Amânată cu o zi, din cauză că mai mulţi militari au fost implicaţi în diverse acţiuni la Bucureşti, celebrarea Zilei Pompierilor din România a avut loc la Câmpulung pe 14 septembrie 2021, în prezenţa oficialităţilor locale. Festivitatea s-a limitat la mesajele de felicitare ale conducerii municipiului adresate tuturor membrilor Detaşamentului Câmpulung, care îşi riscă viaţa în lupta cu focul, dar şi cu apa, care ne-a creat necazuri mari în această vară. Sărbătoarea a fost dedicată cu precădere celor zece pompieri care au acceptat, fără constrângere, fără obligaţie sau ordin al superiorilor, o însărcinare dificilă: participarea la misiunile de stingere a incendiilor devastatoare din Grecia, care au îngrozit o lume întreagă, făcând ca pandemia să treacă în planul doi al unei acţiuni negre, parcă fără sfârşit.
Zece pompieri de aur
Gazda ceremoniei, locotenent colonelul Mircea Mardare, i-a avut ca invitaţi pe primarul Elena Lasconi şi viceprimarul Nicolae Zaharia, care au transmis militarilor mesaje de încurajare, dublate de felicitări pentru curaj şi spiritul de sacrificiu. Elena Lasconi i-a lăudat îndelung pe „oamenii zilei”, pentru faptul că au făcut dovada unei calităţi preţioase prin raritatea posesorilor ei: omenia. Omenia a constituit impulsul pentru cei zece pompieri de la Câmpulung, care nu s-au mai gândit la riscuri, de a-şi exercita profesia în cel mai „fierbinte”, la propriu, punct al planetei: Grecia, mistuită de flăcări, în această vară. „Înţeleg că aţi făcut-o din suflet şi că aţi dorit să mergeţi în Grecia. Este mare lucru! Nu v-a obligat nimeni, dar aţi simţit să puneţi umărul şi să ajutaţi nişte oameni în nevoie. Datorită vouă, poate că mulţi dintre greci sunt în viaţă. Cine se poate lăuda în această viaţă că poate să salveze o viaţă?”, a transmis Elena Lasconi, completând urările la zi aniversară pentru Pompierii din România cu mulţumiri pentru curajul demonstrat. „Medalia, care este foarte frumoasă, nu este doar un metal preţios, ci exprimă întreaga mea recunoştinţă şi dragoste. Aurul este mai puţin valoros decât ceea ce ne oferiţi dumneavoastră în fiecare zi.”, au fost cuvintele primăriţei, care au precedat momentul înmânării distincţiilor municipiului eroilor musceleni, care n-au ezitat să sară în ajutorul colegilor greci, copleşiţi de urgia care le-a lovit ţara.
Cei zece la care au ajuns medaliile aniversare, însoţite de rugămintea primăriţei de a le păstra, nu neapărat ca pe un trofeu, ci ca pe o amintire a unei zile speciale, sunt: plutonier adjutant şef Adrian Mihai Cîndea, plutonier adjutant şef Costinel Manuel Cîrstea, plutonier adjutant şef Valerică Cocean, plutonier adjutant şef Ilie Dobre, plutonier adjutant şef Gheorghe Filip, plutonier adjutant şef Alexandru Ionuţ Negru, plutonier adjutant Mihai Dan Ionescu, plutonier adjutant Andrei Miloiu, plutonier adjutant Silviu Vuică, plutonier adjutant Valentin Alexandru, în numele căruia a ridicat medalia şi diploma plutonierul adjutant şef Bogdan Ilina.
„Nu pot să uit momentele în care, ca jurnalist, mergeam la acţiuni, inclusiv la cutremurul din Turcia, unde a fost greu şi împărţeam corturile, mâncarea şi poveştile de familie cu cei de la Situaţiile de Urgenţă. Am un ataşament aparte faţă de voi.”, a mărturisit la final Elena Lasconi, căreia i-au revenit bucuria şi onoarea de a înmâna un simbol al gratitudinii comunităţii pentru actul eroic al unor oameni simpli, dar neintimidaţi de pericol. Magda BĂNCESCU