27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Unul dintre fraţii Guiman, condamnat şi pentru furt de lemne

Un „client” fidel al oamenilor legii a fost prins din nou cu ilegalităţi şi pedepsit. Este vorba despre unul dintre fraţii Guiman, Ilie, de 32 de ani, din satul Piatra, comuna Stoneşti, cunoscut pentru nenumăratele ilegalităţi comise, de la furt de energie electrică, animale domestice, material lemnos, până la conducerea fără permis. Ultima faptă pentru care a fost condamnat Ilie Guiman a fost tăierea de arbori din fondul forestier național. Cu câteva luni înainte, fusese pedepsit după ce a furat zeci de oi dintr-o localitate din Sibiu.

Când poliţiştii au ajuns la faţa locului, în pădure, a abandonat tot şi a fugit

Individul a fost prins de un pădurar, în cadrul Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr, ziua, în jurul prânzului, sustrăgând material lemnos din fondul naţional forestier, în punctul Piatra, comuna Stoeneşti. Pădurarul a anunţat poliţiştii de la Secţia Rurală Rucăr, care s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că cele reclamate se adeveresc. Oamenii legii au stabilit că s-au tăiat ilegal din zona forestieră fagi, în volum de 5,161 metri cubi, prejudiciul fiind de 2.812,50 lei (2.363,50 lei fără TVA).

Ilie Guiman a tăiat arborii cu scopul de a-i sustrage, apoi să-i comercializeze contra cost. Şi-a luat drujba Stihl, s-a urcat în maşina Hyundai Galloper şi s-a mai oprit în pădurea pe care o păzeşte Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr. Aici a tăiat un fag uriaş, de peste 5 metri cubi, pe care, ajutat de alt bărbat, l-a secţionat în chituci pe care i-a urcat în bena autoutilitarei.

Furtul a fost surprins de pădurar, care a chemat Poliţia. Oamenii legii au găsit cioata arborelui, nemarcat în regim silvic, iar la vreo 50 de metri depărtare, doi bărbaţi care „tranşau” fagul doborât. Când au fost somaţi de poliţişti, hoţii au abandonat motoferăstrăul şi au fugit în zona împădurită, dar, în scurt timp, Ilie Guiman a fost prins şi imobilizat. În apropierea arboretului tăiat s-au găsit urme proaspete de rumeguş, iar în maşina lui Guiman, o parte din copacul tăiat, iar ceilalţi chituci erau lângă.

Individul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, dar ţinând cont că este recidivist. Bărbatul a fost condamnat de mai multe ori la pedeapsa închisorii, până în 2012 având patru sentinţe penale, toate contopite într-una singură, din 18 iunie 2013, a Judecătoriei Câmpulung, la 2 ani şi 6 luni. Trei dintre ele au fost emise pentru infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. În două, din 6 septembrie 2010 şi 4 februarie 2011, a fost condamnat după ce a fost prins conducând fără permis. În cea din 29 noiembrie 2011, la fel, era la volan fără a deţine permis pentru niciuna dintre categoriile de autovehicule, plus că circula cu un ARO 243 radiat din circulaţie, căruia îi pusese plăcuţele altui ARO, pe care-l cumpărase şi nu-l achitase. Ultima sentinţă a fost emisă pe 3 iulie 2012, după ce a fost prins furând curent electric. Pentru această condamnare contopită, de 2 ani şi 6 luni, s-a stabilit un termen de reabilitare de 4 ani, care a început să curgă de la data ultimei pedepse, respectiv noiembrie 2014. La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea de tăiere de arbori, instanţa a constatat că a fost săvârşită în stare de recidivă postexecutorie, că nu s-a împlinit termenul de reabilitare judecătorească, urmând a se face aplicare la articolul 43 din Codul Penal, potrivit căruia „dacă, după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată, se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracţiune se majorează cu jumătate”.

Proprietarul pădurii a fost despăgubit de hoţ şi a renunţat să ceară daune

Pe parcursul urmăririi penale, Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr, autoritatea care avea în administrare suprafaţa de pădure, s-a constituit parte civilă cu suma de 2.812,50 lei (2.363,50 lei fără TVA), iar proprietarul pădurii, Marius Georgian Pîrnuţă, a declarat că a primit suma de 1.000 de lei de la Ilie Guiman şi nu se mai constituie parte civilă în proces.

În plus, Ilie Guiman a mai fost condamnat pentru furt calificat, pe 20 noiembrie 2020, de Judecătoria Avrig, hotărâre rămasă definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Alba Iulia, din 24 martie 2021, la 1 an şi 8 luni, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani şi 6 luni, timp în care trebuie să execute muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Stoeneşti sau Primăria Piteşti.

Având în vedere că fapta de tăiere de arbori a fost săvârşită înainte de data rămânerii definitive a celei de furt, a Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa a suspendat executarea pedepsei sub supraveghere de 1 an şi 8 luni şi a contopit-o cu cea stabilită pentru această ultimă infracţiune, de 9 luni. În final, pentru Ilie Guiman, de 32 de ani, din Piatra – Stoeneşti, a fost stabilită pedeapsa de 1 an şi 11 luni, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la 24 martie 2021. Din pedeapsă i se va scădea durata de 24 de ore cât a fost reţinut, din 29 ianuarie, până în 30 ianuarie 2020; arestul preventiv, din 30 ianuarie şi până în 6 august 2020; arestul la domiciliu, începând cu 6 august şi până la 5 septembrie 2020.
Pe durata termenului de supraveghere are de respectat mai multe măsuri, printre care să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei şi să presteze 120 de zile lucrătoare, muncă în folosul comunităţii la Primăria Stoeneşti sau Cetăţeni. Ca pedeapsă complementară, lui Guiman i-au fost interzise mai multe drepturi elective.

Prin sentinţa din 28 octombrie 2021, Judecătoria Câmpulung a dispus confiscarea de la inculpat a drujbei Stihl, cu care a tăiat fagul, aflată în custodia Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, dar să plătească Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr contravaloarea prejudiciului, de 2.812,50 lei, dar şi cheltuielile judiciare către stat, de 1.300 lei. Sentinţa este supusă apelului, pe 3 noiembrie 2021 fiind înregistrată contestaţia Parchetului Câmpulung. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!