Ieri după amiază a fost reprogramată şedinţa extraordinară care trebuia să se ţină vineri, 20 august 2021, întreruptă şi amânată dintr-un motiv halucinant. Elena Lasconi a catalogat drept penibilă situaţia în care s-a pus singur Executivul, deşi aparentul derapaj care a pus Primăria într-o postură de tot râsul are un iz care depăşeşte sfera penibilului. Măcar de-ar fi fost doar penibilă! Premiera negativă înregistrată de administraţia publică a constat în lipsa avizului Comisiei Juridice pe marginea punctelor incluse pe ordinea de zi, din motiv de concedii ale aleşilor membri ai comisiei respective. Însă penibilul situaţiei nu derivă din lipsa avizului, ci din consumarea unui sfert de oră din şedinţa care n-ar fi trebuit să aibă loc deloc în lipsa formalităţii obligatorii a avizării materialelor de către consilierii de la Juridic. Altfel spus, secretarul Ramona Simion, care era obligată să verifice, înainte de începerea dezbaterii, dacă documentaţia are toate semnăturile necesare, a permis începerea şi derularea discuţiilor, oprite abia aproape de momentul votului acordat primului proiect de hotărâre.
Cvorumul chinuit, întrecut de lipsa avizului de la Comisia Juridică
La ora cinci a după amiezii de vineri, ora programată pentru debutul întrunirii, şedinţa părea compromisă de lipsa cvorumului. Lipseau consilieri de la toate partidele: Mărgărin Blidaru şi Mirabela Manea, de la PSD, Liviu Ţâroiu fiind ca exclus din Consiliu, Ionel State şi Anca Dumitrescu, de la PNL, Andreea Ionescu şi Constantin Ţurţulea, de la USR, şi Octavian Dumitraşcu, de la POL. Destul de mulţi, întrucât unii au avut încă programate concedii, iar şedinţa din 20 august 2021 a fost una din categoria celor neprevăzute. Aleşii ştiu de lunara întâlnire fixată în ultima zi de joi a lunii, cele spontane riscând să nu adune prezenţa necesară atunci când sunt convocate în perioada vacanţelor.
În sfârşit, s-au adunat 11, fiind întrunită condiţia numărului minim de membri ai Consiliului pentru ca şedinţa să fie valabil constituită. Nu era, însă, întrunită condiţia avizării de către Comisia Juridică. Prezenţa a arătat astfel: Alexandru Hagi, Adrian Vlădău, Dan Belu, Silviu Ciobănică şi Iulian Zanvetor – USR, Nicolae Zaharia şi Cristi Creţu – PNL, Dorin Mirea şi Dan Şain – POL, Constantin Ivan şi Ciprian Neculăescu – PSD.
Ordinea de zi a cuprins iniţial patru puncte, suplimentate cu trei, pe care vi le prezentăm în continuare: 1.Aprobarea Ghidului Solicitantului privind regimul finanţărilor alocate de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pentru activităţi non-profit de interes local, în anul 2021; 2.Regulamentul privind acordarea de finanţare nerambursabilă de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pentru proiecte / programe sportive în anul 2021; 3.Asocierea între Municipiul Câmpulung, prin Consiliul Local, şi Federaţia Română de Automobilism Sportiv, prin Clubul Sportiv Brother Motorsport, în vederea susţinerii competiţiei sportive „Trofeul Câmpulung 500”, desfăşurat în perioada 17-19 septembrie 2021 , în cadrul evenimentului „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”; 4.Aprobarea unor măsuri pentru desfiinţarea pe cale administrativă a construcţiilor executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al municipiului, cât şi a construcţiilor, lucrărilor şi amenajărilor cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al municipiului; 5.Actualizarea poziţiei nr.1591 din Anexa la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Câmpulung nr.72 din 23.09.1999; 6.Validarea rezultatului concursului pentru şef Secţie Medicină Internă din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung; 7.Adaptarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Câmpulung.
Fără semnăturile Comisiei Juridice, care trebuiau acordate înainte de a-i invita pe consilieri la Primărie, dezbaterea nu putea avea loc. Şi, în ciuda acestui impediment, pe care ar fi trebuit să-l semnaleze secretarul Ramona Simion, înainte ca preşedintele de şedinţă, Nicolae Zaharia, să deschidă dezbaterea, aleşii s-au conformat cerinţei de vota suplimentarea ordinii de zi, apoi ordinea de zi în integralitatea ei.
