3.5 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Pe viceprimarul Zaharia, care are atribuţii de teren, nu-l mişti din birou

Atribuţiile lui Nicolae Zaharia, ca viceprimar al Câmpulungului, ar trebui să-l ţină numai prin cartierele câmpulungene, nicidecum în birou, unde îi ţine companie consilierul personal. Nimeni altul decât Petruţ David, fiul consilierului judeţean Emilian David, care, cu ajutorul funcţiei şi carnetului de partid, şi-a înfipt odrasla unde trebuie. Petruţ, băiat bun şi talentat, a fost angajat pentru a contribui la succesul evenimentului „Câmpulung 500”, dedicat elogierii „Scrisorii lui Neacşu”. Anul omagial s-a încheiat, Petruţ a rămas, fiind util la fotografiatul şefului şi purtatul altor plăsuţe în acest mandat. Revenind la vice, omul are în responsabilitate toate domeniile care, în teorie, îl pun atât de bine în evidenţă, încât n-ar trebui să rateze funcţia de primar în 2024. Păi, numai când spui ADP, spui „om de acţiune”, care n-are timp să schimbe cizmele târmocite prin noroaiele Câmpulungului cu pantofii de „conţopist”.
La ultima repriză de ploaie serioasă, consumată într-un decembrie cu temperaturi prietenoase, când trotuarele străzii Alexandru cel Bun erau sub ape, unde erau ADP-ul şi coordonatorul său? Sub plapumă, bănuim, căci era duminică, dimineaţa devreme. În dreptul „Casei Cristina”, unde se înfundă frecvent canalizarea, parcă se revărsase Râul Târgului pe stradă. Când treceau maşinile, valurile măturau zidurile caselor, până la acoperiş. Trecătorii nu aveau la dispoziţie niciunul dintre trotuare, căci ar fi intrat până la genunchi în apă. Nicio autoritate pe traseu. Cum primăriţa Elena Lasconi era în concediu, ne aşteptam ca Zaharia să preia controlul, şi la propriu, şi la figurat. Când colo, a fost nevoie ca ziariştii din presa locală să posteze în aplicaţia E-Muscel că sunt inundaţii în Vişoi, ca să se mişte viceprimarul, cu ADP-ul, pe teren. Jenant!
Comunitatea îl stimulează pe Nicolae Zaharia cu un salariu de 13.156 lei, graţie sporului de proiect european de 15% care îi completează salariul de bază. Singurul proiect european „implementat” de Primărie este modernizarea iluminatului public cu un milion de euro de la UE, investiţie care se află în etapa de licitaţie. De un an, vicele ia spor pentru „contribuţia” la un proiect la care nu s-a întâmplat nimic.

Cel mai important domeniu este ADP, care, dacă îl coordonezi cum trebuie, are potenţialul să te facă primar

Situaţia descrisă în deschiderea articolului ne-a determinat să-i înaintăm o adresă primăriţei Elena Lasconi, ca să ne asigurăm care sunt sarcinile colegului viceprimar. Şi, mai ales, dacă în acest mandat, se menţine rolul vicelui de coordonator al ADP Câmpulung, pe care, până acum, l-am văzut şi în ipostaze nedemne. Vezi reparaţia de pe strada Richard, pe care Nicolae Zaharia a ratat-o la şedinţele foto, probabil, de ruşine de „opera” muncitorilor din subordine, care au umplut cu pământ şi bolovani o spărtură în beton. Este adevărat că vicele este profesor de Istorie şi nu se pricepe la chestii inginereşti, dar parcă simţul de gospodar ce eşti la tine acasă te revoltă la vederea unor astfel de improvizaţii!
Aşadar, am întrebat-o, la sfârşitul anului trecut, pe primăriţă ce atribuţii i-a delegat viceprimarului Nicolae Zaharia. Şi aflăm că, prin Dispoziţia nr.524 din 12.11.2020, Elena Lasconi i-a delegat colegului „unele atribuţii profesionale”. Cităm din răspunsul primit:
„În baza dispoziţiei menţionate, Nicolae Zaharia, viceprimarul municipiului Câmpulung, coordonează şi îndrumă următoarele societăţi, servicii şi unităţi cuprinse în organigrama aparatului de specialitate al primarului şi al serviciilor publice de specialitate ale Consiliului Local: Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat – ADP Câmpulung, unităţile de învăţământ de pe teritoriul administrativ al municipiului Câmpulung, SC Edilul CGA SA, SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL.
De asemenea, domnul viceprimar Nicolae Zaharia respectă delegările primite prin alte H.C.L.-uri sau dispoziţii ale doamnei primar, care nu sunt contrare acestei dispoziţii. În cazul lipsei din instituţie a doamnei primar, atribuţiile acesteia vor fi preluate de domnul viceprimar Nicolae Zaharia.”, precizează răspunsul primit de la Primărie.
Cât de bine a suplinit-o pe Lasconi, care se afla într-un concediu de câteva zile, când s-a produs a doua tură de inundaţii în 2021, în decembrie, s-a văzut. Nimeni pe teren până când au sesizat jurnaliştii, culmea, pe E-Muscel! Când noi, ca presă, avem şi dreptul, şi obligaţia să-i deranjăm când se întâmplă situaţii de urgenţă, am ajuns să accesăm aplicaţiile Primăriei, ca să fim siguri că se rezolvă!
Iar la primă tură de inundaţii, cea din 28-29 august 2021, la fel, Lasconi a fost un fel de „Ioana D’Arc” a forţelor de intervenţie, pompieri, ADP-işti, voluntari care au intervenit, o întreagă zi de duminică, pentru scoaterea apei din beciuri şi degajarea drumurilor blocate de uscături şi bolovani. Vicele a venit, s-a pozat şi a plecat.

