În această săptămână, Câmpulung va beneficia de un program pilot, prin care va fi testată o vopsea termoizolantă, inventată de un român. Administraţia locală a ales ca locaţii pentru testarea eficienţei acestui material inovativ faţada şi acoperişul Şcolii „Theodor Aman” şi acoperişul sălii de sport de la Şcoala „Nanu Muscel”. Această vopsea ar fi mult mai eficientă termic decât una folosită în America, în zonele unde este foarte cald, oferind un efect de termos, mai ales că se poate aplica pe pereţii exteriori, dar şi pe acoperişul clădirilor.
„Săptămâna aceasta, avem o echipă foarte tare din România. Un român a inventat o vopsea, care e omologată şi care este mult mai bună decât cea care există în Statele Unite, prin care se acoperă acoperişul clădirilor, dar eficientă în anumite zone, unde este foarte cald, pentru că reflectă razele soarelui şi, practic, rămâne răcoare în clădirea respectivă. O echipă vrea să vină la Câmpulung să facă un program pilot. Vor face o şcoală întreagă, Şcoala „Theodor Aman”, acoperişul şi faţada, dar şi acoperişul de la sala de sport a Şcolii „Nanu Muscel”. „Teodor Aman” va fi o şcoală albă şi super anvelopată. Avantajul vopselei este că se pun câţiva milimetri de vopsea pe perete, care izolează mai bine de câte cei 15 centimetri de polistiren (există demonstraţii făcute pentru asta), dar are şi o calitate de termos. Săptămâna aceasta o să vi se prezinte o demonstraţie reală, în care să vedeţi ce înseamnă să ai o tigaie vopsită jumătate cu această vopsea, jumătate cu teflon. Să pui cuburi de gheaţă pe ambele părţi şi să vezi că cele de pe partea cu teflon se topesc şi celelalte nu. Practic e mult mai tare decât varianta care se implementează în Statele Unite. Nu cred că în România s-a folosit foarte des, ştiu că s-a făcut un pod, la Aeroportul „Henri Coandă”n şi o clădire importantă la Chişinău. Este şi anticorozivă. Miercuri sau joi s-ar putea să vină echipa şi sunteţi invitaţi la faţa locului. Într-o zi va fi gata toată clădirea. Dacă noi am scrie proiecte europene pentru soluţii de ultimă generaţie, care merg şi foarte repede, nu are rost să ne mai încurcăm cu polistiren şi alte materiale de construcţii, care, pe măsură ce trece timpul, o să devină „expirate”. M-am bucurat foarte mult că au ales Câmpulungul. Sunt un om care prospectează piaţa şi caută soluţii inovative pentru mai multe domenii şi m-am bucurat că am găsit deschidere la aceşti oameni şi că vor să facă un program pilot la noi. Iniţial au vrut să facă un acoperiş, dar iată că o să facă un acoperiş, faţadele şi un alt acoperiş. Ca proiectul să demarează, depinde şi de faptul cu ce ar trebui să intervenim noi, dacă mai trebuie făcute mici reparaţii.”, ne-a declarat primarul Elena Lasconi.
Dacă vopseaua „minune” se va dovedi eficientă, s-ar putea folosi la Câmpulung la izolarea blocurilor pe fonduri nerambursabile, proiecte făcute cu ajutorul administraţiei locale. Isabela FILIP