Adevăr a grăit Elena Lasconi: „Suntem de râsul lumii!”
S-a supus discuţiilor punctul 1, legat de finanţarea pe care Primăria o acordă persoanelor şi ONG-urilor care au diverse proiecte. Nici măcar în acest moment, care căpătase ceva mai multă intensitate, secretarul Ramona Simion n-a avertizat că dialogul se produce în van. Abia în momentul amplificării contrelor generate de maniera curioasă în care planifică Executivul sprijinul acordat organizatorilor de evenimente, primăriţa Elena Lasconi a dat vestea: „Am ajuns să ne certăm degeaba, pentru că nu putem să votăm.” „Nu avem avizul de la Comisia Juridică. Toate sunt legate de Juridic.”, a detaliat Ramona Simion motivul suspendării discuţiilor. Care nici n-ar fi trebuit să înceapă.
Secretarul Primăriei s-a trezit să verifice existenţa pârdalnicului de aviz al Comisiei Juridice abia în timpul şedinţei, pe când cearta era în toi, alimentând bănuiala că am asistat la un teatru ieftin, de prost gust, care n-a fost chiar o neglijenţă, ci un gest intenţionat. Pentru că nu secretarul a picat prost în ochii cetăţenilor, ci primarul, ca superior al celor care îşi fac treaba pe jumătate.
„Nu este State, nu este Blidaru, nu este comisia.”, a enumerat Elena Lasconi absenţele din rândul Comisiei Juridice, oamenii fiind plecaţi în concediu. Nu era disponibil de la comisia cu pricina decât Adrian Vlădău, a cărui semnătura era insuficientă. „Superb! Constatăm acum. A anunţat cineva pe cineva? Cred că avem o problemă cu responsabilitatea!”, a căutat primăriţa vina în rândul consilierilor, care nu erau obligaţi să-şi întrerupă vacanţa pentru o şedinţă ivită pe neaşteptate. Aşadar, problema cu responsabilitatea era în „bătătura” Primăriei, ai cărei funcţionari erau obligaţi să verifice, înainte de şedinţă, dacă actele sunt în regulă. Dar n-au făcut-o.
Şi atunci s-a ajuns în situaţia corect punctată de Elena Lasconi: „Suntem de râsul lumii!” Cel mai mare adevăr care caracterizează comportamentul Primăriei Câmpulung. Din nou, primăriţa a încercat să-i scoată vinovaţi pe consilierii absenţi, deşi, în situaţia pe care v-o prezentăm, Executivul avea o vină mai mare decât aceştia. „Aş vrea respectuos să transmiteţi când vă duceţi în concediu sau când nu puteţi să participaţi, ca să nu mai fim puşi într-o situaţie din aceasta penibilă.”, i-a muştruluit degeaba Elena Lasconi pe consilierii prezenţi, căci cei absenţi, oricum, n-o auzeau.
Replica de final a secretarului Ramona Simion confirmă suspiciunea că aceasta a ştiut că nu există avizul Comisiei Juridice şi, cu toate acestea, n-a împiedicat „situaţia penibilă” reclamată de Lasconi. Iată ce zice Simion: „Eu am vorbit cu Comisia 4 şi cu Comisia 1, ştiu că la Comisia 4 s-au dat avizele şi de la 1 sunt avizele. Comisia 5 am aşteptat să vină.” De ce n-au fost contactaţi şi cei de la Comisia 5, Comisia Juridică, fără avizul căreia şedinţa nu putea avea loc? De ce s-a preferat aşteptarea în locul comunicării cu aceştia? Aşa afla Simion că State şi Blidaru sunt plecaţi şi programa întrunirea la întoarcerea acasă a acestora.
Atitudinea curioasă a secretarului ne trimite cu gândul la vremurile în care fostul secretar Nicolae Ghinea îi dojenea pe foştii consilieri, că era obligat să tragă de ei, ca să le obţină avizele, întrucât nu prea serveau comisiile de specialitate. Adică secretarul era cel mai interesat să aibă semnăturile lor, conştient că fără ele nu se poate ţine şedinţa. Iată ce vremuri am ajuns să trăim: secretarul „nu ştie” de avize.
Gafa jenantă de la sfârşitul săptămânii a impus reluarea convocării pentru ieri după amiază, ordinea de zi menţinându-se aceeaşi. Magda BĂNCESCU