0.2 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Inginerul, scriitorul şi publicistul Constantin Miu, propus pentru titlul de „Cetăţean de Onoare”

Profesoara şi scriitoarea Maria Chirtoacă îl recomandă administraţiei locale pe inginerul, scriitorul şi publicistul Constantin Miu, personalitate marcantă a vieţii culturale câmpulungene, pentru a fi desemnat „Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung”. Propunerea va fi dezbătută de aleşii locali în cadrul şedinţei ordinare de marţi, 28 decembrie 2021.
Constantin Miu s-a remarcat cu rezultate meritorii nu doar în activitatea sa profesională, specifică funcţiei de inginer, dar mai ales în activitatea literară, editând articole în numeroase publicaţii muscelene şi nu numai. Este chiar fondatorul şi redactorul şef al revistei „Acidava”, dar a publicat 22 de cărţi de proză, poezie, epigramă, jurnal de călătorie, memorialistică. Constantin Miu s-a implicat constant în activităţile organizate de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, în dorinţa de impulsionare şi încurajare a muscelenilor de a participa şi de a se implica în viaţa culturală a zonei.
Cum, în acest an, Câmpulungul a fost „Capitala scrisului românesc”, celebrându-se 500 de ani de la redactarea unui text în Limba Română, evenimentul trebuie marcat şi de acordarea unor astfel de distincţii, de „Cetăţean de Onoare”, celor care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării municipiului sau au contribuit la prestigiul imaginii acestuia.
În vârstă de 75 de ani, Constantin Miu s-a născut la Bucureşti, dar, în prezent, locuieşte în comuna Godeni. Conform CV-ului, între 1964 şi 1969, a urmat cursurile Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea Energetică, Secţia Termoenergetică. În 1972, a absolvit cursurile post universitare la Institutul Politehnic Cluj; în 1991, pe cele de Management, la Arpechim Piteşti; în 1995, de politici de mediu, la USAID România; iar în 1997, de eficienţă energetică, Fundaţia Universităţii Mării Negre şi Universitatea din Syracuse USA.
Din 2010, s-a mutat definitiv la Godeni, dedicându-se total activităţilor culturale ale Câmpulungului şi participând în mod activ la toate activităţile culturale, implicarea sa ridicând nivelul intelectual al Muscelului vizavi de domeniile poeziei, proză-poezie, roman, epigramă, literatură umoristică, caricatură, muzică, pictură.
Timp de 31 de ani, a lucrat la Combinatul Petrochimic Piteşti-Arpechim. Din 1969 şi până în 1982, ca inginer energetic, şef atelier, şef secţie Termoenergetică, iar, din 1982 şi până în 1999, a fost director Uzină Utilităţi. A fost preşedintele ANCER (1994-2000); membru în Consiliul de Administraţie al Termoficare 2000 Piteşti (2002-2005); în Consiliul Consultativ al ANRE (1999-2004) şi în Consiliul Consultativ al ANRGN (2005-2007).
Constantin Miu are o vastă experienţă căpătată în străinătate: stagiu la firma Shell Berre Franţa, ca inginer termoenergetic la Uzina Olefine (1990); la firma Dow Chemical din Italia, Germania, Olanda (1991, 1994); la Nalco Austria şi Spania (1992, 1995); la Rhom and Hass Franţa (1996); ca membru al Comitetului de Bord al IFIEC (Federaţia Internaţională a Consumatorilor de Energie), agreată de ONU, cu sediul la Geneva (1995); conducătorul delegaţiei României pentru formarea ANCEM din Republica Moldova (1998); membru al delegaţiei României la negocierile de la Bruxelles privind preaderarea României la UE, capitolul Energie, energie electrică şi gaze naturale (1999).
