Câmpulungenilor care se îndoiesc pe mai departe de seriozitatea intenţiilor Primăriei de a demola garajele le transmitem că vineri, 20 august 2021, Consiliul Local aprobă Procedura privind desfiinţarea pe cale administrativă a construcţiilor provizorii, amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului. Aşadar, în caz de neconformare a cetăţenilor faţă de avertismentul administraţiei locale, de degajare a pământului statului, autorităţile trec la acţiune. Odată cu regulile după care Primăria va organiza activitatea de demolare, aleşilor li se cere să aprobe şi demararea procedurii de achiziţie a lucrărilor sau serviciilor necesare pentru desfiinţarea acestor construcţii.
Hotărârea pregătită pentru şedinţa extraordinară, programată în după amiaza de vineri, vizează cu prioritate garajele, întrucât ridicarea acestora are stabilite nişte termene-limită impuse deţinătorilor. Însă expresia generală „construcţii provizorii” acoperă toate şandramalele din cartiere: magazii, gherete, copertine ş.a.m.d. O clauză care n-are cum să-i lase indiferenţi pe „garajiştii” care au impresia că vor câştiga războiul cu Primăria arată astfel: „Toate cheltuielile care decurg din operaţiunile de desfiinţare, transport, depozitare efectuate de municipalitate, prin societăţile cu care va încheia contracte, vor fi recuperate de la proprietarii bunurilor şi/sau, în caz contrar, din valorificarea acestora prin licitaţie publică.
Prima etapă: identificarea şi notificarea
Procedura pe care v-o prezentăm în continuare stabileşte drepturile şi obligaţiile care revin proprietarilor construcţiilor provizorii şi administraţiei publice locale, „în vederea realizării intervenţiilor ce au ca scop restructurarea / regenerarea urbană, precum şi în cazul în care municipalitatea are în vedere realizarea unor lucrări de interes public în zone ale municipiului Câmpulung, dar şi în scopul respectării disciplinei în materia urbanismului.”
Construcţiile care fac obiectul regulamentului care se va aproba vineri după amiază sunt „construcţiile executate fără autorizaţie de construire, pe terenuri din domeniul public sau privat al municipiului, cât şi construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu”, care ocupă acelaşi fel de terenuri. Pentru a-i identifica pe deţinătorii de construcţii provizorii, Poliţia Locală îi va soma, pentru a se stabili dacă amplasarea lor a avut sau nu la bază forme legale.
Cei somaţi au la dispoziţie un răgaz de 30 de zile calendaristice, în decursul căruia trebuie să se prezinte la Direcţia Tehnică şi Urbanism, cu actele prin care dovedesc că deţin construcţia respectivă. După identificarea lor, angajaţii Direcţiei îi notifică în privinţa obligaţiei de desfiinţare, în termen de 60 de zile calendaristice, a construcţiei amplasate cu sau fără forme legale.
În cazul construcţiilor provizorii părăsite şi/sau al celor al căror proprietar n-a fost identificat, notificarea va fi afişată pe garaj sau pe ce deţine omul. La expirarea celor 60 de zile, poliţiştii locali verifică dacă notificaţii s-au conformat sau nu, rezultatul fiind consemnat într-un proces-verbal. Cei care s-au supus obligaţiei de a demola se vor prezenta la Serviciul Taxe şi Impozite pentru scoaterea lor din rolul fiscal.
Ce găseşte Primăria în garajele demolate va depozita în incinta Pieţei Grui
„În funcţie de rezultatul verificării – continuă regulamentul -, se va sista acţiunea de desfiinţare pe cale administrativă sau va continua”. În situaţia în care Primăria va fi nevoită s-o continue, întrucât cetăţeanul a refuzat să demoleze, în maximum trei zile, Direcţia Tehnică de Urbanism va întocmi referatul şi dispoziţia de desfiinţare. „În baza dispoziţiei de demolare pe cale administrativă se vor încheia contracte de servicii pentru: =demolare / transport / depozitare a materialelor rezultate din demolare; =înregistrare video; =fotografiere; =ridicarea animalelor găsite în incintă; =platformă pentru transportul autoturismelor; =transportul şi depozitarea deşeurilor periculoase. Depozitarea bunurilor se va face în incinta Pieţei Grui până la recuperare, dar nu mai mult de 45 zile calendaristice, iar, în caz contrar, acestea vor fi scoase la licitaţie publică.”
