6.7 C
Campulung Muscel
25/04/2024

Contractul de iluminat se afundă în beznă. După un an, de când UE s-a angajat

Cu trei zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Liviu Ţâroiu semna contractul de finanţare pentru iluminatul public al Câmpulungului, pentru modernizarea căruia UE ne ajută cu un milion de euro. Cu toate greşelile lui, fostul primar a lăsat în urmă 8 milioane de euro, bani europeni, pentru proiectele GAL şi pentru această investiţie în iluminatul public, atât de necesară, de care el n-a apucat să se atingă. Este treaba actualei administraţii să consume fondurile europene, care sunt sigure pentru municipiu. De ce, deocamdată, nu se vede nimic realizat cu aceşti bani, pentru câştigarea cărora meritul îi aparţine fostei conduceri a Primăriei? Pentru că totul înaintează greu, foarte greu. Înaintează greu analiza proiectelor care urmează a fi finanţate prin GAL Câmpulung Muscel, proiecte propuse tot de fosta administraţie, pe care actuala are obligaţia să le continue.

Cea mai proaspătă veste legată de GAL, care a răsunat în spaţiul public, este pierderea unui Remus Brăguţă din echipa de lucru, singurul cu pregătirea şi experienţa necesară, pentru a derula onorabil un program care are la îndemână cheltuirea a 7 milioane de euro. Contractul specialistului a ajuns la termen şi… asta a fost. N-a încercat nimeni să-l convingă să continue colaborarea cu municipalitatea? Sau Executivul se încrede în potenţialul celor implicaţi în prezent în Grupul de Acţiune Locală al municipiului, o noţiune care, mai mult ca sigur, vă sună străin? Cu toate că au trecut patru ani de când, în toamna anului 2017, Liviu Ţâroiu a adus în Consiliul Local strategia de lucru a GAL, cu teritoriile marginalizate, în folosul cărora se cheltuiesc cele 7 milioane de euro.

De un an, eu, care lucrez în presă, n-am mai auzit mare lucru despre GAL, exceptând schimbarea de străzi, cu gazele, despre care v-am povestit de curând. Şi n-am informaţii despre subiect nu din cauză că n-am încercat să mă documentez. Pe la jumătatea lui iunie, auzind că s-au produs nişte modificări, am contactat-o pe Ioana Marcu, reprezentanta municipiului în GAL, ca să-mi spună noutăţile. „Nu s-a publicat SDL-ul.”, m-a „aburit”, ca să scape de mine.

Contractul de iluminat public. Altă necunoscută, deşi ar fi trebuit să fie un motiv de fală inclusiv pentru actualii lideri ai municipiului că, graţie milionului de euro obţinut de Ţâroiu, au posibilitatea să facă o lucrare la 15 ani distanţă de precedenta. Ce s-a întâmplat într-un an de mandat? Se întâmplă o licitaţie care nu se mai încheie. Startul licitaţiei coincide cu data la care invitaţia autorităţilor locale lansată firmelor interesate să ne reabiliteze sistemul de iluminat public a fost postată în SICAP, 9 aprilie 2021. Aşadar, în primăvară, a fost iniţiată procedura de achiziţie, cam târzior, judecând după momentul găsirii operatorului care va administra reţeaua după modernizare. Formalitate rezolvată în decembrie 2020, când firma Pet Electric Global SP a câştigat contractul. Căci a fost şi aceasta o condiţie ca să putem implementa proiectul cu banii UE.

Iniţial, a fost comunicată data limită de înscriere ca fiind 27 aprilie, care s-a prelungit până pe 14 mai. „Pachetul”, în valoare de 5.633.043,50 lei, conţine servicii de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor şi punerea în operă a modernizării sistemului de iluminat public. Privind din exterior cum decurge o procedură care nu s-a finalizat nici după şase luni de la debut, impresia este de depăşire completă a funcţionarilor Primăriei de această licitaţie complexă. Înaintea căreia – să ne aducem aminte! – au existat semnale în Consiliul Local, în momentul aprobării documentaţiei care urma să stea la baza achiziţiei că, dacă dosarul nu este impecabil, vor fi probleme. Şi au fost cu duiumul. Şi sunt încă, întrucât s-a ajuns la contestaţii!

La scurt timp după declanşarea procedurii au apărut eratele Primăriei. Apoi, în afara clarificărilor aduse din oficiu de organizatoarea licitaţiei, au existat 101 solicitări de clarificări la care, fireşte, a trebuit să se formuleze răspunsuri. 101 clarificări! Aşa ceva n-am mai găsit la nicio altă licitaţie recentă. Vreau să vă spun că pe SICAP nici măcar nu e publicată lista cu firmele care au accesat procedura Primăriei, deşi, după expirarea datei de înscriere, participarea trebuia prezentată publicului. Am dedus-o din comunicările transmise firmelor, pe la jumătatea lunii iunie, prin care li s-a adus la cunoştinţă că perioada de evaluare a ofertelor depuse în SICAP a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2021. În caz că vă interesează, acestea sunt: Amiras C&L Impex SRL, din Târgovişte, lider de asociere, participantă la licitaţie împreună cu Sical SRL, din Ocniţa-Dâmboviţa; Elektra Invest SRL, din Bucureşti; Euro-Audit Service SRL, din Târgovişte, lider de asociere, Consorzio Stabile EBG, din Italia, asociat; Flash Lighting Services SA, din Bucureşti; Plus Electric& Lighting SRL, din Craiova, cu Globalserv Elin SRL, din Grădinari-Olt, terţ susţinător, şi Martin Electric SRL, din Piteşti, terţ susţinător; Telekom Romania Communications SA, din Bucureşti, cu Urbioled SRL, din Iaşi, terţ şi subcontractant.

Într-un an, în Consiliul Local a existat o singură frământare legată de contractul de iluminat public, aparţinând celui care l-a semnat. În această vară, Liviu Ţâroiu, căci el a avut curiozitatea să afle cum evoluează lucrurile, a beneficiat de un răspuns de la city-managerul Ioana Marcu, prezentă în faţa Consiliului cu lamentări de muncă epuizantă la această procedură, care a dat gata corpul funcţionăresc al Primăriei, nevoit să completeze un caiet de vreo 300 de pagini cu clarificări. V-a dat gata, monşericilor, căci, dacă scoteaţi la licitaţie o documentaţie „super-profi”, ca să folosesc o expresie pe care am învăţat-o în acest mandat, nu păţeaţi nebunia asta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!