37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

După ce şi-a bătut şi sechestrat iubita, a încălcat şi ordinul de protecţie

Un câmpulungean de 45 de ani a fost condamnat, anul trecut, de două ori, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Mioveni. În primăvara lui 2021, a primit o pedeapsă cu executare, după ce s-a dovedit că şi-a lovit şi sechestrat fosta concubină, iar spre sfârşitul anului, pentru violenţă în familie şi încălcarea ordinului de protecţie.

Şi-a sechestrat şi bătut fosta concubină, care a fost salvată de cei doi fii ai ei

Ionuţ Cătălin Cazacu, de 45 de ani, din municipiu, s-a dus, la mijlocul lunii februarie 2020, la uşa fostei iubite, Carmen N., pe care a convins-o să-l lase să intre. Imediat cum a intrat, bărbatul a ameninţat-o pe femeie, i-a interzis să iasă din casă, plus că i-a luat telefonul mobil, pentru a nu putea comunica cu cineva din afara locuinţei. Câmpulungeanca a stat închisă în casă mai mult de 24 de ore, până când mama ei, îngrijorată că nu-i răspunde la telefon, a insistat, iar victima a fost lăsată de agresor să-i răspundă. Ştiind că aceasta este agresiv, bătrâna şi-a anunţat nepoţii, care, la rândul lor, au sesizat Poliţia, anunţând că mama lui este într-o situaţie critică, viaţa fiindu-i pusă în pericol.
Bărbatul a fost reţinut de poliţişti şi a stat în arestul IPJ Argeş două luni, timp în care a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violenţe, în formă continuată, şi pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pentru cele două infracţiuni la 2 ani şi patru luni, cu executarea sub suspendare pe o durată de trei ani. Parchetul Câmpulung a contestat decizia, invocând starea de recidivă a agresorului, iar Curtea de Apel a adăugat la pedeapsa primită la Câmpulung încă una, dată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, de doi ani, pentru altă infracţiune. Astfel, bărbatul execută, în condiţii privative de libertate, 4 ani şi 4 luni, fiind încarcerat la Penitenciarul Mioveni.
Totul s-a întâmplat pe 17 februarie 2020, când, în jurul orei 17.30, la apartamentul în care locuia cu chirie, femeia l-a primit pe fostul său concubin, Ionuţ Cătălin Cazacu. Acesta a agresat-o fizic, în mod repetat, pe femeie şi, de asemenea, nu a lăsat-o să iasă din apartament, până în seara zilei de 18 februarie 2020, când a fost găsită de cei doi copii. Tot în această perioadă, agresorul ar fi întreţinut raporturi sexuale cu victima împotriva voinţei sale. Pe baza consumului de alcool şi a geloziei, Cazacu a fost violent şi a lovit-o, în mod repetat, pe fosta iubită peste faţă, cu pumnul şi palmele, apoi cu un prosop ud, afirmând că „aşa sunt bătuţi deţinuţii, ca să nu lase urme”, pricinuindu-i leziuni traumatice, care au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale, conform unui certificat medico-legal.
Situaţia prezentată a fost confirmată de inculpat, care a adăugat că, înarmat cu un cuţit, a privat-o de libertate pe femeie, a încuiat uşa apartamentului şi a luat cheia asupra sa, inclusiv telefonul mobil, spre a o împiedica să ia legătura cu persoane din afară. Abia a doua zi, agresorul i-a dat telefonul mobil victimei şi i-a cerut acesteia să o contacteze pe mama sa, în timpul convorbirii, aceasta alertându-şi părintele, spunându-i „mă omoară”, după care individul a confirmat şi el că: „O omor! Şi vă tai pe toţi!”.
Femeia ar fi avut ocazia să părăsească apartamentul, care se afla a parterul blocului, când Cazacu a fost plecat până la magazinul Profi din Vişoi, dar, neştiind unde a plecat şi cât lipseşte, i-a fost frică. Când se întorcea de la supermarket, agresorul chiar s-a întâlnit cu unul dintre copiii femeii, fără a sta de vorbă cu el, doar salutându-l. Privarea de libertate a femeii a luat sfârşit în momentul sosirii fiilor ei, care, după ce au încercat să pătrundă în interior, constatând că uşa era încuiată, au simulat prezenţa organelor de Poliţie, determinându-l astfel pe agresor să-i dea cheia femeii, care a descuiat uşa, iar ei l-au imobilizat pe bărbat până la sosirea agenţilor de Poliţie. În afara condamnării de 4 ani şi 4 luni, cu executare, agresorul trebuie să-i plătească câmpulungencei pe care a agresat-o şi a sechestrat-o 16.000 de lei, 15.000 de lei, despăgubiri civile şi 1.000 de lei, onorariul avocatului. Tot el trebuie să suporte şi contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, de 800 de lei.

