Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa Judecătoriei, care îi aplicase o amendă penală. Noua condamnare: un an de închisoare
Joi, 2 decembrie 2021, Curtea de Apel Piteşti a admis apelul Parchetului Câmpulung împotriva Sentinţei penale nr.96 din 23 aprilie 2021, pronunţată de Judecătoria Câmpulung într-un dosar din 2020, prin care Ionel Năftănăilă a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de conducere a autoturismului sub influenţa alcoolului. Instanţa câmpulungeană l-a condamnat pe alesul social-democrat la o amendă penală de 7.500 lei, corespunzătoare unui număr de 250 de zile-amendă, a câte 30 lei/zi.
Fapta s-a consumat în toamna anului 2017. Pe când se îndrepta spre casă, la Albeştii de Muscel, înainte de podul peste Râul Bughea, fostul edil a pierdut controlul maşinii şi s-a proptit cu SUV-ul în rondul din intersecţie. Un martor a sunat la 112 şi aşa a ajuns la locul accidentului un echipaj de Poliţie, care l-a supus pe şofer testării cu etilotestul, rezultând o alcoolemie suficient de mare pentru a trata păţania lui Năftănăilă drept o infracţiune. La acel moment, fostul primar a negat că el s-ar fi aflat la volan, însă poliţiştii i-au suspendat permisul şi i-au întocmit dosar de cercetare penală.
După aproape trei ani, dosarul a ajuns în instanţă şi s-a încheiat după o jumătate de an în care s-a aflat în analiza magistratului câmpulungean. Hotărârea din 23 aprilie 2021, prin care alesul PSD a scăpat doar cu o amendă penală de 7.500 lei, a fost atacată atât de Parchet, cât de inculpat. Pe 27 mai 2021, la instanţa superioară au fost înregistrate apelurile celor două părţi, asupra cărora Curtea de Apel s-a pronunţat săptămâna trecută.
Sentinţa penală a Judecătoriei Câmpulung a fost desfiinţată în totalitate, cauza fiind rejudecată pe 2 decembrie 2021, când s-a pronunţat hotărârea de condamnare a lui Năftănăilă la un an de închisoare.
Lui Năftănăilă i s-a revocat suspendarea executării pedepsei de trei ani de închisoare dintr-o altă condamnare
Totodată, Curtea de Apel a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de trei ani de închisoare, aplicată printr-o Sentinţă penală din 16 martie 2014 a Curţii de Apel Piteşti, definitivă printr-o Decizie din 28 noiembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, instanţa a dispus executarea pedepsei de un an, aplicate prin decizia din 2 decembrie 2021, alături de pedeapsa de trei ani de închisoare. Ionel Năftănăilă are de executat, în total, patru ani de închisoare.
Cu titlu de pedeapsă complementară, inculpatului i se interzice, pe o perioadă de doi ani, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Perioada în care Năftănăilă are aceste interdicţii se măreşte, deoarece Curtea de Apel a adăugat la această pedeapsă complementară partea neexecutată din pedeapsa complementară aplicată prin sentinţa penală din 2014. Şi anume interzicerea exercitării drepturilor enunţate, plus a dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 28 noiembrie 2014.
Instanţa a mai dispus executarea pedepselor accesorii constând în drepturile elective (inclusiv dreptul de a alege, nu doar de a fi ales), care se vor executa până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Curtea de Apel a respins, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ion Năftănăilă împotriva aceleiaşi sentinţe. Fostul ales a fost obligat la plata a 1.000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 500 lei, reprezintă cheltuieli efectuate în faza de urmărire penală). Decizia nr.842 din 2 decembrie 2021 a Curţii de Apel Piteşti este definitivă.
Năftănăilă aşteaptă, în această lună, o hotărâre pentru „infracţiuni de corupţie”
Ionel Năftănăilă a ajuns să facă puşcărie din cauza statutului de recidivist. Pe 28 noiembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul primar la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în forma continuată; conflict de interese. Inculpatul Ion Năftănăilă a fost obligat, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata sumei de 202.851,70 lei, plus dobânzi şi penalităţi, către partea civilă Ministerul Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Năftănăilă fusese trimis în judecată de către DNA la data 29 iulie 2011.
Şi tot DNA l-a trimis în judecată, în octombrie 2018, pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte). În cauză, în afara fostului primar, au fost inculpaţi Ion Bodea, contabilul şef al Primăriei Albeştii de Muscel, şi Eftimie Ionescu, administrator al unei societăţi comerciale.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Ion Năftănăilă că, în perioada 2006-2012, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii şi executării unui contract şi a plăţilor efectuate către societatea administrată de Eftimie Ionescu, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeştii de Muscel. Primarul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, plăţile respective fiind făcute fără niciun fel de documente justificative sau pe baza unor situaţii de lucrări, borderouri, centralizatoare cu menţiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care, în fapt, nu au fost realizate. Primăriei i-a fost cauzat un prejudiciu de 650.902 lei.
Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Argeş pe 23 noiembrie 2018, însă judecata a început la data de 17 septembrie 2019. Doi ani mai târziu, pe 14 septembrie, instanţa a schimbat încadrarea juridică, pentru aplicarea legii penale „mai favorabile” până la judecarea definitivă a cauzei. Pronunţarea în acest dosar a fost programată pe 28 decembrie 2021.
Magda BĂNCESCU