18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Câmpulungeanul Aurel Răuţă, personalitate a exilului românesc din Spania (II)

(continuare din ediţia trecută)
Simpozionul exilului românesc (Paris, 1994)

O ultimă mare înfăptuire pentru Aurel Răuţă a fost simpozionul de la Paris, din 20-23 mai 1994, cu tema „Exilul românesc: identitate şi conştiinţă istorică“. Acest simpozion organizat, în principal, de „Fundaţia Culturală Română“ din Madrid şi „Institutul Român“ din Freiburg (Germania), şi-a propus să evoce trăsăturile exilului românesc, realizările lui şi lupta pentru apărarea valorilor naţionale. Printre participanţi s-au numărat: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Pavel Chihaia, Alexandru Ciorănescu, Cicerone Poghirc, Sanda Stolojan, Theodor Cazaban, Antonia Constantinescu, L. M. Arcade, Nicolae Stroescu-Stânişoară, Bujor Nedelcovici, Ion Varlam, Matei Cazacu, Basarab Nicolescu, Ion Ioanid, George Banu, Camilian Demetrescu, Paul Barbăneagră şi alţii.

Pentru prima dată la un mare simpozion al exilului românesc au putut veni şi cei care rămăseseră în România în timpul regimului comunist şi străbătuseră aici lungul drum al Golgotei; printre ei, Corneliu Coposu, Doina Cornea, Alexandru Paleologu, Marcel Petrişor, Banu Rădulescu. Profesorul Aurel Răuţă, generosul sponsor, cel care a prezidat dialogul, declara atunci: „În această sesiune urmărim să găsim o punte de înţelegere între lumea din ţară şi noi, cei din exil. Am văzut, deja, că limbajul ne este comun, că problemele pe care ni le punem pentru a salva ţara de comunism ne sunt comune. Este un prim pas important ce face posibilă ulterior şi găsirea soluţiilor“. Sunt cuvinte ce ar putea fi considerate ca emblematice pentru Aurel Răuţă, cel care a fost preocupat în exil, cu înțelepciune și răspundere, de soarta ţării sale. Simpozionul de la Paris a fost cântecul lui de lebădă. S-a stins din viață la Madrid, un an mai târziu, în noaptea de 13 iunie 1995.

Aurel Răuță și Promoția 1930 a Liceului „Dinicu Golescu”

În anii regimului comunist, Aurel Răuţă a reuşit să vină o singură dată în România. Locul şi data reîntoarcerii nu au fost întâmplător alese: Câmpulung, mai 1970. Se împlineau 40 de ani de când absolvise, în 1930, cursurile Liceului „Dinicu Golescu“ din oraşul natal şi dorea ca la acest eveniment să fie alături de foştii lui colegi şi profesori. Nu numai că a participat la această întâlnire și a contribuit la organizarea ei, dar – așa cum mi-a mărturisit cercetătorul Gheorghe Pârnuță – Aurel Răuță a fost cel care a susținut financiar chiar tipărirea monografiei „Liceul Dinicu Golescu din Câmpulung Muscel la 80 de ani de activitate (1894-1974)”, scrisă de Gheorghe Pârnuță și Ion Șucu, în colaborare.

În 1991, după căderea „Cortinei de Fier“, aflând adresa lui Aurel Răuță de la Madrid, i-am scris. Îi spuneam că sunt fiul profesorului Benone Săvoiu din Câmpulung, colegul său de clasă în liceu, că aș vrea să ne întâlnim și să îl cunosc. Mi-a răspuns imediat, pe 6 februarie 1991:
”Dragul meu,
Radu [Enescu] mi-a dat scrisoarea pe care am citit-o şi cu emoţie şi cu înţeles de tot ce-mi scrii. Sunt în contact cu câţiva colegi: Oproiu, Lixandru, şi tot facem planul de a ne revedea. Am rămas din 32 abia 7! Poate în iunie să vin şi eu pe la voi să-mi revăd familia şi ţara, care trece printr-o criză morală şi economică teribilă. Să sperăm că ne revedem în vara asta.
Cu tot dragul, Aurel Răuţă”

Aflat la o vârstă înaintată, profesorul de filologie romanică de la Salamanca nu a mai putut ajunge în România și astfel nu am mai avut prilejul de a-l cunoaște direct. După dispariția sa în 1995, am rămas o perioadă în legătură cu prietenul său de la Madrid, Radu Enescu, cel care mi-a trimis fotografii și documente privind activitatea impresionantă a lui Aurel Răuță.
Prin tot ce a înfăptuit, câmpulungeanul Aurel Răuță rămâne o personalitate a exilului românesc din Spania, așa cum, pe bună dreptate, îl consideră site-ul Institutului Cultural Român din Madrid.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!