11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Din 2024, Rucărul are şi steag. În urmă cu trei ani, i s-a aprobat modelul de stemă

Pe 9 ianuarie 2024, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea nr.1346/2023 privind aprobarea modelului steagului comunei Rucăr, judeţul Argeş, adoptată de Guvernul României. Pe steagul roşu, alb, albastru este aplicată stema pe care Rucărul o are din toamna anului 2021, pe când prim-ministru era Florin Cîţu, viceprim-ministru Kelemen Hunor, iar ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Pe hotărârea referitoare la steag apar numele lui Marcel Ciolacu, premier, iar pentru ministrul Dezvoltării a semnat secretarul general Mona Mihaela Dumitru.

  • Crucea de piatră, bradul, berbecul, brâul crenelat, brâul undat şi coroana murală cu turn crenelat, elementele stemei  

Din conţinutul normei despre care relatăm, aprobată în cadrul şedinţei din 29 decembrie 2023, vă prezentăm descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale modelului steagului comunei Rucăr, aşa cum sunt redate în Hotărârea de Guvern. 

Descrierea steagului

Steagul comunei Rucăr este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea drapelului de 2/3, format din trei fâşii dispuse orizontal, în următoarea succesiune a culorilor: roşu, alb, albastru. În partea de sus, pe fâşia de culoare roşie, este inscripţionat statutul localităţii „COMUNA” cu litere albe, iar în partea de jos, pe fâşia de culoare albastră, denumirea „RUCĂR” cu litere albe. În centru, pe fâşia de culoare albă, este imprimată stema comunei.

Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lăţime.

Semnificaţiile elementelor şi ale culorilor steagului

Descrierea stemei: Stema comunei Rucăr se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În cartierul 1, în câmp albastru, în registrul inferior se află o fascie cu cinci creneluri din mijlocul căreia iese o cruce latină, totul de argint. În cartierul 2, în câmp roşu, se află un brad de aur. În cartierul 3, în câmp roşu, se află un berbec de aur conturnat. În cartierul 4, în câmp albastru, se află un brâu undat de argint. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor însumate: Crucea de piatră face referire la cele opt monumente memoriale sau funerare, reprezentate de cruci de piatră, din localitate. Brâul crenelat reprezintă situl arheologic Castellum din zonă. Bradul semnifică bogăţia silvică a zonei. Berbecul face referire la ocupaţia specifică zonei, creşterea animalelor. Brâul undat semnifică hidrografia localităţii, râul Dâmboviţa. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Roşul înseamnă putere, acţiune, îndrăzneală, generozitate, dragoste, voinţă, agresivitate, dorinţa de a servi patria. Albul transmite puritate, curăţenie şi neutralitate. Albastru (sau azur) reprezintă apa, dar şi aerul, cel mai nobil element după foc, şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi buna-credinţă.

Stema care apare pe steagul localităţii a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.1152 din 22 octombrie 2021, publicată în Monitorul Oficial din 2 noiembrie 2021.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!