20.6 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Gunoaiele şi jegul, o normalitate pentru unii dintre câmpulungeni

Aproape că ne-am obişnuit ca în locurile publice din Câmpulung să se spargă seminţe, cojile să fie aruncate pe jos, ambalajele de tot felul să nu ajungă la coşurile de gunoi decât în foarte mică măsură, iar dotările să fie distruse de indivizi fără scrupule. Când vezi jeg şi gunoaie la tot pasul, te întrebi dacă nu cumva aşa arată normalitatea, din moment ce fenomenul este foarte vechi?
Dacă în casa şi curtea lui este decizia proprietarului în ce condiţii alege să trăiască, când vine vorba de locurile publice, plătitorii de taxe şi impozite nu mai sunt dispuşi să tolereze mizeria. Ţinând cont că fenomenul este foarte vechi, cetăţenii de bună credinţă ai Câmpulungului consideră că, pentru a-i determina pe cei în conflict cu bunul simţ să aibă mai mult respect faţă de mediu şi persoanele din jurul lor, ar trebui să li se aplice amenzi usturătoare. Identificaţi cu ajutorul camerelor de luat vederi, care vor împânzi în curând oraşul, iar imaginile lor făcute publice, dar şi sancţionaţi pe măsură.
De această dată, ne vom referi la spaţiul verde din capătul de nord al străzii Traian, la intersecţia cu Uzina ARO, loc prin care, odinioară, mişunau mii de musceleni, dinspre şi în drum spre locul de muncă.
La sfârşitul săptămânii trecute, tot spaţiul rondului situat înainte de trecerea spre Podul Braşov era „însămânţat” cu doze şi PET-uri de bere goale, bineînţeles. O carte de vizită mai bună la intrarea în oraş nici că se putea! Şi muncitorii de la ADP s-au minunat de mizeria „plantată” acolo de cei lipsiţi de bun simţ. După cum ne-au declarat, în fiecare zi se confruntă cu situaţii similare prin toate cartierele oraşului, crucindu-se de ce pot arunca cetăţenii la coşurile de gunoi stradale, de la gunoiul menajer, care ar trebui pus în pubelele publice sau personale, până la pungi cu fecale.
Este regretabil că unii cetăţeni nu înţeleg să folosească un spaţiu public sau un bun public în mod civilizat. Fiind departe de ideea de bun simţ şi educaţie civică, rezultatul este cel care ne-a fost semnalat pe strada Traian.
Împreună cu „producătorii” de mizerii, ar trebui sancţionaţi şi posesorii de animale de companie, care le scot la plimbare să-şi facă nevoie tot pe domeniul public, fără să cureţe în urma lor. În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru păstrarea unui mediu curat şi civilizat, dar şi pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parcuri sau alte spaţii amenajate pe domeniul public, proprietarii de câini (şi nu numai) sunt obligaţi să cureţe mizeria lăsate de patrupede. În plus, proprietarii mai au şi alte obligaţii: să nu permită accesul animalelor pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice, să menţină câinii în lesă, iar celor din categoria celor agresivi să li se pună obligatoriu botniţă.
Cu toate astea, rar vezi câte un posesor de pudel care să strângă fecalele animalului. În schimb, sunt mulţi care-şi lasă patrupedele să se uşureze numai în jardinierele din jurul Primăriei, fără niciun pic de jenă. Cu nesimţirea lor se confruntă, din nou, cosaşii de la ADP, care, vara, după o zi de muncă, ajung la sediul stropiţi din cap până în picioare de resturile câinilor de companie şi nu numai, care-şi fac necesităţile pe spaţiile verzi din municipiu. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!