Câmpulungeanca Raluca Ioana Van Staden (Ştefan), cercetătorul care depistează cancerul în şase minute, inventatoare, pianistă, mamă, soţie, a devenit prima româncă premiată de către Societatea Americană de Chimie, cu premiul ACS Fellow! Acesta este unul dintre cele mai importante premii din lumea Chimiei şi se adresează numai membrilor ACS. Profesor dr. Raluca Ioana Van Staden este unul dintre cei mai apreciaţi cercetători români la nivel mondial.
În 2010, primea brevet pentru una dintre cele mai mari invenţii din domeniul medical: senzorul care poate depista mai multe forme de cancer în corpul unui pacient, în câteva minute. Rezultatele studiilor sale au fost publicate în reviste ştiinţifice din întreaga lume, printre care şi „Royal Society”, care i-a dedicat un număr, inclusiv coperta. S-a întors în România tocmai pentru ca descoperirea ei medicală să fie marcă înregistrată autohtonă. Tot în 2010 a devenit „Cetăţean de Onoare al Câmpulungului”. Paradoxal, la doar câţiva ani de la obţinerea celui mai important trofeu de excelenţă ştiinţifică la Geneva, în propria ţară a fost contestată, mulţi medici considerând că senzorul acreditat de chimista româncă nu poate funcţiona decât în condiţii ideale, de laborator, nicidecum sub forma unei producţii comerciale, precum banalul glucometru. Dispozitivul a fost premiat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Raluca Ioana Van Staden a câştigat, la acea vreme, Trofeul de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator.
Născută în Câmpulung, pe 16 iulie 1969, într-o familie de profesori, mama, Valeria Ştefan, profesor de Limba Română şi poetă şi tatăl, Ion Ştefan, profesor de Chimie, familie în care arta şi ştiinţa s-a îmbinat în mod perfect. A fost admisă a patra la Facultatea de Chimie, iar primul premiu câştigat imediat a fost la un concurs de pian, desfăşurat între toate facultăţile de profil din ţară. în 1991 a fost admisă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a studiat pianul la clasele profesorilor Georgeta Ştefănescu Barnea şi Remus Manoleanu şi compoziţia muzicală la clasa profesorului Dan Dediu. În 1992 a terminat ca şefă de promoţie Facultatea de Chimie din Bucureşti, iar în 1997 a susţinut teza de doctorat în domeniul Chimiei Analitice şi masterul în compoziţie muzicală. Pe 1 februarie 1998 a plecat ca postdoc cu o bursă de prestigiu în Africa de Sud, oferită de Universitatea din Pretoria. În 2007 s-a întors în România şi a fost angajată la Laboratorul de Electrochimie al Institutului de Cercetare pentru Electrochimie şi Materie Condensată unde profesează şi acum şi nu vrea să renunţe până când nu va pune pe piaţă un dispozitiv complet funcţional pe care să scrie Fabricat în România. “E.M.”