Vicele răspunde de starea străzilor, a spaţiilor verzi, de curăţenie şi ridicarea câinilor

În cazul în care răspunsul Primăriei nu clarifică suficient ce treburi ale viceprimarul, le reluăm pe înţeles. ADP-ul constituie atribuţia principală şi cea mai importantă graţie domeniilor care trebuie gestionate. Şi anume tot ce înseamnă: întreţinerea drumurilor şi străzilor (atât prin turnarea de covoare asfaltice, cât şi prin plombe, reparaţii ale trotuarelor, pavaje, etc.), salubritate (curăţenia în oraş), întreţinerea spaţiilor verzi, administrarea parcărilor, pază, siguranţa circulaţiei, prin lucrările specifice, ecarisaj (ridicarea câinilor), administrarea cimitirului şi prestarea de servicii funerare, administrarea stadionului. Toate aceste servicii, care prestate defectuos sau deloc, nemulţumesc cetăţenii sunt în subordinea directă şi responsabilitatea viceprimarului Nicolae Zaharia.
Acesta are în subordine şi Edilul şi Pieţele. Atribuţiile îndeplinite fără cusur au fost cele legate de şcoli, domeniul la care se pricepe vicele, mai cu seamă că evenimentele şi şedinţele s-au purtat la Primărie şi, în rare cazuri, la şcoli, impunând deplasarea acestuia. Şi atunci când a făcut-o s-a întâmplat în ocazii plăcute gen: deschiderea şcolii, un simpozion ori o festivitate.

Curăţarea oraşului de câini este responsabilitatea viceprimarului

În mod frecvent, Elena Lasconi primeşte, la dialogul lunar cu cetăţenii, derulat prin intermediul Clar TV, întrebarea legată de ridicarea câinilor de pe străzile din oraş. „De această operaţiune se ocupă domnul viceprimar. De ce nu-l întrebaţi şi pe el? Am încercat şi a încercat şi domnul viceprimar să facă acest lucru. Sunt foarte mulţi aduşi de la comunele din jur. Dar responsabil de acest lucru este viceprimarul. Am zis că o să încerc şi eu să iau legătura cu ONG-uri, dar chiar am multe alte lucruri de făcut. De câte ori am întrebat eu, adăpostul de la Câmpulung era plin.”, a declarat primarul Elena Lasconi pe acest subiect care generează întrebări ce-l au ca destinatar pe vicele Nicolae Zaharia.
Funcţia de viceprimar a venit şi cu alte avantaje pentru profesorul de Istorie înnebunit să apară la toate evenimentele care impun prezenţa la costum şi cravată. SUV-ul de serviciu îl foloseşte şi în interes personal şi chiar o ţine acasă şi, foarte important, şi-a păstrat şi orele la şcoală şi meditaţiile acordate elevilor. Avantaje şi pentru PNL care, la negocierea cu USR, pentru formarea alianţei, a obţinut tot ce şi-a dorit.
Atribuţiile delegate viceprimarului şi, în special, cele legate de ADP, îl fac, practic, conducătorul Câmpulungului. Însă, ca să vă faceţi o idee cât de dedicat este vicele muncii de coordonare a ADP, vă prezentăm un singur exemplu care spune totul. În noaptea de 28 spre 29 august 2021, Câmpulungul a fost măturat de şuvoaiele alimentate de ploile violente care au căzut neîncetat timp de o noapte. Forţa majoră l-a prins pe Zaharia plecat din localitate, căci era weekend. Coordonarea echipelor de intervenţie a picat pe Elena Lasconi, ieşită pe teren înainte să se lumineze de ziuă.
În acea duminică, la ora 12.00, primăriţa a convocat o şedinţă extraordinară. Vicele a sosit în localitate cu puţin timp înainte de şedinţă, a făcut câteva poze pe teren, pentru a le posta pe Facebook, a venit la Primărie şi s-a retras, lăsând-o pe colegă să-i facă munca în continuare. Căci degajarea străzilor de bolovani şi uscături a continuat până seara. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!