37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Plata lucrărilor la Oncologie a fost tărăgănată intenţionat

În faţa Consiliului Local, la şedinţa din 30 septembrie 2021, directorul Spitalului Municipal, Mădălin Iordache, s-a ferit să lanseze ideea unei finalităţi pozitive a diferendului cu executantul lucrării de construcţie a Secţiei Oncologie. Lucrare abandonată aproape de stadiul final, întrucât constructorul And Secom Intexim, care are de recuperat o sumă importantă, a refuzat să continue investiţia. În schimb, poziţia tranşantă a primarului Elena Lasconi, care a condus fără greşeală dialogul, a lăsat impresia că aceasta vrea stingerea conflictului prin onorarea sumei justificate prin documentele deţinute de părţi. Documente de a căror verificare s-a ocupat Roxana Tătulescu, şefa Departamentului Achiziţii – Investiţii al Primăriei Câmpulung. Stadiul consultării actelor de către responsabila desemnată de primăriţă, până la dezbaterea de joi după amiază, a îndreptăţit-o pe Elena Lasconi să-şi ia angajamentul că, în această săptămână, constructorului i se va achita cea mai mare parte din banii pe care îi aşteaptă de la jumătatea verii. Plata, însă, este însoţită de amendamentul ca nicio suspiciune de ilegalitate să nu umbrească efectuarea ei. Condiţie pertinentă, căci nu doreşte nimeni ca primarul şi directorul Spitalului să semneze o operaţiune ilegală, care să le pună în pericol cariera, reputaţia şi libertatea.

Elena Lasconi: „Mie nu mi se pare normal să nu plătim nişte lucrări efectuate, dar trebuie să avem grijă ca toate documentele să fie în regulă”

Dacă părţile implicate într-o neînţelegere care se răsfrânge asupra evoluţiei lucrării de edificare a Secţiei Oncologie procedau la reevaluarea lucrărilor şi a sumelor achitate şi neachitate, nu se ajungea în acest punct. Adică o ripostă în instanţă a firmei And Secom Intexim, cu consecinţa blocării lucrării nefinalizate pe durata procesului, la finalul căruia are şanse să câştige şi dreptul la penalităţi. Asta în timp ce clădirea nefinalizată se va degrada pe durata litigiului care, cu căi de atac, se întinde pe doi-trei ani.

Înainte de a lua cuvântul directorul Mădălin Iordache, pe care l-au însoţit la şedinţa de Consiliu directorul financiar-contabil Marinela Cristian şi şeful de la Compartimentul Achiziţii al Spitalului, Virgil Stoica, Elena Lasconi a prezentat ce demersuri a dispus ea, în calitate de primar. „Astăzi (n.r. 30 septembrie 2021), am desemnat pe şeful Departamentului de Achiziţii de la noi să se uite pe actele de la Spital. De asemenea, am avut o discuţie cu constructorul şi cu toţi reprezentanţii de la Spital. Mie nu mi se pare normal să nu plătim nişte lucrări efectuate, dar trebuie respectată toată legislaţia şi să avem grijă ca toate documentele să fie în regulă. Înţeleg că, săptămâna viitoare, cea mai mare parte a banilor va fi plătită. Va fi încheiat un act adiţional în acest sens. Este important, pentru că nu e vorba doar despre imaginea noastră, că am fi rău-platnici, ci că totul se răsfrânge asupra bolnavilor.”, a precizat primăriţa, încrezătoare în asigurările date de Roxana Tătulescu, potrivit cărora nu sunt motive care să împiedice efectuarea plăţii în majoritatea sumelor pretinse de constructor.

Directorul Spitalului: „Banii îi avem, putem plăti”

Ascultându-l pe directorul Mădălin Iordache, să zicem că este de înţeles ezitarea acestuia de a spune franc: îi plăteşte sau nu-i plăteşte executantului. De ce ezită acesta? Pentru că, din punctul său de vedere, n-au fost în regulă unele documente ale firmei, ceea ce impunea o nouă evaluare a parteneriatului. De ce nu s-a făcut mai devreme evaluarea la care s-a referit acesta, ca să nu se ajungă la oprirea lucrărilor? Căci blocajul nu este de acum, ci din iunie-iulie, perioada indicată de directorul Spitalului pentru acutizarea situaţiei în premieră pentru comunitatea câmpulungeană.

„(…) Ne aflăm în situaţia în care, astăzi, costurile depăşesc 40% faţă de proiectul iniţial. Este adevărat că au fost şi probleme tehnice legate de proiect. Aceşti bani trebuie justificaţi.”, a afirmat managerul Spitalului. Împreună cu reprezentanţii firmelor asociate la execuţia lucrării, Ion Cotescu şi Cornel Bivol, reprezentanţii And Secom Intexim şi Inic, a fost încheiat un acord, prin care Spitalul îşi asuma că va plăti până la 100% proiectul iniţial, după care urma să fie parafat un act adiţional şi să se împartă costurile suplimentare pe dispoziţii de neprevăzute şi suplimentare, astfel încât, pe 16 august 2021, să fie făcută recepţia.
De atunci, au trecut două luni, în care chestiunea suplimentarelor nu s-a putut sau nu s-a vrut rezolvată. În acest răgaz, trebuia reglată situaţia actelor despre care Iordache spunea că n-au fost în regulă. Iordache recunoaşte că, prin felul în care s-a derulat, contractul pentru construcţia Oncologiei a fost „un pic prea mult” pentru actualul management. Au fost trei diriginţi de şantier şi, completăm noi, cinci directori, în timpul cărora s-a derulat lucrarea: de două ori Grigore Stănescu, de două ori Nicolaie Alexe, Marinela Cristian, Andrei Aron şi Mădălin Iordache.

