27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Proprietarii prăvăliilor de pe bulevard vor fi rugaţi să renunţe la gresia de pe trepte

Etapa de îngropare a cablurilor de orice fel în tubulatura subterană va fi urmată de turnarea betonului peste zona în care s-a intervenit, pe străzile Republicii şi Negru Vodă. Nu există câmpulungean care să nu fie interesat de evoluţia lucrării de amenajare a Bulevardului „Pardon”, care a primit un ghiont săptămâna trecută. Când s-a simţit şi ceva mai multă muncitorime pe şantier, dar şi un ritm dătător de încredere că investiţia, care înaintează fără grafic de lucru, va atinge ţinta propusă pe 2021. Cu condiţia ca echipa de lucru a afaceristului George Răuţoiu să nu domolească tempo-ul care ne-a dat emoţii după lentoarea unei veri cu acţiune în reluare. Cadenţa descumpănitoare a intervenţiilor de înlocuire a conductei de apă, care s-a făcut greu, foarte greu, a alimentat folclorul local, deloc în lipsă de inspiraţie, pe seama lucrătorilor revigoraţi de răcoarea toamnei.

Până la 1 decembrie, Primăria şi constructorul şi-au dat ca temă să încheie lucrarea pe trotuare. Iar bulevardul să fie doar betonat

Din această săptămână, potrivit informării lansate de şefa Executivului la şedinţa din 30 septembrie 2021, ar trebui să ne aşteptăm la un avans al amenajării zonei centrale, constând în turnarea betonului. La mijlocul săptămânii trecute, a început montarea bordurilor care delimitează trotuarul de carosabil. Aţi remarcat, cu siguranţă, terenul câştigat de pietoni în detrimentul şoferilor, care se vor descurca cu o bandă mult mai îngustă decât înainte. Mult mai îngustă însemnând reducerea la o singură bandă a străzii, prin eliminarea spaţiului de parcare de pe margine. Altfel spus, trotuarul a „înghiţit” spaţiul parcării, de vreme ce conducătorii auto nu vor mai avea voie să-şi lase maşinile în centru.

După ce va fi nivelată şi betonată suprafaţa scormonită în prezent, se trece la placarea trotuarelor cu granit şi piatră cubică. Piatra cubică va ocupa o bandă redusă din suprafaţa rezervată trotuarului şi anume porţiunea de lângă temelia caselor. Unde a fost constatată o altă mică mare problemă. Proprietarii caselor de pe bulevard, care şi-au protejat subsolurile sau demisolurile prevăzute cu geam de gunoaiele aruncate de trecători, au montat pe domeniul public grilaje de fier forjat. Astfel, se împiedică pavajul cu piatră cubică până la temelia imobilelor.

Impedimentul depistat în timpul lucrării a impus trimiterea poliţiştilor locali la fiecare proprietar, pentru discuţii şi, în special, verificarea cadastrelor. Subiectul Bulevardului „Pardon”, faţă de care câmpulungenii au o singură curiozitate: când va fi gata?, a tentat-o pe primăriţă să lanseze, ce-i drept, mai rezervată ca altădată, un termen de finalizare parţială a frontului de lucru. Pe 1 decembrie, „presupunem” – este exprimarea prudentă a Elenei Lasconi – vor fi puse la punct trotuarele şi aleea de pe mijloc, bulevardul propriu-zis. Obiectivul pe 2021 pentru bulevard se limitează la betonarea suprafeţei, fără aplicarea pavajului, lăsat pentru la anul.

Carosabilul va fi pavat cu piatră cubică în 2022

În această săptămână, potrivit planurilor lansate în Consiliul Local, atenţia se concentrează pe trotuarul de pe strada Republicii. Urmează să fie aduşi stâlpii de iluminat, care vor fi amplasaţi pe aleea centrală. Pe agenda de lucru a anului 2022 figurează piatra cubică menită să „îmbrace” zona carosabilă şi bolarzii care vor bloca circulaţia în week-end. Şi procurarea pietrei este o problemă, susţine primăriţa, întrucât doreşte un produs din România. „Nu este o piatră cubică oarecare, ci este una mai deschisă la culoare, pentru că ar contrasta foarte tare cu piatra de Albeşti, care se regăseşte în temelia caselor, dacă am pune din cea neagră.”, şi-a motivat alegerea şefa Executivului.

Scările punctelor comerciale de pe bulevard trebuie să scape de gresie

Odată cu grilajele metalice care blochează aşezarea pietrei lângă pereţii clădirilor, trebuie eliminată încă o piedică în calea realizării unei imagini de ansamblu armonioase. Greşeala de ordin estetic, comisă de mulţi dintre deţinătorii de spaţii comerciale din centru, care şi-au îmbrăcat treptele cu gresie, trebuie şi ea îndreptată. A vrut să se asigure că scările nu rămân aşa consilierul local POL Dorin Mirea, care a deschis subiectul la dezbaterea de săptămâna trecută.

Lasconi s-a angajat că se va ocupa personal de convingerea deţinătorilor de prăvălii să renunţe la „învelişul” de un aspect îndoielnic, care alterează rezultatul final al investiţiei. Primăriţa a anunţat că va avea un dialog cu fiecare patron în parte, la fel cum a procedat cu garajiştii, „pentru că aş vrea ca oamenii să fie de bună credinţă şi să înţeleagă să desfacă gresia şi să-i dăm o faţă. Am vorbit şi cu constructorul pe acest subiect. Adică să fie din „filmul” trotuarului. Sunt absolut sigură că vom găsi înţelegere.”, este încrezătoare şefa Executivului că va face să dispară aspectul împopoţonat al exterioarelor firmelor după gustul proprietarilor şi tendinţa de a copia ce are altul.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!