20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Tribunalul a anulat o hotărâre de Consiliu, prin care două subalterne ale lui Turturică deveneau, din personal contractual, funcţionari publici

Eşec pentru primarul de la Bălileşti, care, pe finalul mandatului trecut, a încercat să promoveze două subalterne, prin transformarea posturilor contractuale ocupate de acestea în funcţii publice. Cătălin Victor Turturică a făcut acest lucru cu ajutorul Consiliului Local precedent, care i-a aprobat solicitarea. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici s-a sesizat imediat şi, la câteva luni, i-a acţionat în instanţă pe toţi: primar, Consiliu, Primărie şi angajatele favorizate de hotărârea desfiinţată, într-un final, de Tribunal.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a atacat hotărârea şi a câştigat

Acţiunea promovată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici împotriva autorităţilor locale de la Bălileşti a fost înregistrată la Tribunalul Argeş pe 16 iunie 2020. Soluţionarea ei s-a produs un an şi jumătate mai târziu, cele cinci termene ale procesului derulându-se în 2021. În esenţă, A.N.F.P. urmărea anularea, pe calea instanţei, a unei hotărâri a Consiliului Local Bălileşti din februarie, anul trecut, şi a două dispoziţii emise de primar în baza actului adoptat de Legislativul localităţii. Agenţia, în calitate de reclamantă, a chemat în judecată Consiliul Local, Unitatea Administrativ Teritorială Bălileşti, pe primarul Cătălin Victor Turturică şi două angajate ale Primăriei, cărora le-au profitat actele atacate, Gabriela Ilinca şi Diana Elena Plăiaşu.
Prin hotărârea contestată la Tribunal au fost aprobate organigrama, statul de funcţii şi numărul de personal al aparatului de specialitate al primarului comunei Bălileşti. Una dintre prevederi se referea la stabilirea funcţiei publice specifice de secretar general al U.A.T. Bălileşti, post vacant pe 19 februarie 2020, când a fost adoptată H.C.L. nr.7. Însă alineatul care a stârnit atenţia şi riposta în instanţă a A.N.F.P. preciza că: „Se transformă două posturi de natură contractuală în funcţii publice astfel:
a)consilier juridic, gradul profesional 1A, gradaţia 4, se transformă în funcţia publică de consilier juridic, clasa 1, grad profesional superior;
b)inspector de specialitate, grad profesional 2, gradaţia 1, se transformă în funcţia publică de inspector, clasa 1, gradul profesional asistent.”
Astfel, prin hotărârea de anul trecut, consilierul juridic Gabriela Ilinca, de la Compartimentul Juridic, devenea funcţionar public. La fel, colega sa de la Compartimentul Taxe şi Impozite, Diana Elena Plăiaşu, ocupantă a unei funcţii publice de inspector. În baza HCL nr.7/19 februarie 2020, primarul Cătălin Victor Turturică a emis cele două dispoziţii prin care subordonatele treceau din categoria personalului contractual în cea a funcţionarilor publici.

Procesul pe fond s-a încheiat săptămâna trecută. Pe 9 noiembrie 2021, Tribunalul Argeş a admis parţial acţiunea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici în sensul că hotărârea contestată a fost anulată numai în ceea ce priveşte transformarea celor două posturi contractuale în posturi publice. Pe cale de consecinţă, au fost anulate şi cele două dispoziţii ale primarului Turturică, ambele din 2 martie 2020, prin care cele două ocupante deveneau, practic, funcţionari publici. Perdanţii au la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a formula recurs împotriva hotărârii Tribunalului. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!