23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

PNRR, un program inoperabil deocamdată, va fi accesat, la momentul potrivit, de primarul de la Schitu Goleşti tot pentru a extinde reţeaua de canalizare

Primăria Schitu Goleşti şi-a propus să nu aibă pauză în execuţia reţelei de canalizare pe cuprinsul localităţii şi, din acest motiv, Tudorel Miriţă este cu ochii pe toate sursele de finanţare. Etapa întâi a infrastructurii de utilităţi a plătit-o prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de la care spera să obţină fonduri şi pentru etapa a doua. N-a fost să fie, aşa că investiţia care o continuă pe cea realizată în primul mandat este suportată din bugetul local. Jumătate din preţul investiţiei de peste 8 milioane de lei va fi achitat dintr-un împrumut de 4,5 milioane de lei, acordat comunei de la Trezoreria Statului. Pentru etapa a treia a canalizării, care costă cât primele două la un loc, peste 16,8 milioane de lei, primarul Miriţă accesează Programul Naţional „Anghel Saligny”, pentru care s-a pregătit din timp cu devizul estimativ. Omul gândeşte în viitor: PNRR, care nu este operabil deocamdată. Dar când va fi, administraţia de la Schitu Goleşti vrea să apeleze la el pentru ceea ce va constitui etapa a patra a reţelei de canalizare.

Primarul Miriţă: „Nu o să stăm până în ultimele zile ca să depunem cererea de finanţare”
Tudorel Miriţă speră, aşa cum speră toţi edilii care s-au grăbit să depună cereri la Programul „Anghel Saligny”, să primească finanţarea de la Ministerul Dezvoltării, pentru a introduce conducta de canalizare pe străzile laterale din satele Schitu Goleşti, Lăzăreşti şi Costiţă. „Prin acest program se finanţează obiective de investiţii privind alimentarea cu apă, canalizare, construcţii de poduri, podeţe şi drumuri. La drumuri este condiţia să ai infrastructura subterană, apă, canal, gaze. Probabil, vom avea şi o şedinţă extraordinară, nu o să stăm până în ultimele zile ca să depunem cererea de finanţare.”, spunea acesta. Într-adevăr, şedinţa extraordinară s-a ţinut pe 21 octombrie 2021, cu trei săptămâni înainte să expire termenul până la care se primesc cereri, 8 noiembrie 2021. „Socotelile sunt făcute pentru aproximativ 4 milioane de lei pentru fiecare U.A.T. Din punctul meu de vedere, vom merge în continuare cu lucrările de canalizare pe străzile laterale. Străzile laterale luate în calcul însumează o lungime totală de 12 km.”, a adăugat acesta.

PNRR, un program aflat pe buzele tuturor, nu prezintă deocamdată atractivitate, nefiind încă operabil. „Intenţia noastră este să continuăm cu lucrările de canalizare pe străzile laterale. Prin PNRR vom încerca să accesăm fonduri pentru continuarea lucrărilor de canalizare în satele Valea Pechii şi Loturi.”, a mai precizat acesta.

Însă, până la ceea ce ar constitui etapa a patra, Primăria Schitu Goleşti are de îndeplinit etapa a doua, aflată în execuţie. Tot ce i s-a alocat comunei învecinate, fie ca sume primite de la bugetul central pentru echilibrarea bugetelor locale, fie ca sprijin din fondul de rezervă, cum au fost cei 300.000 de lei, repartizaţi luna trecută, s-a direcţionat preponderent către canalizare. Şi la şedinţa din 26 octombrie 2021, primarul Miriţă a vorbit despre cea mai proaspătă repartiţie de fonduri către investiţia în lucru. „În baza unei note de fundamentare am beneficiat şi noi de mult discutata Hotărâre de Guvern, de o sumă de 300.000 lei, din acele alocări din fondul de rezervă. Pentru că avem şi un contract, noi am cerut pentru canalizare menajeră. Am cerut mai mult. Ideea este: bine că i-am primit. Din acei 300.000 lei, ne-am orientat, împreună cu doamna contabil, ca 261.000 lei să fie pentru canalizare, etapa a doua, şi pentru prima rată din împrumut, care va fi în luna ianuarie, ca să nu ne împrumutăm la fondul de rezervă. În luna ianuarie, ne împrumutăm din excedent, pentru a ne asigura cheltuielile de funcţionare, dar şi alte cheltuieli. 39.000 lei sunt pentru asigurarea plăţii asistenţilor personali. Aici, mai este de discutat, pentru că, până la sfârşitul anului, probabil, o să mai primim o sumă de bani, pentru că statul nu a asigurat toată suma pentru plata cheltuielilor. Dar noi asigurăm bani din bugetul local, urmând să-i recuperăm, iar cei pe care îi primim rămân în excedentul anului viitor.”, a explicat primarul Tudorel Miriţă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!