Ca să-şi recupereze prejudiciul, Protoieria Câmpulung s-a constituit parte civilă în dosarul penal în care fostul contabil al instituţiei este judecat pentru delapidare.
Neregulile financiar contabile de la Protoierie au fost scoase la iveală de un audit al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, făcut în ianuarie 2015, care a sesizat Parchetul Câmpulung, iar recent, la aproape şapte ani de atunci, au fost finalizate cercetările, cazul urmând să fie soluţionat de Judecătorie. Dosarul prin care Alexandru Popescu este acuzat de delapidare a fost înregistrat la instanţa câmpulungeană pe 22 decembrie 2021, Protoieria Câmpulung Muscel constituindu-se parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului. Până în prezent n-a fost stabilit un prim termen de judecată.
Se pare că operaţiunile economico – financiare înregistrate în contabilitatea instituţiei de-a lungul timpului ar fi adus un prejudiciu în bugetul Protopopiatului Câmpulung de aproximativ 5 miliarde lei vechi. Mai mult decât atât, preoţilor din subordinea Protoieriei şi personalului auxiliar nu li s-ar mai fi plătit contribuţiile sociale către stat de mai bine de cinci ani, fapt ce a stârnit un val de nemulţumiri în rândul acestora.
Conform anchetatorilor, din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2011-2014, Alexandru Popescu, de 70 de ani, din Câmpulung, având atribuţii de casier şi contabil în cadrul instituţiei de cult, şi-ar fi însuşit suma de peste 475.000 de lei, prin neînregistrarea sau înregistrarea în registrul de casă a unor sume diminuate. La solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung au fost instituite măsuri asiguratorii, constând în sechestru instituit pe bunuri imobile, mobile şi sume de bani aparţinând fostului contabil, valoarea totală a acestora fiind de peste 500.000 de lei. Adrian TĂNASE