Termenele acordate prin notificările transmise până la intrarea în vigoare a regulamentului rămân valabile: lunile iulie şi august, pentru cei 138 din Vişoi şi Grui; lunile iulie, august şi septembrie, în care restul de 721 mai au contract, după care, în octombrie şi noiembrie, vor fi obligaţi să demoleze.
Lucrurile găsite în garaje vor fi înapoiate cetăţenilor numai după ce plătesc costurile demolării
În maximum 5 zile de la emiterea dispoziţiei de desfiinţare, firma contractată de Primărie, cu concursul comisiei de investiţii, va întreprinde lucrările de desfiinţare, transportul şi depozitarea bunurilor. Cetăţenii vor fi notificaţi să se prezinte pentru recuperarea lor, în 30 de zile de la data ridicării, în baza cererii scrise şi a dovezii că au achitat la Primărie contravaloarea lucrărilor cu demolarea, dezmembrarea, ridicarea, transportul şi depozitarea.
Dacă, după ce trece luna, proprietarul nu-şi revendică bunurile sau nu poate face dovada că îi aparţin, ele vor intra în custodia Primăriei, care va hotărî în privinţa modalităţii de valorificare a lor. „Neexprimarea opţiunii proprietarilor pentru recuperarea bunurilor în termen de 30 de zile calendaristice echivalează cu o renunţare tacită, situaţie în care bunurile vor fi valorificate.”, prevede regulamentul.
Dacă omul refuză să scoată maşina din garaj, garajul va fi sigilat cu maşina în interior
Probabil că mulţi s-au gândit să se opună demersului autorităţilor refuzând să scoată maşina din garaj atunci când vine echipa de demolare. S-a gândit la asta şi Primăria, care a inserat în regulament următoarea prevedere: „În situaţia în care, la deschiderea garajului, se găseşte un autoturism, se va proceda la identificarea proprietarului după numărul de înmatriculare, prin concursul Poliţiei Municipiului Câmpulung, garajul va fi sigilat, iar proprietarul va fi notificat ca, în termen de 5 zile calendaristice, să se prezinte la sediul Primăriei Câmpulung.” Dacă proprietarul nu dă curs cerinţei, autoturismul va fi transportat şi depozitat la sediul ADP.
Municipalitatea nu este răspunzătoare pentru pagube
Sumele rezultate din vânzarea a ceea ce găsesc Primăria şi firma de demolare în garaje intră în bugetul municipiului, mai puţin cheltuielile efectuate de operatorul economic. „Municipiul Câmpulung nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru bunurile deteriorate sau eventualele pagube rezultate ca urmare a demolării/ridicării, transportului şi depozitării bunurilor.”, s-au acoperit autorităţile prin regulile pregătite pentru şedinţa de astăzi.
Firma va încheia o poliţă de asigurare, care să asigure riscul producerii de pagube sau avarieri aduse autoturismelor în timpul activităţii de demolare, ridicare, transport şi depozitare. Proprietarii construcţiilor provizorii de tipul garaje, copertine şi altele (cele care nu pot fi ridicate cu macaraua, pentru care este nevoie de un buldoexcavator, în vederea demolării, iar materialele rezultate nu se pot recupera) nu vor ridica pretenţii de recuperare a materialelor.
Sunt câteva fragmente ale regulamentului în baza căruia vor fi demolate garajele şi nu numai, asupra căruia consilierii municipali se vor pronunţa la şedinţa de astăzi. Dacă, în timpul dezbaterii, vor apărea propuneri de completare şi de modificare a prevederilor procedurii din care am spicuit obligaţiile esenţiale, vom reveni cu noutăţile în ediţia viitoare.
Magda BĂNCESCU
Articolul precedent
Articolul următor