23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Elena Lasconi despre locuinţele Primăriei: „Vreau să vindem tot ce se poate vinde”

 

Afirmaţia a fost lansată de primăriţa Elena Lasconi la şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii noiembrie, în contextul dorinţei chiriaşilor ANL de a-şi cumpăra apartamentele în care locuiesc. Însă şefa Executivului s-a referit la toate locuinţele Primăriei, de care administraţia locală doreşte să scape din motive pertinente. Bugetul Câmpulungului nu-şi permite reabilitarea unor clădiri, garsoniere şi apartamente de care este păcat să se aleagă praful, în loc să-i lase pe ocupanţi să se ocupe de întreţinerea lor, ca proprietari cu drepturi depline. Şi-ar mai fi o situaţie care justifică intenţia de înstrăinare a imobilelor publice. În unele case a rămas fie o cameră, fie un spaţiu comun care mai aparţine Primăriei, restul încăperilor având proprietari privaţi. În acest caz, autorităţile nu mai au ce căuta în clădirea cu pricina, întrucât mai mult încurcă decât ajută prin prezenţa sa în rândul coproprietarilor.

Sunt case în care Primăria a rămas doar cu o cameră-două, cu chiriaşi în ea, sau cu un hol. Restul este proprietate particulară

„Vreau să vindem tot ce se poate vinde, pentru că Primăria, şi dacă ar avea bugetul Capitalei, nu şi-ar permite să facă toate aceste dărăpănături. Trebuie să vedem neapărat care sunt locuinţele pe care le putem vinde şi care sunt spaţiile rămase în mijlocul casei unui om, unde avem situaţii de acest gen: hol care aparţine Primăriei şi cu care n-ai ce face.”, astfel au sunat declaraţiile primăriţei Elena Lasconi, care doreşte să facă ordine într-un domeniu neglijat, în faţa căruia predecesorii săi s-au predat.

Sunt şi situaţii în care clădirea a fost cumpărată de o persoană particulară, cu excepţia unei încăperi sau două, în care a rămas un chiriaş al Primăriei. Prezenţa locatarului împiedică un proiect privat de reabilitare a imobilului, prin urmare, Primăria este obligată să deblocheze impasul, în loc să se vaite că are imobile devastate în oraş. Şi, mai ales, în centru. Într-o asemenea situaţie, nici nu poate să-l ameninţe pe proprietar cu o supraimpozitare cu 200%, de vreme ce Primăria însăşi, cu chiriaşul ei, împiedică o investiţie totală în consolidarea şi amenajarea exterioară a casei.

„Trebuie să facem rapoartele de evaluare şi să vindem acele bucăţi din imobile care, pur şi simplu, nu-şi au rostul. O să vă prezint într-o şedinţă de Consiliu tot ce se poate vinde. Starea de degradare este absolut incredibilă şi Primăria, chiar dacă ar avea bugetul Bucureştiului, nu cred că ar putea vreodată să le repare pe toate. Sunt într-o stare deplorabilă foarte multe dintre ele şi am ajuns în situaţia în care mi se solicită sprijin, uneori, disperat pentru situaţii de acest gen: cade acoperişul, este posibil să se dărâme blocul, pentru că nu a fost construit cum trebuie, după proiect. Este o situaţie foarte serioasă pe care o să v-o prezint în detaliu, unde avem o problemă cu o lipsă grindă. Sunt lucruri grave, la limită.”, a continuat Elena Lasconi.
Banii obţinuţi din vânzarea caselor Primăriei nu pot fi folosiţi decât pentru lucrări la locuinţe publice. „Prefer şi aşa, să ştiu că ia un om un apartament frumos sau un etaj într-o casă frumoasă, veche, din centru şi face un “boutique hotel” sau, pur şi simplu, locuieşte acolo. Deja avem o evidenţă foarte clară.”, a anunţat şefa Executivului.

Primele care vor fi scoase la vânzare vor fi apartamentele din ANL-uri, de la ai căror chiriaşi primăriţa a primit solicitări de cum a preluat mandatul. „Şi mie mi se pare normal să le cumpere. De la începutul lunii ianuarie, acesta este focusul. De la 1 ianuarie, vom începe toate documentaţiile, ca să vindem aceste apartamente ANL.”, a conchis aceasta. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!