I-a rupt dinţii concubinei şi a încălcat ordinul de protecţie obţinut de aceasta

Al doilea dosar penal deschis pe numele lui Ionuţ Cătălin Cazacu a fost definitivat de Judecătoria Câmpulung pe 17 decembrie 2021, pentru o faptă petrecută acum trei ani, în februarie 2019.
La mijlocul lunii februarie 2019, bărbatul a închiriat un apartament în care să locuiască cu concubina. Pe fondul consumului de alcool, între cei doi, ca şi altă dată, a avut loc un conflict. Carmen N. a fost lovită de Cazacu peste faţă, moment în care i-a distrus o lucrare dentară, iar, ca să-şi vindece celelalte leziuni suferite, a avut nevoie de circa 25 de zile de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, atitudinea violentă a bărbatului a continuat, astfel că, o jumătate de an mai târziu, femeia a obţinut un ordin de protecţie împotriva lui, fiind obligat să păstreze o distanţă faţă de ea şi de reşedinţa ei de minim 50 de metri, pe o perioadă de trei luni.
Prin hotărârea instanţei din 12 septembrie 2019, Cazacu a fost obligat şi să nu ia legătura, prin telefon sau orice alt mod, cu fosta iubită. Cu câteva zile înainte să expire ordinul de protecţie, adică pe 3 şi pe 7 decembrie 2019, femeia a anunţat Poliţia că fostul concubin o ameninţă telefonic şi prin mesaje.
Audiat, individul a recunoscut că şi-a sunat fosta consoartă, dar din dorinţa de a se împăca cu ea, nu pentru a o ameninţa.
Întrucât şi-a bătut iubita şi a încălcat ordinul de protecţie, Ionuţ Cătălin Cazacu s-a ales cu un nou dosar penal, chiar dacă, pentru a două infracţiune, Carmen N. a precizat că nu doreşte continuarea cercetărilor, pentru că s-a împăcat cu bărbatul, dar aceasta nu a fost posibilă.
În toamna lui 2021, rechizitoriul Parchetului a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Câmpulung, care a dispus începerea judecăţii în cauză. La unul dintre termene, din decembrie 2021, când bărbatul a putut fi adus la instanţă de la Penitenciarul Mioveni, a solicitat ca judecarea cauzei să se facă potrivit procedurii simplificate, fiind de acord să o despăgubească pe femeia cu care a avut o relaţie de concubinaj.
La finalul procesului, bărbatul a fost găsit vinovat pentru acuzaţiile care i s-au adus şi a primit câte un an pentru fiecare infracţiune, de violenţă în familie şi încălcarea ordinului de protecţie, fiecare cu executare în condiţii privative de libertate. Dar instanţa a constatat că aceste infracţiuni ale lui Ionuţ Cătălin Cazacu sunt concurente cu cele pentru care a fost condamnat pentru faptele descrise mai sus, de lovire şi lipsire de libertate. Astfel, i s-au contopit toate pedepsele posibile, rezultând un total de 5 ani închisoare. Prin decizia din 17 decembrie 2021, Judecătoria Câmpulung a dispus ca din pedeapsă să-i fie scăzute perioadele de reţinere, arestare preventivă şi cele executate deja, din 19 februarie 2020, până pe 16 aprilie 2020 şi de la 11 martie 2021, la zi.
Ca pedeapsă complementară, agresorului i-au fost interzise mai multe drepturi elective, dar şi cel de a comunica cu fosta concubină sau cu membrii de familie ai acesteia, pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei închisorii.
În cauză, instanţa a admis şi solicitarea de despăgubiri civile, formulată de Carmen N., şi l-a obligat pe Cazacu să-i plătească 15.000 lei, tot el urmând să suporte şi cheltuielile judiciare făcute de stat, de 500 lei. În termen, Ionuţ Cătălin Cazacu a contestat această sentinţă, urmând ca dosarul să se mute la instanţa superioară. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!