23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Câmpulungul continuă procedura pentru a obţine şi altă tranşă de fonduri norvegiene

Reprezentantul Institutului din Liechtenstein vine la Câmpulung

Invitată la emisiunea „Obiectiv Muscelean” de la Clar TV, de joi, 13 ianuarie 2022, Elena Lasconi a prezentat în lunga listă de proiecte pe care doreşte să le realizeze la Câmpulung şi pe cel cu fonduri norvegiene, pentru care urmează să ne viziteze de la Liechtenstein Institute for Strategic Development profesorul Peter Droege. În data de 30 decembrie 2020, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat Schema de Granturi Mici „Elaborarea planurilor de atenuare şi adaptare la schimbările climatice în municipalităţi”, în cadrul Programului RO-Mediu. Acest program este implementat în România în parteneriat cu Agenţia Norvegiană de Mediu, în calitate de partener de program din Statele Donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Strategii pentru atenuarea încălzirii globale la Câmpulung

Despre acest proiect, prin care s-au obţinut 125.000 de euro, edilul Elena Lasconi a transmis: „Am şi semnat pentru această finanţare şi o să avem aproape 70% din valoarea lor. Astăzi (n.r. 13 ianuarie) am stat de vorbă cu domnul de la Institutul din Liechtenstein şi a zis că vine la Câmpulung. Nu ştiu dacă interesează pe cineva, dar eu vă spun: acesta este nivelul. O să vină domnia sa la Câmpulung, vrem neapărat să fim premianţi, în sensul de a câştiga şi următoarea tranşă de bani, pentru că vor mai fi patru câştigători. Acum sunt opt. Vom face strategii pentru atenuarea efectului de încălzire globală. O să vedeţi cu ce ajută asta, că, aşa, pare chineză ce vă zic, o să vedeţi concret ce înseamnă pentru viaţa fiecărui câmpulungean. Oricum, ceva de bine. Eu mi-am dorit foarte tare să avem pereţi verzi, în sensul să fie la „blocul rechinilor” un perete acoperit de verde, pentru că mi se pare că e prea mult granit acolo. Putem să facem nişte cercetări amănunţite în studiile astea, înţeleg. Adică e ceva mult mai aprofundat, pe care ar trebui să îl facă specialiştii şi, cum eu nu sunt un specialist, îi las pe ei să se ocupe de asta”.
Pentru acest proiect s-a încheiat un acord de parteneriat între Municipiul Câmpulung, în calitate de solicitant, şi Universitatea din Bucureşti, respectiv Liechtenstein Institute for Strategic Development, în calitate de parteneri.
Valoarea totală a proiectului – aceasta fiind valoarea maximă acceptată – se cifrează la 609.200 lei sau 125.000 euro, repartizată astfel pe cei trei parteneri: Municipiul Câmpulung – 243.680 lei (50.000 euro); Universitatea din Bucureşti şi Liechtenstein Institute for Strategic Development – câte 182.760 lei (37.500 euro).
Această sumă a fost obţinută în prima fază a Programului RO-Mediu, când opt proiecte, care au vizat elaborarea planurilor de măsuri de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, au obţinut finanţare. Urmează a doua fază în care, dintre cele opt, vor rămâne patru proiecte, iar dacă Câmpulung va fi printre acestea, poate obţine altă finanţare, tot din fonduri norvegiene. Dacă nu se va întâmpla asta, tot este un mare câştig pentru municipiu, cu cei 125.000 de euro se vor face studii de fezabilitate şi proiecte, pentru a avea un oraş verde. Ovidiu POPESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!