Deţine certificat de inventator, din 1983, pentru „Procedeu de aditivare a păcurii sulfuroase”. Are publicate peste 30 de articole, referate ştiinţifice în reviste de specialitate şi în sesiuni ştiinţifice din domeniul energie. Dar este şi autorul a 22 de cărţi de beletristică, dintre care amintim: „Din joacă!”, epigrame (2008); „Din joacă în joacă”, epigrame şi catrene (2009); ”Luşa şi prietenii ei”, poezii pentru copii (2010); „Provincial în provincie – jurnal de călătorie” (2010); „Tatăl meu – in memoriam” (2011); „Amintirile unui comisar de Poliţie”, două volume (2012); „Casa de acasă – Godenii de Muscel” (2013); „Provincial în Europa” (2014); „Joaca strică cojoaca!”, epigrame şi catrene (2014); „Oameni obişnuiţi – întâmplări adevărate” (2015); „Viaţa alege învingătorul” (2017); „Miţi şi coţoşmanii”, poezii pentru copii (2015); Poezii (2015); „Antologia epigramei muscelene”, două volume (2015); „Un provincial en provence”, în Limba Franceză (2016); „Copiii de pe bulevardul cu tei” (2017); „Alexandru Ciura” (2018); „Tatăl meu”, a doua ediţie (2016); „Pictorii musceleni” (2019); „Cartea lui Filip” (2020).
Din 1994 şi până în 2000, a fost preşedintele Asociaţiei Naţionale a Consumatorilor de Energie din România (ANCER); secretar general al Asociaţiei Naţionale a Consumatorilor de Energie din România (2000-2007), membru în Comitetul Director a Federaţiei Mondiale a Consumatorilor Industriali de Energie (IFIC-WORD) de la Geneva (1995-2000); vicepreşedinte al ONG GAMA Protecţia Mediului Piteşti (1991-2000); preşedintele Asociaţiei Sportive TEO Râmnicu Vâlcea la volei masculin (2007-2012); consilier municipal la Piteşti (1992-1996); preşedintele Clubului Umoriştilor Muscelni (2013); redactor şef al revistei „Acidava” (2013); colaborator al revistelor „C-arte de la curtea veche” Câmpulung Muscel, „Glasul iubirii” Curtea de Argeş, revistei de Istorie „Muşcelul” din Câmpulung, „Clepsidra” Roman, „Pietrele Doamnei” Domneşti, „Piatra Craiului” din Rucăr, „Cultul Eroilor” Piteşti; membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Istorice, Filiala Câmpulung. Este membru fondator al „Clubului Umoriştilor Musceleni”, care apare, în 2013, pe lângă Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, care acţionează în ideea formării unei şcoli de epigrame şi catrene, care se înscrie în Uniunea Epigramiştilor din România. Ca membru în cadrul UER, organizează mai multe concursuri de epigrame de la nivel de ţară, Câmpulungul clasându-se pe locul patru. Mai este membru al Clubului Colecţionarilor Musceleni, participând la expoziţiile organizate cu colecţii de timbre, vederi, cărţi rare. În mai 2019, a fost desemnat „Scriitorul anului 2019 în Muscel”, titlu acordat prin vot de către Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.
În solicitarea profesoarei Maria Chirtoacă, adresată Executivului câmpulungean, căruia i-a cerut acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” inginerului pensionar, scriitor şi publicist, Constantin Miu, „Tinel”, cum îi spun apropiaţii, pe lângă informaţiile conţinute de CV-ul lui, a subliniat că este iubitor de cultură şi, iubind Câmpulungul, a fost o prezenţă activă la toate activităţile organizate de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, antrenând şi încurajând muscelenii să se implice în viaţa culturală a oraşului. „A scris poezie, proză, epigramă, jurnal de călătorie, memorialistică, dovedindu-se nu doar un versat al condeiului şi un specialist în domeniul său de activitate, ci, mai ales, un om de calitate, iubit de membrii Cenaclului de Umor, de artişti, în general. Este recunoscut ca om de spirit, om înţelept şi împăciuitor, bine intenţionat în tot ce intreprinde în folosul comunităţii noastre. De aceea, îl recomand cu seriozitate şi simţ de răspundere pentru a fi recompensat cu titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung”, a mai susţinut Maria Chirtoacă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!