18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Dacă nu s-au cheltuit cele 12 milioane de lei alocate de Guvern, la începutul anului, de ce era să fi primit alţi bani?

Deşi sunt la putere la Câmpulung, liberalii nu l-au convins pe premierul Cîţu să direcţioneze nişte fonduri şi către municipiu, care întinde buimac gâtul după PNRR şi POR, conştient că, fără banii UE, următorii trei ani ai acestui mandat vor arăta la fel ca primul. Asta în varianta în care a existat o încercare de convingere a primului ministru că este nevoie de bani şi la Câmpulung. La cât de apropiat părea viceprimarul Zaharia de Florin Cîţu în poza făcută la începutul lunii martie, când îi mulţumea pentru cele 12 milioane de lei alocate din fondul de rezervă, nu ne aşteptam să nu găsim Câmpulungul printre beneficiarii de sprijin aprobat săptămâna trecută. „A înţeles foarte bine urgenţa finanţării unor proiecte pentru câmpulungeni!”, lăuda vicele PNL promptitudinea cu care am fost serviţi, de fapt, pe filiera USR, căci Barna mai avea puţin şi obţinea un ordin de restricţie împotriva lui Moşteanu şi Lasconi, pentru “hărţuirea” la care l-au supus ca să aloce bani municipiului.

De data aceasta, era treaba liberalilor să aducă fonduri în oraş, fonduri care s-au acordat primarilor liberali, indiferent pe cine au susţinut la preşedinţia PNL: Orban sau Cîţu. Dacă era să se ţină cont de simpatia PNL-iştilor din Muscel, nu primea bani niciunul dintre primarii din Nordul judeţului, fiindcă toţi au fost în tabăra lui Orban, la fel ca şefii de la Câmpulung. Culmea, obţine sprijin Georgescu, de la Mioveni, PSD-ist pe deasupra, care întoarce banii cu lopata. În încercarea de a ne dumiri de ce ne plasăm în afara listei cu ajutoare de la Guvern, lecturăm nota de fundamentare a hotărârii cu sumele alocate din fondul de rezervă şi aflăm ce a stat la baza repartiţiei. Motivaţia derivă din adresa Instituţiei Prefectului din 27 septembrie 2021, prin care s-au solicitat în jur de 100 de milioane de lei. Bani care trebuiau să ajungă până la 31 decembrie pentru a plăti drepturile asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi cheltuieli curente ale localităţilor argeşene, care nu puteau asigura aceste plăţi din bugetul propriu. Dar şi pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri externe nerambursabile şi/sau programe naţionale, cheltuieli neeligibile, corecţii financiare şi altele.

Înţeleg că prefectul, care este un câmpulungean de-al nostru, un foarte bun cunoscător al „întinderii” bugetului Câmpulungului, a trimis necesarul către Guvern, care, însă, a depistat cele mai mari nevoi la primăriile liberale. În Muscel, după cum v-am arătat, cei mai mulţi bani se îndreaptă către bugetele de la Hârtieşti şi Mioarele, un milion de lei, respectiv 700.000 de lei, pe care îi vor cheltui doi liberali aflaţi la primul mandat, Cosmin Ştefan şi Gheorghe Şucu. Nu e cazul să săriţi la aceşti doi cetăţeni, căci au preluat nişte localităţi prăpădite rău, după mai bine de un sfert de veac de conducere PSD-istă. Şi aşa la cât sunt de înapoiate, banii nu le ajung nici pe o măsea.

Poienarii de Muscel, altă sărăcie. Buget mic, agenţi economici ioc, căci plasarea comunei în afara DN 73 nu e atractivă pentru activităţi care ar fi putut aduce nişte venituri localităţii. 400.000 de lei, cât i se acordă lui Banzea, nu sunt cine ştie ce, la câte planuri are pe partea de utilităţi care lipsesc. În special, canalizarea. Urmează, cu câte 300.000 de lei de căciulă, liberalii de la Albeştii de Muscel, Schitu Goleşti şi Ţiţeşti, care… trăiesc clipa cu aceşti bani. Miriţă şi Savu s-au mai descurcat graţie finanţărilor atrase, dar bugetul lui Manta suferă din aceleaşi cauze ca al lui Banzea: comună mică, fără activităţi generatoare de încasări la buget, plasată în afara drumului naţional. Iar judeţenele care le traversează sunt jale! Încheie lista de beneficiari Tarbă, de la Bughea de Sus, cu 100.000 de lei, care, la poziţia pe care o deţine în cadrul organizaţiei judeţene – fie ea de partea lui Orban -, s-ar fi aşteptat la mai mult. Plus că lipsurile lui Manta şi Banzea sunt valabile şi aici.

Departe de a-l face responsabil pe şeful Prefecturii de omiterea Câmpulungului, judecând după cât s-a cerut şi cât s-a primit! Dar dacă municipiul n-a reuşit să consume cele 12 milioane de lei obţinute tot de la Guvern, la începutul anului, de ce era să primească alţi bani?! 7 milioane de lei trebuie folosite la Bulevardul „Pardon”, care, găsindu-se în stadiul pe care îl vedeţi cu toţii, n-aveau cum să fie epuizate până la această dată. 3 milioane de lei reprezintă „nota de plată” a străzii Drăceşti, despre care primăriţa a făcut o informare la şedinţa din septembrie, din care am reţinut că are termenul limită 1 decembrie. Nu vor fi asfaltaţi 600 de metri de la Biserica Fundeni în sus, dar după acest tronson, peste care se va sări, diferenţa până la 2,1 kilometri, iar ca amplasament, până la laboratorul de analize a apei, va fi gata până la instalarea iernii. Asfaltare + înlocuirea conductei de apă, care a ţinut pe loc proiectul conceput fără să se ia în calcul schimbarea reţelei a cărei stare degradată genera avarii în lanţ.

Ultimele 2 milioane de lei au fost pentru „Scrisoarea lui Neacşu”, o sumă colosală primită vreodată de Câmpulung pentru un proiect cultural, cu care se reabilita o stradă, ca să zicem că rămâneam cu ceva. Noi am rămas cu o „pădure” de steaguri plantate peste tot şi un scandal că numai unii s-au înfruptat pentru evenimentele vârâte în calendarul „Câmpulung 500”, în timp ce alţii au fost trimişi la plimbare, pe considerentul că n-au întins mâna la timp. Fals, căci lista de evenimente anuale a Câmpulungului este aceeaşi an de an şi, dacă se voia echitate, primea finanţare toată lumea. Mai ales că au picat Zilele Municipiului şi, bănuim, au picat, din cauza înrăutăţirii situaţiei pandemice, şi manifestările din octombrie, noiembrie şi decembrie. Era să uit! Şi mai rămânem, graţie „Scrisorii lui Neacşu”, cu un consilier al viceprimarului, angajat special pentru proiectul „Câmpulung, capitala scrisului românesc”, căruia i se va găsi un pretext să lâncezească în statul de personal până la sfârşitul mandatului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!