„Vreau să înţelegeţi că nu este o rea voinţă din partea nimănui sau, cel puţin, din partea administraţiei pe care o reprezint. Important este să vedem dacă s-a greşit, unde s-a greşit, să ieşim din acest impas şi, pe viitor, eventual, să nu se repete. Banii îi avem, putem plăti, însă trebuie ca toate aceste facturi şi dispoziţii de şantier să aibă o corespondenţă reală în ceea ce s-a lucrat şi în ceea ce s-a plătit. Nu este rea voinţă, nu am trenat lucrurile. Ne-am tot întâlnit, l-am sunat pe domnul Cotescu şi i-am spus că noi încercăm să facem o nouă evaluare, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu au fost toate documentele în regulă. Abia astăzi (n.r. 30 septembrie 2021), doamna Tătulescu a putut să vină şi să se uite puţin şi înţeleg că ne va ajuta şi dânsa să încercăm să desluşim iţele acestui contract.”, a mai spus dr.Mădălin Iordache.

Spitalul are bani ca să plătească lucrarea, chiar cu o depăşire de până la 40%

Pentru ca cetăţenii care urmăreau şedinţa să înţeleagă cam care este „buba” în colaborarea cu firma And Secom Intexim, Elena Lasconi a făcut următoarea comparaţie. „Noi am luat pe cineva căruia i-am spus că vrem un laptop, dar pe parcurs i-am spus că mai vrem un scanner, o imprimantă, un mouse. Ideea este că trebuie să-i plătim omului laptopul. Şi eu mă bazez că, împreună cu doamna Tătulescu, vă mobilizaţi şi încercăm să plătim aproape toţi banii săptămâna viitoare. Sunt sigură că există soluţii.”, este convinsă primăriţa că se poate clarifica „nebuloasa” contractului.

Urmând analogia primăriţei, Iordache justifica scurtcircuitul astfel: „Dacă înainte să plătim laptopul, am plătit scanerul şi altceva şi am ajuns la suma iniţială din contract, nu mai avem bani să plătim laptopul.” Nu este cazul de a nu mai fi bani, întrucât directorul cu gura lui a recunoscut că: „Bani ca să plătim investiţia, chiar cu depăşirea de până la 40%, există.” La fel, există şi resursa umană care să gestioneze creşterea numărului de paturi de la 10 la 20. S-a reuşit angajarea unui medic oncolog, care va asigura şi competenţa în paliaţie. Asta pentru că intenţia este de încheiere a unui contract şi pentru cinci paturi de paliaţie, care sunt necesare.
Mădălin Iordache a încercat să distragă atenţia de la esenţa discuţiei – încetarea lucrului la Oncologie din cauza sumelor neplătite -, susţinând că, după recepţia investiţiei, este nevoie de mobilier şi aparatură medicală, pe care Spitalul trebuie să le achiziţioneze, din fonduri proprii. Măcar să se încheie lucrarea! Căci nu credem că Primăria, care a finanţat an de an lista de investiţii a Spitalului, lasă baltă Oncologia ajunsă în punctul în care are nevoie de dotări!

Primăriţa: „Nimeni nu v-a cerut să faceţi nimic ilegal, dar fiecare dintre noi ştie că s-au şi tărăgănat lucrurile”
Încheiem cu declaraţiile primăriţei Elena Lasconi, care, pe durata dialogului, a avut poziţia corectă pe care o putea avea un mediator: prudentă, fiind şi răspunderea şi semnătura sa în joc, dar hotărâtă că există cale de rezolvare. „Trebuie să fim perfect legali, să facem procedurile ca la carte, ca să nu cădem în penal. Vorbim despre un constructor care este din Câmpulung, are angajaţi din Câmpulung, vorbim despre a da o pâine oamenilor. În cele din urmă, vorbim despre faptul că vom avea o Secţie de Oncologie nouă, unde vor putea fi trataţi bolnavii de cancer. Mă bazez foarte tare pe dumneavoastră, domnul Iordache, şi ştiu că vreţi să faceţi bine. (…) Nimeni nu v-a cerut să faceţi nimic ilegal, dar fiecare dintre noi ştie că s-au şi tărăgănat lucrurile. Dacă voiam să facem, puteam să ne mobilizăm şi să facem. Şi nu ştiu de ce a trebuit să discutăm atât de mult. Eu sunt sigură că lucrurile se pot face legal şi, din discuţiile pe care le-am purtat astăzi şi cu doamna Tătulescu, se poate face această plată. Sau mare parte din ea. Dacă ele sunt legale şi corecte, bineînţeles că dăm drumul la plată.”, a încheiat discuţia Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!