0.2 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Lasconi culege „realizările” lui Ţâroiu

Cei cărora le era teamă că se împăunează Lasconi cu proiectele lui Ţâroiu au avut, la sfârşit de săptămână, o dovadă a viabilităţii moştenirii lăsate de fostul primar. Sunt convinsă că oamenii vor să vadă cât mai repede lucrările promise de primăriţă, dar „repede” înseamnă a fi executate la fel cum s-au făcut în mandatele de viceprimar şi primar ale lui Liviu Ţâroiu. Îl nominalizez pe el, nu pe Călin Andrei, pentru că, în vremea în care făceau echipă, Liviu Ţâroiu chiar a făcut muncă de viceprimar, mai multă decât toţi viceprimarii

Câmpulungului, ocupându-se direct de programele de asfaltare. Grăbit să le ofere câmpulungenilor acţiune, mai ales că avea şi bani îndeajuns, social-democratul n-a pierdut timpul cu detalii. În special pe străzile cu pământ, oamenii au fost mulţumiţi când au văzut asfalt în dreptul porţilor, fără să dea importanţă unor carenţe majore ale lucrărilor precum lipsa rigolelor. Iar astăzi avem proprietăţi inundate şi carosabil fisurat din cauza apelor revărsate haotic pe suprafaţa străzilor.

Curţile, beciurile, grădinile şi cartierele erau inundate şi în mandatul trecut, dar distrugerile sunt mai mari ca altădată, întrucât şi violenţa precipitaţiilor a crescut în intensitate. A plouat mult, timp de mai multe ore, iar Lasconi, cea blamată că se pricopseşte cu realizările lui Ţâroiu, a ieşit la numărat de pagube.

Liviu Ţâroiu a fost bun, pentru că făcea. N-a contat cum făcea. Spoia peste tot, ca să fie lumea încântată că nu mai plescăie prin noroaie. Acum, orăşenii au noroiul în case şi din vina Primăriei, şi din vina unor vecini cărora li s-au tolerat de către cei în mijlocul cărora trăiesc practici aberante. La şedinţa de îndată, convocată duminică, la prânz, am auzit-o pe Elena Lasconi spunând că unii de pe Cuza Vodă au astupat şanţul cu beton. Şi-atunci de ce vă plângeţi?! Dacă aţi ştiut, dacă i-aţi văzut şi aţi întors capul în altă parte, ca să nu vă puneţi rău cu lumea de pe stradă, de ce vă plângeţi?! Dan Şain a plusat şi el cu altă stradă reparată, Doctor Nicolae Fălcoianu, care, la fel, are rigolele astupate de nişte iresponsabili din zonă. Iar rigolele de pe Fălcoianu sunt, după spusele acestuia, „extraordinar de bune”, nu „ceva rău”, cum a descris Elena Lasconi şanţurile de pe Cuza Vodă. Rău şi blocat… s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Şi se va repeta, căci Primăria n-are nicio putere peste noapte, ca să întreprindă o lucrare pentru a-i proteja pe oameni de prăpăd. Lucrare care presupune spargerea străzii, pe care asfaltul n-a căpătat cine ştie ce vechime, ca să execuţi o rigolă sănătoasă. Uitaţi-vă la Valea Mare ce canale a făcut Boncoi senior pe străzi mai înguste ca ale Câmpulungului! Te plimbi cu barca pe ele, la cât de largi şi de adânci sunt! Ca să intre beton ca lumea! Dar străduţa e protejată.

Aşa sunt majoritatea asfaltărilor executate în trecut la Câmpulung: spoit cu asfalt din iarbă în iarbă. Cu două zile înaintea de ploaia care a produs amărăciune păgubiţilor, am primit o sesizare de pe strada Richard, care este pe punctul de a se rupe din nou, într-o pantă serioasă. Cauza: lipsa scurgerii care n-a fost prevăzută în proiect, din câte ne amintim, pentru că nu permitea îngustimea drumului. Şi-atunci este sacrificat covorul bituminos, pe sub care sapă apa la fiecare ploaie. O margine a străzii este suspendată, nemaiavând cine ştie ce umplutură dedesubt. Iresponsabilitatea Primăriei şi a lui Ţâroiu, în special, care a acceptat proiecte incomplete, este dublată de comoditatea unora dintre localnici. Puţinul spaţiu rămas pe margine, care ar putea servi ca şanţ de scurgere, este lăsat în paragină. Plin de bălării şi de pământ cărat de ploi, canalul, practic, nu se mai cunoaşte în dreptul proprietăţilor celor care nu locuiesc acolo.

Oameni buni, dacă angajaţii Primăriei nu sunt învăţaţi să colinde oraşul, ca să surprindă nereguli, reclamaţi-le dumneavoastră! Reclamaţi proprietăţi neîngrijite, şanţuri obturate sau situaţii ilegale precum cea povestită de Ionel State la şedinţa post-inundaţii: inşi, pe care nu-i interesează decât binele personal, au dirijat apele ploilor colectate de acoperiş în canalizarea oraşului, care nu mai corespunde înmulţirii construcţiilor. Şi-atunci refulează prin bătăturile şi casele altora, cum s-a întâmplat pe Cuza Vodă. De ce astfel de nereguli se spun doar când se produce nenorocirea? De ce nu vorbiţi despre ele înainte să se întâmple, amăgindu-vă că n-o să se întâmple niciodată?!

Nădăjduim că, după acest episod, despre care bănuim că este doar începutul, întrucât ploile de toamnă au căpătat şi ele violenţa celor de vară, autorităţile ne vor prezenta nişte sancţiuni aplicate celor care s-au făcut jupâni pe şanţul menit să servească tuturor. Pentru vinovaţii din rândul fostelor autorităţi, este limpede cine plăteşte. Comunitatea locală, pentru că arterele modernizate pe jumătate trebuie completate cu ceea ce le lipseşte. Ca primar, ce faci mai întâi? „Restanţele” lucrărilor lui Liviu Ţâroiu, în loc să începi proiecte noi, aşa cum ţi-ai propus, cu utilităţile puse la punct, apă, canalizare şi gaze, asfaltul, cu „accesoriile” neglijate de fosta administraţie, fiind ultima intervenţie.

Lucrările derulate pe repede-înainte ne aduc necazurile din prezent. Din acest motiv, nu vom avea parte de un mandat zbuciumat în privinţa îmbunătăţirilor infrastructurii rutiere, care vor face un pas în spate în faţa reţelelor de utilităţi. Nu cred că vom vedea în acest mandat o agendă impresionantă de reparaţii stradale, lucru care, mai mult ca sigur, va amplifica acuzaţiile la adresa primăriţei că „nu face nimic”. Vă încălzeşte cu ceva ce a făcut cel dinaintea ei? Mergeţi pe ce stradă vreţi, reparată în mandatul trecut, şi constataţi singuri cum arată. Nu mai spun ce-i lipseşte din construcţie, dar suprafaţa asfaltată este, mai peste tot, crăpată. Dacă asta vreţi şi acum, doar ca să vedeţi că se face ceva, nu trebuie decât să cereţi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!