De la preluarea mandatului de către Elena Lasconi, primăriţa, care este şi membru în Comitetul Director al A.D.I. SERVSAL Argeş, a tot discutat cu directorul asociaţiei, Gabriel Moiceanu, despre modernizarea sistemului de colectare. „Nu stăm bine deloc cu gunoiul din Câmpulung!”, a recunoscut şefa Executivului, la şedinţa extraordinară de marţi, 14 septembrie 2021, care s-a consultat repetat cu liderul asociaţiei care gestionează problematica gunoiului menajer din judeţ, pe tema înlocuirii actualelor containere cu unele eficiente. „Am fost exemplu de bună practică la nivel naţional pe proiectul managementului deşeurilor şi vrem în continuare să rămânem în top, dar n-am avut acces, în ultimii ani, la o linie de finanţare pe domeniul acestor platforme.”, spunea Moiceanu, în opinia căruia câmpulungenii şi-au făcut singuri probleme.
Ca să aibă gunoiul cât mai departe de bloc, au transmis solicitări de desfiinţare a platformelor pe care erau depozitate tomberoanele. Rărindu-se ghenele, s-a ajuns la situaţii anormale în care proprietarii de apartamente din 10-15 blocuri duc gunoiul la o singură ghenă, cu câte trei-patru containere, care, evident, sunt depăşite.
Oamenii şi-au făcut rău singuri, înghesuindu-se la o singură platformă
Faptul că platformele de gunoi sunt rare, din dorinţa orăşenilor de a nu le mirosi lângă bloc, generează imagini precum cele din prezent, cu tomberoane dând pe afară, de care îţi este silă să te apropii. „În evaluările pe care le-am făcut împreună cu doamna primar a trebuit să ţinem cont de faptul că, în anumite zone, arată foarte rău platforma, pentru că lumea a făcut cerere şi a renunţat la platformă. Şi sunt şi 15 blocuri la aceeaşi platformă. Nicio entitate care colectează nu poate să gestioneze o asemenea platformă. Nu poţi să pui nici 20 de containere care să satisfacă 15 blocuri şi atunci trebuie să învăţăm să nu mai ducem gunoiul la vecini. Să învăţăm să înfiinţăm în proximitate şi fiecare să răspundă pentru ceea ce face.”, spunea Gabriel Moiceanu, care a anunţat propuneri pentru termen scurt: operatorului care va câştiga licitaţia i s-a cerut, prin caietul de sarcini, să accepte suplimentarea punctelor de colectare reciclabilă, în afara platformelor existente până acum. „Ne-am dus toţi pe o platformă, pentru că vreau să fie gunoiul cât mai departe de mine.”, este una dintre cauzele identificate de directorul Moiceanu pentru ceea ce ar părea insuficienţa locurilor de depozitare a resturilor menajere.
Din toamna anului viitor, magazinele plătesc ambalajul fie în bani, fie în bonuri valorice
Întrucât s-a adus vorba despre colectarea selectivă şi despre faptul că persoanele juridice nu sunt deloc motivate să sorteze deşeurile, Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I. SERVSAL Argeş, a avut câteva comentarii pe această temă. „Tot ce ţine de ambalaj, indiferent că vorbim despre ce se va întâmpla în viitor sau despre momentul actual, nu trebuie să-l plătim operatorului. În paralel cu sistemul de colectare separată, pe care îl vor avea cetăţenii la platformă, vom avea garanţie, cum aveam în vremea dinainte de ’89: mergem la magazin, plătim sticla şi cu garanţia ne ducem înapoi şi primim banii, un tichet sau bon de o anumită valoare, cu care putem să cumpărăm din magazinul respectiv. Deja există un proiect de hotărâre de Guvern cu organizarea acestui sistem, este în transparenţă publică şi acum se discută. Acele ambalaje, începând cu 1 octombrie 2022, vor fi gestionate direct la magazinele care au astfel de ambalaje.”, a precizat Moiceanu.
În privinţa celorlalte ambalaje care nu pot fi duse în sistemul de gestiune şi răspundere extinsă a producătorului, vor exista la fiecare platformă cel puţin trei tipuri de container: galben, verde şi albastru pentru colectarea lor separată. „La agentul economic, evident că operatorul trebuie să facă contract şi acolo există obligaţia prin lege să separăm la sursă. Operatorul trebuie să le colecteze separat. În documentaţie vom avea tarife diferenţiate pentru rezidual, pentru biodeşeu, pentru reciclabil ambalaj, plastic-metal, carton-hârtie. Ambalajele, dacă la agenţi economici se pun separat, nu se plătesc, pentru că există răspunderea extinsă a producătorului. Acesta este motivul pentru care am reuşit, în ultima perioadă, să menţinem tariful sub nivelul mediu la nivel naţional, pentru că am luat de la producătorii care pun ambalaje pe piaţă diferenţa. Dacă l-am separat la sursă, la operator plătesc rezidualul şi bio-deşeul, evident, deşeul din construcţii, voluminosul. Dar reciclabilul, teoretic, dacă este ambalaj, trebuie să mi-l acopere altcineva şi este cost verde. Avem şi alte reciclabile care merg la valorificare energetică şi nu pot fi reciclate, gen linoleum, tot ce nu este ambalaj pe piaţă, acestea au costuri şi le plătim noi.”, a încheiat directorul Moiceanu.
Magda BĂNCESCU