste limitatoare de viteză este că, la două luni după ce au fost montate, vin vecinii şi ne spun: scoateţi-le, că ne deranjează! Eu, unul, sunt împotrivă de a mai pune aceste limitatoare de viteză oriunde vrea fiecare. Se cere o trecere la pietoni la o sută de metri de altă trecere de pietoni. Vi se pare normal?! Sunt multe solicitări aberante. S-a cerut limitator de viteză pe variantă, la unităţile militare. Se poate pune acolo, unde e traficul ăla de tiruri?”, a afirmat Ionel State, potrivit căruia comisia şi-a ţinut şedinţele. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!