27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Primarul de la Valea Mare Pravăţ, obligat de instanţă să plătească daune morale de câte 3.000 de euro părinţilor şi fiului muşcat de un maidanez

După mai bine de doi ani de proces, o familie care a dat în judecată autorităţile de la Valea Mare Pravăţ, responsabile de un incident cauzat de un câine maidanez, pripăşit la Mausoleul Mateiaş, a câştigat dreptul la despăgubiri. Mult sub valoarea celor pretinse la deschiderea acţiunii în instanţă, în vara anului 2019, când în fruntea administraţiei publice locale se afla seniorul Ion Boncoi. Ponoasele le trage fiul, nevoit să disloce din bugetul local 9.000 de euro, în afara cheltuielilor de judecată, pentru a repara neglijenţa înaintaşului său, obligat, în calitate de primar, să strângă maidanezii de pe domeniul public. La Mausoleul Mateiaş, ani la rând, a bântuit o haită de câini pripăşită într-o zonă frecventată de vizitatori. Plus că debarasarea de gunoaie pe coasta de lângă monument a încurajat adunarea animalelor flămânde.

Părinţii băiatului muşcat cereau daune de 130.000 de euro

Pe 10 iulie 2019, familia Boca deschidea, la Secţia Civilă a Tribunalului Argeş, o acţiune în răspundere delictuală, prin intermediul căreia solicita daune morale în cuantum de 100.000 de euro pentru băiatul lor, plus 30.000 de euro pentru ei, ca părinţi, care şi-au văzut copilul atacat în parcarea Mausoleului. Sumele, solicitau aceştia, trebuiau actualizate cu dobânda legală la data plăţii efective. Linda Beatrice Boca şi Daniel Grigore Boca s-au constituit reclamanţi în acţiunea intentată Unităţii Administrativ Teritoriale Valea Mare Pravăţ şi primarului comunei, atât în nume propriu, cât şi în numele copilului minor, care a avut de suferit în timpul vizitei la edificiul istoric.

Început în noiembrie 2019, litigiul a fost afectat şi de întreruperea activităţii instanţelor, în primăvara anului trecut, când judecata a fost suspendată în baza Decretului Preşedintelui României nr.240/14.04.2020, prin care s-a declarat starea de urgenţă din cauza pandemiei. Pe 5 octombrie 2021, instanţa piteşteană s-a pronunţat admiţând în parte acţiunea. Pârâţii au fost obligaţi în solidar la plata daunelor morale în sumă de câte 3.000 de euro, la cursul BNR din ziua plăţii, pentru fiecare reclamant. Totodată, autorităţile locale au fost puse de magistrat să suporte şi cheltuielile de judecată angajate de iniţiatorii procesului, în valoare de 13.000 de lei.
Perdanţii au dreptul să formuleze apel. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!